Review Omlet Eglu Cube: is dit kippenhok nieuwe stijl het ei van Columbus?

23 oktober 2018

Bij de aankoop van onze woonboerderij namen we ook een stel kippen over. En daar begon de ellende. Bloedmijt. Een lastig schoon te maken hok. Mussen in de ren. We gingen er houtje-touwtje mee aan de slag, maar wisten dat er met enige spoed een nieuw kippenhok moest komen. In elke zoektocht naar goede langetermijnoplossingen voor onze kip-problemen, kwam hij weer langs: de Eglu Cube van Omlet. Een modern kippenhok, totaal anders dan die standaard houten dingen. Zou dit ‘ruimteschip’ voor onze kippen de heilige graal blijken? Ik deed in ieder geval een vreugdedansje toen ik er een mocht testen.

Een spaceship voor je kippen?

Voor wie heel erg gehecht is aan de standaard ‘look & feel’ van een kippenhok, zo een met houten schrootjes en luikjes met scharniertjes enzo, zal de Eglu Cube van Omlet misschien even schrikken zijn. Mijn man noemde het Omlet kippenhok meteen een spaceship, en daar heeft hij ook wel wat van weg door zijn felle kleuren, afgeronde hoeken en wat gespreide poten.

Het bedrijf Omlet startte in 2003 in Londen. Hun eerste doel was om een kippenhok te ontwikkelen dat het simpelweg gemakkelijker zou maken om een paar kippen te hebben. Hij moest eenvoudig schoon te maken zijn en de kippen zelf van alle gemakken voorzien (en gespuis buiten de deur houden). En bovendien vooral het houden van kippen in een achtertuin in de stad gemakkelijker maken. Compact en onderhoudsarm. Inmiddels heeft Omlet een heel scala aan dierproducten, waaronder meerdere kippenhokken. De Eglu Cube is het nieuwste kippenhok en biedt ruimte voor maximaal 10 gevederde bofkontjes.

Groen of toch paars?

Ik denk dat de meeste mensen (terecht) het liefst een groene Omlet Eglu Cube aan hun kippen geven. Omlet heeft echter ook een paarse en die wilde ik meteen dolgraag. Onze kippen lopen overdag vrij rond op 2300 m2 grond en het overgrote deel daarvan wordt de komende jaren groen-groen-groen-groen-groen. Paars leek mij een mooie afwisseling.

Omdat we maar twee kippen hebben (misschien volgend jaar toch meer), kregen we de Eglu Cube van Omlet met een ren van 2 meter: 1 meter ‘echte’ ren en 1 meter onder het hok. Als je meer kippen hebt of gewoon veel ruimte, kun je kiezen voor 3 of zelfs 4 meter. Omlet verkoopt ook een nog veel grotere ren en afrasteringen voor pluimvee. Je kunt het verblijf van je kippen dus helemaal zelf ontwerpen. Erg fijn vind ik dat we de versie met wielen kregen. We weten nog niet zo goed wat de uiteindelijke plek van de kippen in onze tuin zal worden. En bovendien maakt dat het gemakkelijker het hok een meter op te schuiven als de kippen alle begroeiing in hun ren aan gort hebben gescharreld.

78 kilo, 5 dozen en een vrije zaterdag

Toen de bezorgdienst de moeite nam om achteruit in te parkeren op onze oprit, had ik al een vaag vermoeden van wat mij te wachten stond. De beste man toverde vijf dozen uit zijn bestelbus, gezamenlijk zo’n 78 kilo. Dit is niet iets wat je in een uurtje monteert. En dus plande ik de zaterdagmiddag erop vrij voor de montage van mijn mooie, paarse Eglu Cube.

Het openmaken van de eerste doos was al meteen een leuke verrassing. Bovenin vind ik een stapel vrolijke eierdoosjes. Wat een leuk cadeautje van Omlet! Verder vind ik vooral heel erg veel onderdelen, maar ook op IKEA geïnspireerde handleidingen. Ik voel mij alsof ik een LEGO piratenschip in elkaar ga zetten. En gelukkig maar, want ik ben niet echt een zelfdenkende klusser, maar in het volgen van handleidingen met veel plaatjes ben ik erg goed.

