De Hyundai IONIQ 6. Alleen al de naam klinkt futuristisch, en de auto zelf doet daar nog een schepje bovenop. Met zijn gestroomlijnde design en belofte van een comfortabele elektrische rijervaring, was ik dan ook meer dan benieuwd toen ik de sleutels van deze EV voor een uitgebreide testperiode van zes weken in handen kreeg. Tijd om de pro’s en (eventuele) contra’s van deze elektrische sedan aan de tand te voelen.
De afgelopen weken heb ik de IONIQ 6 intensief gebruikt voor mijn dagelijkse ritten, weekendtripjes en alles daartussenin. Van de drukke binnenstad van Arnhem tot de rustige polderwegen, deze elektrische Koreaan heeft zich in diverse omstandigheden laten zien. En eerlijk is eerlijk, hij heeft een behoorlijke indruk achtergelaten.
Het design van de IONIQ 6
Laten we beginnen met het meest in het oog springende aspect: het design. Waar veel mensen eerst zeggen: huh? Zeggen ze bij de tweede keer: ah! De aerodynamische vorm van de IONIQ 6 is niet alleen functioneel (hij heeft een indrukwekkende lage luchtweerstandscoëfficiënt), maar ook ronduit spectaculair. Met een cW-waarde van 0,21% heeft hij zo weinig luchtweerstand dat hij de meest energie-efficiënte elektrische auto in het D segment is.

Regelmatig merkte ik dat mensen op straat omkeken, en in de straat kreeg ik diverse buurmannen langs over de looks van de auto. Het is een auto die durft anders te zijn, en dat is in het huidige autolandschap een verademing. Ik ben echt van het design gaan houden! De vloeiende lijnen, de opvallende lichtsignatuur voor en achter, het zijn allemaal details die bijdragen aan een unieke en moderne uitstraling.
Comfortabel cruisen en vlot (of keihard) accelereren
Maar een auto is meer dan alleen zijn uiterlijk. Hoe rijdt de IONIQ 6? Wat mij direct opviel, is het comfort. De stoelen zitten heerlijk, ook tijdens langere ritten. De vering is soepel en filtert oneffenheden in het wegdek goed weg. Het resultaat is een ontspannen rijervaring, zelfs op minder perfecte wegen. Hij ligt enorm strak op de weg, bochten neemt ‘ie moeiteloos.

En dan de acceleratie. Zoals het een moderne EV betaamt, is de IONIQ 6 heerlijk vlot. Even het stroompedaal intrappen en je wordt in je stoel gedrukt. Inhalen op de snelweg is dan ook een fluitje van een cent. De directe respons van de elektromotoren is verslavend en draagt bij aan een dynamisch gevoel achter het stuur. Een kleine test op de Autobahn in de sport-stand: ja, dit is écht een snelle auto.
Technologie die werkt met displays en de Bluelink-app
Het interieur van de IONIQ 6 is modern en overzichtelijk. De twee 12,3-inch schermen vormen een naadloos geheel en tonen alle belangrijke informatie helder en duidelijk. Het infotainmentsysteem is intuïtief te bedienen en reageert snel. Apple CarPlay en Android Auto zijn uiteraard van de partij. Soms vind ik hem menu nét iets te onoverzichtelijk. Wat echt fijn is: een auto met knopjes. Niet teveel, niet te weinig: precies goed.

