Met Sinterklaas en Kerst voor de deur is het lastig voor te stellen, maar de winter is op een gegeven moment ook weer voorbij. Met een beetje geluk kun je in maart alweer in de tuin zitten. Dan wil je natuurlijk wat leuks te zien hebben in je tuin en dat kan het beste met bolgewassen. Bijna alle voorjaarsbloeiers zijn bolgewassen en die kun je voor de winter, van oktober tot en met december, planten. Wil je straks meteen een mooie tuin, dan is het nu tijd om bloembollen te planten. En je zorgt meteen dat de overwinterende bijen voldoende voeding hebben. Welke soorten zijn er, waar moet je op letten en hoe plant je een bloembol?
Soorten bloembollen
Er zijn veel soorten bloemen die als bol te koop zijn. De bekendsten zijn waarschijnlijk de sneeuwklokjes, krokussen, hyacinten en tulpen. Maar er zijn talloze andere soorten en vaak zijn er ook allerlei ondersoorten te koop die op een ander moment bloeien of andere kleuren hebben. Enkele voorbeelden:
- Winterakoniet (Eranthis) bloeit in januari en februari
- Sneeuwklokjes (Galanthus nivalis) januari tot en met maart
- Krokus (Crocus) februari en maart – extra goed voor bijen
- Narcissen (Narcissus) februari tot mei
- Sterhyacint (Scilla sibirica) – maart-april
- Hyacint (Hyacinthus orientalis) maart en april
- Blauwe druifjes (Muscari botryoides) maart tot mei
- Tulp (Tulipa) april en mei – Extra goed voor bijen en hommels
- Kievitsbloemen (Fritillaria meleagris) april en mei
- Sierui (Allium) bloei in juni en juli
Waar moet je op letten als je bloembollen loopt?
Natuurlijk moet je beginnen met het zoeken naar de soorten die je mooi vindt. Let daarbij op de soort, de kleur, maar ook op de bloeiperiode. Sommige soorten zijn doorgekweekt om andere kleuren te krijgen en die bloeien soms op een ander moment dan je zou verwachten.
Verder is het verstandig te kijken welke soorten geschikt zijn voor verwildering. Die kun je na de bloei namelijk gewoon laten zitten. Als je het blad de tijd geeft om te verdorren, maakt de plant vanzelf nieuwe bollen aan voor volgend jaar. Sneeuwklokjes, narcissen en krokussen kunnen zich zo elk jaar uitbreiden zonder dat je iets hoeft te doen! Sommige soorten zijn echter zo doorgekweekt dat ze, volgens sommigen, mooier zijn, maar niet vanzelf verwilderen. Bij tulpen bijvoorbeeld moet je elk jaar opnieuw bollen kopen, of je moet ze na de bloei uitgraven en in de schuur ophangen om in de herfst opnieuw te planten.
Ook raad ik iedereen aan om alleen biologische bloembollen te kopen. Doe je dat niet, dan heb je kans dat de bollen zijn behandeld met bestrijdingsmiddelen zoals neonicotinoiden. Als je bio bloembollen koopt, weet je zeker dat de bijen er ook blij van worden en er geen gif in je tuin en regio komt.
Hoe plant je een bloembol?
Bloembollen planten is heel eenvoudig. Je neemt een hand bollen, werpt ze op het gras, en kijkt waar ze terecht komen. Zo weet je zeker dat je een ‘natuurlijke’ spreiding hebt. Vervolgens graaf je ze 5 tot 10 centimeter diep in. De ideale diepte verschilt per soort en staat op de verpakking. Daarbij kun je een beetje corrigeren voor je grondsoort. Ik woon bijvoorbeeld op kneiterharde Groninger klei. Daardoor heeft de plant wat meer moeite om boven te komen. In zulke harde grond kun je dus beter iets minder diep planten. Zit je in zandgrond, dan kun je juist wat dieper poten. Je kunt dat gewoon met een normaal tuinschepje doen, maar er zijn ook speciale bloembollenplanters te koop. Ik raad aan die alleen te kopen als je een hele grote tuin hebt of bij de gemeente werkt.
Wat zijn de beste bloembollenwinkels?
Elk tuincentrum verkoopt natuurlijk bloembollen. Maar helaas zijn die nog steeds niet altijd gifvrij. Sommige tuincentra verkopen wel biologische bloembollen, dus dat is het proberen waard. Online zijn ze gelukkig makkelijk te verkrijgen. Bijvoorbeeld bij Natuurmonumenten (hiermee help je inheemse soorten in stand te houden) of bij Natural Bulbs. Zelf kocht ik daar vorig jaar krokussen en verschillende soorten tulpen. Natural Bulbs verkoopt zowel biologische bloembollen als bloembollen van boeren die in omschakeling (IO) zijn. Er zijn vast meer goede winkels te vinden.
In het dagelijks leven is Remi als Kiemfabriek vooral interim marketeer voor bedrijven en organisaties die de wereld wat mooier maken. Soms rond strategie of management en soms met de handen aan de knoppen in bijvoorbeeld campagnes. Thuis heeft Remi samen met Cecile en Emily een eigen voedselbos en permacultuurproject de Hommelgaard in een klein dorpje in Drenthe. Veel artikelen zijn vooral daarop geïnspireerd.