Naar Legoland met een elektrische auto

31 oktober 2021

In de herfstvakantie was het zover: het tweedaagse bezoek aan Legoland in Denemarken (Billund). We zijn vaker in Denemarken geweest met onze elektrische auto, zowel in het zuiden als richting Kopenhagen. Het was de eerste keer met een Nissan LEAF e+ met 62 kWh accu en 100 kW laadsnelheid. Deze auto werd beschikbaar gesteld door Nissan Nederland.

Met twee keer laden ben je in Denemarken

Het voordeel van deze auto is de enorme actieradius. Met gemakt haalt deze auto 400 kilometer op de snelweg. Onderweg kom je in Duitsland meer dan voldoende snellaadstations tegen. Hierdoor hoef je je reis niet enorm te plannen. Hieronder zie je een screenshot van Chargemap met alle ChaDeMo-laders die 100 kW kunnen leveren. Het aantal snelladers in Duitsland is vele malen groter. Elke andere auto dan Nissan laadt op met de standaard in Europa: CCS. Ook Nissan zal in de volgende generatie elektrische auto deze standaard gebruiken, zoals de nieuwe Elektrische Nissan Ariya. Deze Nissan Ariya heeft een accu van 63 of 87 kWh.

Snelladers op de route naar Denemarken met een ChaDeMo-aansluiting

Update maart 2022: LEGOLAND Billund opladers werken weer!

LEGOLAND Billund heeft me laten weten dat alle opladers op Parking 1 weer allemaal werken. Dus als je LEGOLAND Billund met je elektrische auto bezoekt kun je weer opladen op P1. Let op: er zijn 6 laders beschikbaar. Mijn ervaring is dat je echt op tijd moet zijn om een plekje te bemachtigen.

Helaas was er één groot nadeel: bij Legoland op Parking 1 staan zes laadunits die allemaal niet functioneerden. Gelukkig zijn er in de buurt snelladers, maar ideaal is het als elektrisch rijder dat je kunt laden (en dat hoeft niet eens heel snel als je de hele dag Legoland Billund bezoekt met je elektrische auto) en vol kunt wegrijden. We waren nu aangewezen op een (drukke) snellader in de buurt of snelladers bij de supermarkt Føtex (wel een aanrader in combinatie met boodschappen). Helaas bleek de dichtstbijzijnde snellader erg druk, na sluiting van Legoland.

Parkeerplaatsen bij Legoland Billund voor elektrische auto’s
De eerstvolgende snelladers rondom Legoland Billund – Velje (bij een Føtex is de dichtstbijzijnde)

Opladen onderweg in Duitsland en Denemarken

Oploaden onderweg in Duitsland en Denemarken gaat snel en goed. Er zijn verschillende aanbieders, zoals Shell Recharge en in Denemarken Clever (let op: niet goedkoop) of EON.DK – deze staan vaker langs de snelweg.

Shell Recharge in Duitsland net na Hamburg
EON-snellader Denemarken – even wachten op onze beurt

Conclusie: je hebt geen enkele reden meer om je reis naar Legoland uit te stellen als je elektrisch rijdt. Onderweg zijn er veel Hyperchargers die je auto razendsnel opladen. Ondertussen kun je genieten van een bakje koffie of lunch.

Wat zijn jouw ervaringen of heb je vragen? Stel ze gerust!

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *