‘Minimaliseerafval’: 5 tips om verantwoord om te gaan met afval

25 juli 2017

Minimalise, je huis inrichten met minder spullen, met die spullen waar je blij van wordt, wat je echt nodig hebt. Veel mensen zijn er mee bezig, sommigen als een misschien wel tijdelijke trend, anderen als een manier van leven die door hen al jaren wordt ‘gefinetuned’. Het internet staat vol met challenges, ervaringen en tips. Schrijven over wat het minimaliseer proces voor mij betekent vind ik leuk maar niet echt nodig. Waar ik wel graag een blog aan wijd is aan dat wat er moet gebeuren met alle spullen waarvan je beslist dat ze niet meer in je leven horen: het minimaliseerafval. Want al verdwijnt een item uit jouw huis of leven, het laat nog steeds zijn ballast achter op deze planeet en is dus niet daadwerkelijk weg.

Vandaag 5 tips om zo verantwoord mogelijk te minimaliseren:

1. Neem de tijd om een goede oplossing te bedenken voor ‘het afval’ van je opruimwoede
Vanuit je wens om je lades, planken en kasten overzichtelijk en netjes te krijgen, doe je veel spullen weg. Soms wil je spullen niet upcyclen en ze een tweede leven geven, ze moeten nu echt helemaal gaan. Ook spullen waar je misschien eigenlijk moeilijk afstand van kan doen. Een aantal van deze spullen doe je misschien zelfs weg met je ogen dicht ;). Je wilt er niet meer naar kijken anders bedenk je je. Zorg daarom van te voren dat je een aantal bakken klaar hebt staan zodat je spullen meteen goed kunt recyclen. Een bak voor papier, voor glas, re-use plastic, een bak voor de kringloop, een bak voor de ruilboekenkast bij jou in de buurt, een bak voor klein chemisch afval etc. Door je van te voren goed voor te bereiden, hoef je op het moment van wegdoen inderdaad niet te lang te kijken naar de spullen die je wegdoet, maar scheid je ze wel zo verantwoord mogelijk.

2. Ga voorzichtig en bewust om met schoonmaakmiddelen die je wegdoet!
Je weet het zeker, het roer gaat om. Geen vieze chemische schoonmaakmiddelen meer in jouw kast. Alleen maar castiliezeep, natuurazijn en lavendelolie… Hartstikke goed, op termijn gaat dit je veel geld en milieuverontreiniging schelen, maar… zorg ervoor dat je ook bij het opruimen verantwoord bezig bent! Toen ik overging op natuurlijke schoonmaakmiddelen heb ik alle flessen (ook autoshampoo, wc blokjes etc) op het ruilplankje bij ons in de buurt gelegd. Een paar uur later was alles weg. Andere mensen die niet de mogelijkheid of wens hebben om alleen nog natuurlijke schoonmaakmiddelen te gebruiken zijn blij met jouw spullen. Het scheelt hun extra geld en een product wordt tenminste opgemaakt… Klaar met jouw drie uitgedroogde bakjes nagellakremover pads, halve potjes verf en restjes nagellak? Breng ze naar de mileustraat. Gooi ze niet zomaar in de vuilnisbak. Weg is niet weg.

3. Plan een ochtend om je afval verantwoord weg te doen
De verschillende bakken met spullen die je weg doet staan klaar. Breng ze ook daadwerkelijk weg en neem er de tijd voor om dit goed te doen. Stop je glas in de glasbak, je papier in de papierbak, ga langs de batterijenbak en lever nou eindelijk eens die batterijen in :), gooi je oude gordijnen, gebruikte stoffen schoonmaakdoekjes in de oude kledingbak en gun ze een tweede leven. Maak foto’s en zet je spullen gratis of voor een klein bedrag op Marktplaats of in de weggeefhoek.

4. Scheid afval wat uit meerdere onderdelen bestaat
Beslis je dat je alleen nog appelstroop wilt eten op je pannenkoek en wil je twee half lege poedersuikerbussen weg doen? Denk na… Een bus poedersuiker bestaat uit karton (papierbak) en twee plastic cirkels (plastic). Als je deze niet scheidt kan de bus alleen bij het restafval en wordt verbrand. Als je nu nog toch minimaliseert op pannenkoekbeleg, neem dan even de tijd om het karton te scheiden van het plastic zodat je afval gerecycled kan worden.

5. Maak een organisatie blij met jouw plastic spullen
Natuurlijk kan je beslissen om alle plastic serviesgoed uit je leven te bannen en over te gaan op verantwoord bamboe servies. Een goede keus, maar… waar blijft al dat plastic? Weg is niet weg. Als je het in de container doet, wordt het verbrand. Het kan vaak niet worden gerecycled en op de lange termijn is ook recyclen geen optie: plastic zal zich opdelen in steeds kleinere, niet traceerbare stukjes. Die stukjes verdwijnen in alles om ons heen en in ons. Het verdwijnt niet. Probeer de levensduur van plastic altijd te verlengen. Schaf het zo min mogelijk aan en als je dit al gedaan hebt en er nu vanaf wilt; breng je servies naar een crèche, school, of opvang. Daar zijn ze er vaak blij mee.

Het aanschaffen van al je spullen kost tijd, neem de tijd om ook verantwoord weer van je spullen af te komen, dat geeft een nog opgeruimder gevoel!

Dit artikel werd eerder gepubliceerd op mijn blog www.datmaakjelekkerzelf.nl over mijn zoektocht naar back to basic (met een knipoog ;).

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

3 reacties op “‘Minimaliseerafval’: 5 tips om verantwoord om te gaan met afval

  1. Ik probeer ook zo veel mogelijk afval te scheiden. Ik vind het in ieder geval belangrijk om plastic en papier apart weg te gooien. Daarnaast recycle ik ook graag mijn oude spullen. Dit gaat tegenwoordig ook heel makkelijk.

  2. Inderdaad belangrijk om je afval weg te gooien in de daarvoor bestemde containers. Ik probeer zelf ook de kleinste materialen te scheiden. Plastic verpakkingen worden bijvoorbeeld vaak met karton gecombineerd. Naast de producten die ik dagelijks gebruik, recycle ik ook metalen en andere apparaten die ik niet meer gebruik of die kapot zijn.

  3. Ik ben het helemaal eens met je insteek over verantwoord omgaan met afval. Ik erken het nut van recycling, maar ben wel van mening dat niet alles oneindig gerecycled kan worden. Wellicht moeten er methodes worden ontwikkeld voor duurzame verbranding van plastic zodat vermeden wordt dat het op welke manier dan ook in het milieu terecht komt.