Steeds meer mensen zijn geïnteresseerd in het concept van een tiny house. Zo ook de grote Aljo. In deze podcast vertelt Aljo over zijn fascinatie voor het idee van een kleiner huis, maar niet noodzakelijkerwijs een traditioneel tiny house.

Een tiny house wordt traditioneel gezien als een verplaatsbare woning van minder dan 25 vierkante meter. Voor velen betekent dit een minimalistische levensstijl en een vermindering van het aantal bezittingen. Aljo wil echter iets groters bouwen dan een tiny house, maar kleiner dan een traditioneel huis. Daarom stelde hij voor het een micro house te noemen.

Het idee achter het verkleinen van de woonruimte is niet alleen gebaseerd op de wens om minder spullen te hebben, maar ook op duurzaamheid. Door minder ruimte te hebben, verbruik je minder energie, wat zowel goed is voor het milieu als voor de portemonnee. Verder gaat het over de voordelen van hout als bouwmateriaal, vooral Cross Laminated Timber (CLT), en het belang van energieneutraal bouwen.

Ook gaat het over de R-ladder, een concept dat verwijst naar verschillende stappen in duurzaamheid, zoals ‘Refuse’, ‘Reduce’, ‘Reuse’, ‘Repair’, ‘Recycle’ en ‘Recover’. Door deze principes toe te passen in het dagelijks leven, kan je bewuster en duurzamer leven.

De grote uitdaging van een tiny house is en blijft… de locatie. Er zijn maar weinig plekken waar je terecht. Bovendien zijn er bouwvoorschriften waaraan voldaan moet worden, wat soms kan botsen met duurzame bouwmethoden.

Shownotes

Hoofdstukken

00:00 Welkom bij aflevering 13

00:30 Met de nieuwe Nightjet naar Innsbruck of Wenen

05:00 6 Energie meetups in Arnhem, kom ook!

07:30 Update van de Stekker app

09:00 Een energieneutraal Tiny House voor Aljo

20:00 De r-ladder

33:00 Wat gaat Aljo’s tiny house kosten?

34:30 Danny’s 3 cliffhanagers…

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *