Ik hou van schrijven op papier. Wanneer ik iets met een pen schrijf, onthoud ik het beter dan wanneer ik het typ. Een to-do-list of boodschappenlijst op papier werkt bovendien zoveel fijner dan eentje verstopt in mijn smartphone. En zo zijn er nog wel meer voordelen. Maar ja, dat papier moet wel gemaakt worden. En ook weer worden bewaard in de papierbak tot het aan de straat kan. Kan het ook anders? Min of meer per ongeluk stuitte ik op ‘steenpapier’ van MOYU, papier waar je minstens 500 keer op kunt schrijven. Gewoon uitwissen en opnieuw beginnen. Zou dit steenpapier de oplossing zijn voor mijn huis vol lijstjes, notebooks en stapeltjes papier? Ik kocht een notebook van steenpapier voor een test en deel graag mijn ervaringen (en kleine klachten).
Papier van steen?
Jazeker, dat blijkt dus gewoon te bestaan. En waarom zou papier ook alleen maar van bomen gemaakt kunnen worden? Eeuwenlang werd Nederlands papier gemaakt van oude lompen en dat werkte ook prima. In dit Engelstalige filmpje van het Nederlandse MOYU wordt uitgelegd wat het probleem van papier van bomen is en hoe steenpapier een duurzaam alternatief kan zijn.
Steenpapier is gemaakt van 80% kalksteen en 20% schone kunststof. Het is van nature vrij van bomen, en er zijn geen water en chemicaliën nodig om het te maken. De productie van steenpapier daarom zuiniger en geeft 67% minder CO2-uitstoot dan bij de productie van pulp papier. Bovendien is steenpapier eindeloos te recyclen, zonder nieuwe grondstoffen toe te hoeven voegen.
Dat klinkt al heel mooi, toch? Het steenpapier van MOYU wordt van steenafval gemaakt. Er worden dus niet speciaal stenen voor gemijnd. En als je eenmaal een notebook van steenpapier hebt, kun je het papier honderden keren volschrijven (met een pen met speciale inkt). Het klinkt als win-win: een ideale oplossing tegen de overal in mijn huis rondslingerende notities én dat ook nog duurzamer dan gewoon papier. En de MOYU notebooks zijn nog mooi ook.
Maar kan het uit? En had je niet al een e-reader voor notities?
Zo’n mooi MOYU notebook van steenpapier kost natuurlijk ook geld. Daar moest ik wel even over nadenken voor ik er eentje kocht. Er zijn verschillende varianten, maar laten we zeggen dat je 30 euro kwijt bent aan een notebook inclusief speciale pen en uitwisdoekje. Kan mijn groene gedrag financieel wel een beetje uit? Moet je niet duizenden notities maken voor 30 euro aan papier? Dat sommetje blijkt echter vrij gunstig uit te pakken. Papier is best duur op dit moment. Het A4-collegeblok van de Action is ongetwijfeld een van de goedkoopste opties: 1,29 euro voor 80 velletjes (dus 160 bladzijden). Die kun je maar één keer beschrijven. De 38 bladzijden van een MOYU notebook kun je daarentegen 500 keer volschrijven: dat is 19.000 papieren bladzijden waard! Voor diezelfde hoeveelheid aan papier moet je voor ruim 150 euro aan collegeblokken bij de Action kopen. Dus ook die vergelijking wint het steenpapier van MOYU.
Maar hé, had ik niet een Kobo e-reader met notitiefunctie? Eh, ja, dat klopt. En de Kobo Sage is echt heel fijn als e-reader, voor artikelen op internet én om notities te maken in pdf’s. Maar de notitiefunctie werkt niet lekker voor even snel een to-do lijst of notities tijdens een vergadering.
