Kalk verwijderen: de goedkoopste, makkelijkste en milieuvriendelijkste manier

3 april 2018

Kalk in de badkamer. Eigenlijk moet je dat voorkomen door na het douchen netjes de tegels droog te maken en regelmatig goed te poetsen. Maar laten we eerlijk zijn: Wie doet dat nou? Onze douche begon nu wel erg veel kalkaanslag te krijgen. Met name de doucheslang zat vol kalk en ook de tegels daaronder vertoonden flinke kalkvlekken. Boenen met allesreiniger helpt niets en ook de dure HG kalk weg werkt nauwelijks. Hoog tijd voor Oma’s schoonmaaktip: de makkelijkste, goedkoopste en milieuvriendelijkste manier om kalkaanslag te verwijderen is ouderwetse schoonmaakazijn. Hier tips hoe je dat het beste kunt doen.

HG kalk weg doet niet wat het belooft

Omdat we dit klusje al lang hadden uitgesteld, was de kalk al heel hardnekkig was geworden. Daarom kochten we een halve liter fles HG kalk weg voor € 5,69. Volgens de verpakking is “HG kalkweg schuimspray 3x sterker” en “verwijdert het hardnekkige kalkaanslag gemakkelijk, grondig en snel en laat een stralende glans achter.” Ook is het “geschikt om dergelijke hardnekkige kalk, wat een doffe waas geeft, te verwijderen van tegels, douchecabines, kunststof baden, wastafels, kranen, douchekoppen en aanrechtbladen.” Dat klinkt mooi!

Maar het werkt niet… Na het flink inspuiten, wachten en boenen, zat het grootste deel van de kalkaanslag nog gewoon aan de doucheslang. En ondertussen hadden we dus wel bijna € 6,- besteed aan een hoop chemische rommel door de gootsteen. Dat kan beter.

Hier de doucheslang nadat we hem met HG kalk weg en met allesreiniger hadden geprobeerd kalkvrij te krijgen.

Kalkaanslag verwijderen van de doucheslang met schoon­maak­azijn

Dan maar een huismiddeltje: schoon­maak­azijn. Van de Appie voor € 0,37 per liter. De truc is simpel. Draai de doucheslang los, leg hem onderin een emmer of teil. Zet die in de tuin (azijn stinkt). En giet er een halve liter schoonmaakazijn en een halve liter water overheen. Laat dat een paar uur staan.

Poets de slang een keer grof met een afwasborstel en laat hem nog een half uurtje staan in de azijn. De doucheslang zal nu kalkvrij zijn en mooi glanzen. Even afspoelen en weer ophangen. En als je geen azijn in je haar wilt, even 10 seconden doorspoelen.

Kalkaanslag verwijderen van tegels met schoon­maak­azijn

Bij de tegels in de douche werkt het verwijderen van kalkaanslag het zelfde als bij de doucheslang. Behalve dat je een manier moet bedenken dat de azijn niet wegspoelt. Een oude handdoek of lap werkt prima. Hier zie je hoe we een oude handdoek in de douche op de tegels hebben gelegd. Daar giet je flink wat schoonmaakazijn overheen zodat de handdoek doordrenkt is. Meer heeft geen zin, want dat spoelt er direct uit.

Laat de handdoek met schoonmaakazijn een paar uur liggen en aanschouw daarna het resultaat. Waarschijnlijk is de kalk van je tegels verdwenen of in ieder geval een flink stuk minder. Spoel de tegels even af, eventueel nog even naschrobben met een schuursponsje en klaar is kees.

Hier was een flinke kalkplek precies onder de nadruppelende douchekop. Die is nu weg.

Kalkaanslag verwijderen van andere oppervlakten met schoon­maak­azijn

Ook je bad, wastafel, kraan, aanrecht of de wc kan kalkaanslag krijgen. Daar werkt het precies hetzelfde. Je hoeft bij elke plek alleen even een manier te bedenken hoe je het schoonmaakazijn een aantal uur op de plek van het kalk kunt houden. Giet je schoonmaakazijn in je wc, dan zakt de waterspiegel en komt dat randje kalk waarschijnlijk net boven de azijn uit. Je zult er dus een natte handdoek of lap in moeten proppen. En de kraan wikkel je gewoon in met een vaatdoek doordrenkt met azijn.

Schoonmaakazijn: makkelijk, goedkoop en milieuvriendelijk kalkaanslag verwijderen

Schoonmaakazijn is goedkoper dan andere schoonmaakmiddelen. Het werkt heel makkelijk, in feite ben je vooral bezig met andere dingen terwijl de schoonmaakazijn z’n werk doet. En het is een milieuvriendelijk alternatief voor schoonmaakmiddelen met allerlei chemische bestanddelen die slecht voor het milieu zijn.

6 reacties op “Kalk verwijderen: de goedkoopste, makkelijkste en milieuvriendelijkste manier

 1. Bezorg voor de wereld feb 10, 2020

  Schoonmaak azijn is erg chemisch en heeft niets met milieu vriendelijk te maken het dood bodem leven. Wanneer je iets verkondigd zorg dan dat het waar is. Gewone witte azijn doet het werk net zo goed en is veel beter voor de omgeving. Het is wel iets duurder. Geloof je me niet dan lees oa Wikipedia en andere sites eens door

  • Huguette aug 17, 2020

   Azijn rond de kraan , geen probleem , wel een probleem is wanneer de kraan op natuursteen staat. Is er een alternatief ?

 2. Mirjam okt 15, 2020

  Ik zou citroensap proberen. Mijn waterkoker krijg ik er kalkvrij mee. Kokend water met citroensap dus.

 3. Coca cola 😉

  • Coca cola en wasverzachter ( 1 dopje in 1/2e emmer warm water ) is veilig voor natuursteen.

 4. Of wasverzachter ( 1 dopje in 1/2e emmer warm water ) is veilig voor natuursteen.