Ook op het gebied van rijhulpsystemen is de IONIQ 6 goed uitgerust. De adaptieve cruise control werkt feilloos en houdt netjes afstand tot de voorligger. De actieve rijbaanassistent stuurt subtiel bij en helpt je om binnen de lijnen te blijven. Het geeft een veilig en ontspannen gevoel, zeker tijdens lange snelwegritten. Maar die piepjes over de snelheid… Die wil je uitzetten en dat is bij de IONIQ 6 net een knopje te ver. Ik ben de KONA gewend, daar had ik het uitschakelen onder een sneltoets geprogrammeerd.
Praktisch in het gebruik?
Hoewel de IONIQ 6 een sedan is met een aflopende daklijn, valt de ruimte binnenin zeker niet tegen. Zowel voor- als achterin is er heel erg veel been- en hoofdruimte voor volwassenen. De bagageruimte is met zijn inhoud misschien niet de grootste in zijn klasse, maar voor de meeste dagelijkse behoeften en een weekendje weg is het zeker toereikend.
Het laden van de IONIQ 6 is over het algemeen een prettige ervaring. Met zijn 800V-architectuur kan hij snelladen met hoge snelheden, mits je een geschikte laadpaal vindt. Tijdens mijn testperiode heb ik ervaren dat de laadsnelheid inderdaad indrukwekkend kan zijn, waardoor je in korte tijd weer een flinke actieradius kunt toevoegen. De geclaimde actieradius van kilometer heb ik in de praktijk niet altijd gehaald (zoals bij de meeste EV’s). Ik heb deze auto getest aan het eind van de winter. Ik kom dan tot 460 kilometer, zeker niet slecht en met wat testritjes (lees: flink accelereren) ook logisch. Met een beetje bewuste rijstijl kom je zeker een heel eind.
Mijn ervaringen met de Hyundai IONIQ 6
In het kort een overzicht van de ervaringen met de IONIQ 6.
- De stilte aan boord: Wat me echt verraste, was de absolute stilte in het interieur tijdens het rijden. Zelfs op hogere snelheden is er nauwelijks wind- of rolgeluid.
- De efficiëntie: Ik was onder de indruk van het relatief lage energieverbruik, zeker tijdens langere ritten op de snelweg.
- De relaxte sfeer in het interieur: Het minimalistische design van het dashboard en de comfortabele stoelen zorgden voor een heerlijke rijervaring.
- De snelle laadtijden: Een paar keer heb ik gebruikgemaakt van een snellader en ik was echt verbaasd hoe snel de batterij weer vol zat. Zeker bij 800-volt snelladers is dit een topper.
- De handige functies: De Vehicle-to-Load (V2L) functie vind ik echt een uitkomst: laptop opladen achterin of via de speciale stekker aan de zijkant een airfryer aanzetten: kan gewoon!
- De fijne wegligging: Ondanks zijn formaat voelt de auto verrassend wendbaar aan en de wegligging is echt top.
Zijn er dan helemaal geen minpunten?
Natuurlijk zijn er altijd wel wat puntjes van kritiek te bedenken. Zo zou de bagageruimte voor sommigen misschien wat groter mogen zijn. Ook de bediening van sommige functies via het touchscreen vergt soms even wat gewenning. Maar over het algemeen zijn dit geen dealbreakers.
Conclusie IONIQ 6
Na zes weken met de Hyundai IONIQ 6 gereden te hebben, kan ik niet anders dan concluderen dat dit een indrukwekkende elektrische sedan is. Hij combineert een futuristisch design met een comfortabele rijervaring, moderne technologie en een behoorlijke praktische bruikbaarheid. De snelle laadtijden en de potentieel grote actieradius maken hem ook geschikt voor langere afstanden.
Als je op zoek bent naar een stijlvolle, comfortabele en geavanceerde elektrische auto die zich durft te onderscheiden van de massa, dan is de Hyundai IONIQ 6 zeker het overwegen waard. Hij heeft in ieder geval een positieve indruk op mij achtergelaten.
Pluspunten:
- Opvallend en aerodynamisch design
- Hoog comfortniveau
- Vlotte acceleratie
- Moderne technologie en handige features
- Snelle laadmogelijkheden (800V)
- V2L voor leuke picknicks onderweg
Minpunten:
- Bagageruimte had iets groter mogen zijn
- Je moet wel van de looks houden (zoals ik wel doe ;-))
- Bediening via touchscreen kan soms even wennen zijn
Wat vind jij van de Hyundai IONIQ 6? Laat het weten in de reacties hieronder!

Aljo Hartgers is initiatiefnemer van Doe Duurzaam. Hij schrijft breed over duurzaam wonen, leven en werken. Is enthousiast over elektrisch rijden, slim energie en gas besparen én test graag duurzame producten.