Eerste indruk MOYU notebook van steenpapier
Ik kocht een MOYU A5 notitieboek inclusief 3 extra penvullingen. Je moet namelijk met speciale inkt op steenpapier schrijven. Alleen deze speciale Frixion inkt kun je uitwissen. Mijn eerste indruk van steenpapier? Het lijkt wel magie. Het schrijven met de bijgeleverde pen voelt heel gewoon. Het is qua gevoel gewoon een soort fineliner (nou ja, feitelijk is het een rollerpen). Het papier voelt ook heel erg als papier. Het zijn geen tabletten; je kunt de velletjes prima een beetje buigen. Het steenpapier lijkt wat mij betreft het meest op mat gelamineerd karton. Heel luxe eigenlijk!
Erop schrijven is enorm fijn. En het uitwissen geeft het dus een magisch tintje. Gewoon het doekje (zo’n doekje wat je ook bij je bril krijgt) een beetje nat maken en hop, weg ermee. Ik had verwacht dat het uitwissen vergelijkbaar zou zijn met het uitwissen van een whiteboard. Dat je stiekem toch altijd nog iets van de tekst zou blijven zien. Maar niets is minder waar. Je wist je tekst voor 100% uit. Even wachten tot de pagina droog is en je kunt weer helemaal opnieuw beginnen. Heerlijk!
Maar die pen en dat doekje dan?
Goed punt, daar wilde ik net over beginnen. Ik heb sinds 2012 een dure metalen pen van Waterman. Hier schrijf ik dagelijks mee (nog steeds). In de afgelopen 10 jaar heb ik slechts één keer een nieuwe vulling hoeven kopen. Ik verwacht dat deze balpen de rest van mijn leven mee zal gaan. Hartstikke duurzaam. Maar ja, ik kan er niet mee op steenpapier schrijven. Voor mijn MOYU notebook moet ik de bijgeleverde pen van plastic gebruiken. Hij schrijft prima, maar ligt niet zo heerlijk in de hand als mijn geliefde balpen. Bovendien gaat één penvulling volgens de site van MOYU slechts drie maanden mee. Dat valt dan weer tegen qua duurzaamheid.
Nu blijkt het tot nu toe mee te vallen. Ik kocht mijn MOYU notebook begin mei 2022 en schrijf er sindsdien dagelijks meerdere to-do lijsten en korte aantekeningen in. Dat doe ik nog steeds (in oktober 2022) met de originele eerste vulling. Zolang je niet 8 uur lang notulen maakt met je Frixion pen, kun je dus wel wat langer door dan die drie maanden. Maar toch: de 7 jaar van mijn balpen haalt ie vast niet. En dan dat schoonmaakdoekje. Dat moet toch weer geproduceerd worden. En dat (vaak vochtige doekje) moet je ook weer ergens neerleggen; niet altijd relaxt om een nat flapje op de rand van je bureau te hebben liggen. Al met al vraag ik mij dus af of de productie van zo’n plastic pen en doekje opwegen tegen wat je aan papierproductie uitspaart. Ik heb daar niet een-twee-drie een antwoord op.
Heerlijk notebook van steenpapier scheelt vooral rommel
Ik klink misschien wat zuur nu. Laat ik daarom duidelijk zijn: ik zou niet meer zonder mijn MOYU notebook willen. Ondanks mijn reserveringen heeft mijn boekje van steenpapier een vaste plek in mijn dagelijkse routine gekregen. Mijn to-do’s voor die dag schrijf ik in het agendadeel. In plaats van doorstrepen kan ik nu lekker uitwissen wat ik al heb gedaan. Grote projecten, bijvoorbeeld een boodschappenlijst voor een bouwmarkt of een trits aan dingen die ik aankomend weekend in de tuin wil doen, krijgen een plek op een pagina met lijntjes. En bij overleggen met mijn opdrachtgevers schrijf ik vaak mee op steenpapier. Ik heb dergelijke aantekeningen vaak maar een week of twee nodig en daarna zou ik ze toch weggooien. Al met al scheelt mijn notitieboek van steenpapier mij een zee aan rommelige stapeltjes. Wat dat betreft is steenpapier dus vooral ideaal voor wie eigenlijk ‘paperless’ wil gaan, maar toch op papier in plaats van digitaal wil blijven werken. En een opgeruimd huis is een opgeruimde geest, met of zonder eco-winst onderaan de streep.
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen