Mijn huis stond vol met schoonmaakmiddelen. Kan dat gezonder?

3 december 2015

Voor elke klus een ander middeltje. De badkamer, de keukenkastjes en soms zelf nog in de schuur. Waarom is er voor elk klusje een ander schoonmaakmiddel nodig? De schappen in de winkels staan er vol mee, maar deze middelen zitten vrijwel allemaal vol met chemicaliën. Die spoel je zo het milieu in, maar je ‘smeert’ je huis er ook mee in. Dus waarom niet met vriendelijke middelen aan de gang?

Schoonmaken met voeding

Er zijn voldoende effectieve schoonmaakmiddelen te maken met producten die in je etenskast staan. Zorg wel dat je de basisingrediënten in huis hebt om je eigen schoonmaakmiddelen te maken. Witte natuurazijn, citroensap, olijfolie, soda, vloeibare plantaardige zeep, zuiveringszout (dit is hetzelfde als baking soda), essentiële olie zoals tea tree en lavendel, eucalyptus, salie of iets anders wat je lekker fris vindt ruiken in je huis.

Wat maak je er zoal mee?

Met verschillende mixen van de basisingrediënten kun je je vloer in de olie zetten, je snijplank desinfecteren, een allesreiniger maken, je tapijt reinigen, zilver poetsen, je ramen lappen en noem maar op. Je huis ruikt lekker fris en je ademt geen chemicaliën in. Een stuk gezonder, ook voor het milieu en je portemonnee! Verder gebruiken ontzettend veel mensen meer schoonmaakmiddel dan per keer nodig is. Te veel middel in je sop geeft juist strepen en laat het middel achter op alles wat je schoonmaakt. Doseer dus goed.

Zo voorkom je allerlei nare geurtjes met baking soda

Zet een bakje met baking soda in de koelkast. Strooi baking soda op de bodem van een vuilnisbak. Strooi op een snijplank, schrob en spoel af. Gooi een half kopje baking soda in de afvoer van badkamer of keuken. Strooi baking soda in de vaatwasser voor het wassen. Strooi ruim over het tapijt en laat het een nachtje liggen om het ’s ochtends op te zuigen. Bestrooi de bodem van de kattenbak. Strooi wat baking soda in (sport)schoenen als je ze niet gebruikt. Houd de kamer fris met een bakje baking soda en wat gedroogde bloemen. Of meng een kopje warm water, met wat citroensap en zet het neer.

De was doen met baking soda

Vervang de helft van het reguliere wasmiddel door een half kopje baking soda. De kleren worden schoner, frisser en helderder. Giet een scheutje azijn door het in het wasverzachterbakje. Zo wordt de kalk van het kraanwater uit de textiel gespoeld en wordt de was zacht zonder chemische geurtjes. Ook blijft gekleurde was langer mooi en lost zeep beter op; dat is wel zo prettig voor je huid en je machine.

Nog meer schoonmaken met baking soda

Maak je vaat glanzend door wat citroensap in de vaatwasser te doen, ook glanzen je spiegels en ramen met citroensap in water. Fris je matras op. Strooi, als het beddengoed in de was gaat, een dunne laag bakingsoda over het matras en laat het zo een paar uur liggen. Daarna met een stofzuiger verwijderen. Zorg er voor dat de afvoeren niet verstoppen door er wekelijks vier lepels baking soda in the gooien. Doorspoelen met heet water. Strooi een kopje baking soda in het toilet en giet daaroverheen 1 kopje azijn. Laat het 10 minuten bruisen en maak het toilet dan met een borstel schoon.

‘Recepten’ en ervaringen van anderen

Er zijn tal van ‘recepten’ te vinden online of in het boek de huishoudbijbel. Maar ook Cecile van Eigenwijs Blij heeft laatst haar combi-magnetron schoongemaakt met gezonde schoonmaakmiddelen. Lees hier haar verhaal. Je hoeft voorlopig geen nieuwe schoonmaakmiddelen meer aan te schaffen. Je houdt een keukenkastje over en geld over voor andere dingen. Bewaar wel wat lege flessen en sprays van de middelen die je nu nog hebt.

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

2 reacties op “Mijn huis stond vol met schoonmaakmiddelen. Kan dat gezonder?

  1. Leuk om te lezen dat er zo veel mogelijk is met baking soda. Mijn oven schoonmaken lukte er niet zo goed mee, maar ik ga een aantal van deze tips zeker uitproberen.

  2. Zuiveringszout: voor mij DE ontdekking van 2015!
    Ik was er zelfs mijn haar mee:)