Een beetje verwarrend is dat er in elke doos een handleiding zit. Je hebt hierdoor een hoofdhandleiding én handleidingen per onderdeel die voor 95% overlappen met de hoofdhandleiding. Mijn tactiek was om de hoofdhandleiding leidend te laten zijn, de subhandleidingen ernaast te leggen en per stap rustig te kijken wat nu precies de bedoeling is. En dan blijkt het in elkaar zetten van de Eglu Cube heel goed te doen en bovendien erg leuk te zijn. Maar wel veel werk. De hoofdhandleiding heeft het over 2,5 uur met twee personen. En dat klopt. Ik deed er namelijk precies 5 uur over in mijn eentje. Tip: bouw het Omlet kippenhok samen. Veel gezelliger en scheelt een hoop spierpijn, hahaha.

Is plastic wel zo duurzaam?

Ondertussen had ik dus zeeën van tijd om na te denken over de duurzaamheid van de Eglu Cube. Hij is van kunststof en zo duurzaam is dat natuurlijk niet (ondanks 100% recyclebaar UV-bestendig polyethyleen). Anderzijds, hout als materiaal is eigenlijk ook helemaal niet zo duurzaam als het lijkt. En anders dan een houten kippenhok, blijft de Eglu Cube in principe tientallen jaren in dezelfde staat. Dat het ding niet wegrot waar je bijstaat is juist enorm duurzaam. En dat mag ook wel, want de Eglu Cube van Omlet is zeker geen impulsaankoop. De set zoals ik die heb gekregen kost via de webshop van Omlet 849 euro inclusief verzending.

Features van de Omlet Eglu Cube

En dan, na een middag hard zwoegen, is hij ineens klaar: ons prachtige, paarse ruimteschip. Een goed moment om even stil te staan bij de features van de Eglu Cube. Zoals bij de meeste kippenhokken, bestaat de Eglu Cube uit een hok op pootjes, waaronder de kippen kunnen schuilen. Het hok heeft op allerlei plekken ventilatie en isolatie; ideaal voor elk seizoen. Via een trapje (met anti-slip plakstroken!) gaan de kippen in en uit. Het slaapgedeelte is een soort uit spijlen en gleuven bestaand rooster. Via een afsluitbaar deurtje kunnen ze naar het leggedeelte. Een stok is er niet. Het idee is dat ze de spijlen als stok gebruiken. Onder het slaapgedeelte zit een heel makkelijk uit te schuiven mestlade. Het deurtje waarmee de kippen naar buiten de ren in gaan kan ook dicht, met een hendeltje bovenop.

Als mens ga je echter buitenom. Zowel het slaapgedeelte als het leggedeelte (waar je hopelijk eieren zult vinden) open je met een soort sluisdeur-draai-ding. Wederom net een spaceship. Even wennen, maar eigenlijk enorm handig. De voederbakken hangen in het gaas van de ren (handig, geen gedoe meer met omvallende silo’s enzo). De ren zelf loopt voor een deel door over de grond, zodat vossen en ander gespuis een stuk minder kans maakt.

1 ei is geen ei

Voor de ultieme test van de Omlet Eglu Cube zitten we nu eigenlijk in het verkeerde seizoen. Een van onze kippen was al in de rui. De andere kip legt voor de vorm nog één ei in het nieuwe hok, maar houdt het daarna ook voor gezien (dat andere ei op de foto is een nepei). Bovendien liggen ze wel erg graag te slapen in het leggedeelte. Ik weet nog niet of dit komt door het kouder wordende weer en het gebrek aan veren of aan het gebrek van een stok. En misschien moeten ze ook nog even wennen. Mijn advies is om in ieder geval de opening van je Omlet kippenhok niet op de standaard windrichting te zetten.

Verplaatsen van de Eglu Cube met de wielen

We hadden het kippenhok misschien ook wel niet op het meest ideale plekje gezet. Ik wilde ruimte om te bouwen, maar niet te ver van de woonkamer waar al mijn onderdelen lagen (doe dit ook, je wilt niet zoeken naar schroefjes in je gazon!). Maar eigenlijk moest het kippenhok iets beschutter staan. En dus was het tijd om de verrijdbaarheid van de Eglu Cube te testen. Door de wielen met twee hendels naar beneden te drukken, kun je hem inderdaad vrij eenvoudig verrijden. Doe dit wel met z’n tweeën; het is ook weer niet zo simpel als het rijden met een kinderwagen. Bovendien is de kans heel groot dat je, afhankelijk van het ondergrond, wat van de verbindstukjes van de ren breekt. Tenminste, dat was onze ervaring toen onze Eglu Cube een fikse stronk moest trotseren. Op een vlak gazon zal het verrijden van de Eglu Cube echter geen enkel probleem zijn. Ideaal. Wij zien zelf al mogelijkheden om hem straks in een groter kippenveld te zetten en eens per maand een stukje op te schuiven. Ik vraag mij wel af hoe makkelijk het verrijden is als je 4 meter ren hebt…

Schoonmaken is echt een eitje (hihi)

Door de makkelijk uitneembare en afwasbare mestlade, is de ‘paar keer per week’ schoonmaak er voor ons een stuk eenvoudiger en hygiënischer op geworden. Ook de grondige schoonmaak, waar je toch wel eens in de paar weken aan moet geloven, stelt ineens niet zo veel meer voor. Sluisdeur aan de achterkant open, rooster eruit, mestlade eruit en je bent al op de helft. 5 minuten later is je Eglu Cube weer helemaal schoon. En als je een echte deepclean wilt doen (bijvoorbeeld als je toch bloedmijt vermoedt), kun je door twee schroeven uit hun moeren te draaien het halve hok in 2 minuten demonteren. Omdat de moeren van metaal zijn, zal je de schroeven nooit lam draaien en kun je deze tijdelijke demontage van je Omlet kippenhok volgens mij zo vaak als nodig herhalen.

Tot nu toe vooral positieve ervaringen met de Omlet Eglu Cub dus. Wat een uitkomst. En wat een mooi ding. Hiermee durf ik de strijd tegen de bloedmijt aankomend jaar wel aan!

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

2 reacties op “Review Omlet Eglu Cube: is dit kippenhok nieuwe stijl het ei van Columbus?

  1. M. Raaijmakers dec 4, 2018

    Kijk voor het bestrijden van bloedluis eens naar Dutchies van Refona, werkt prima.

  2. Hannes jun 19, 2024

    Zondag 16/06/24 plaatste ik een bestelling van €1.645,41. Ik kreeg de bevestiging van mijn order en kreeg te zien dat mijn bestelling vrijdag 21/06/24 zou ontvangen. Ik stuurde hen ook dat ik op de website mijn BTW-nummer niet kon achterlaten en of ze dit dus in orde konden brengen zodat ik mijn BTW kon terugvorderen. GEEN REACTIE, ik belde hen op om hen hierover te contacteren, GEEN REACTIE, enkele mails later, GEEN REACTIE. Intussen zijn we 3 dagen later en contacteerde ik hen via een ‘onofficieel platform’ Messenger (Facebook). Na enkele uren kreeg ik eindelijk een reactie. Ze hadden intussen (enkele minuten voor ze me antwoorden) mijn bestelling ‘klaargemaakt’ (nog steeds niet opgehaald door transportfirma, staat nog steeds in hun depot). Daardoor konden ze onmogelijk mijn facturatiegegevens aanpassen die ze meer dan 2 dagen eerder al ontvingen van me.
    Ook zou mijn bestelling niet meer vrijdag (21/06/24) toekomen maar maandag (24/06/24)

    Ze weigeren zich ook te excuseren voor het niet reageren, voor het weigeren van mijn facturatiegegevens correct in te voeren, voor het wijzigen van de bezorgdatum,…

    Als je service wil, kijk aub verder.
    Ze geven niet om hun klanten maar om hun rekening.

    Een leuke slogan voor het bedrijf zou zijn:

    Eglu – Omlet
    ‘het is leuk bedrijfje spelen, alleen jammer van de klanten’