De geefwinkel: een nieuw leven voor oude spullen

8 december 2015

Jullie herkennen denk ik allemaal het gevoel wel dat er in rijke landen als de onze eigenlijk best veel goede spullen vervangen worden voor een splinternieuwe variant. Kleding, de bank, speelgoed en ga zo maar door. Vaker dan we allemaal zouden willen, worden deze spullen weggegooid. Gelukkig gaan ze ook vaak naar een goed doel of kringloop, maar er worden wel vaak nieuwe spullen voor in de plaats gekocht. Al dit nieuw kopen en weggooien, levert mij vaak een wat ongemakkelijk gevoel op. Want ik vind iets nieuws in huis natuurlijk ook leuk, maar nieuw voor mij hoeft niet te betekenen dat het ook nieuw is! Bij mij in de stad, Gorinchem, hebben we daar een hele mooie oplossing voor gevonden: de geefwinkel.

geefwinkel-2

Verschillende steden hebben al weggeefwinkels waar jullie vast al wel eens iets over gelezen hebben, deze zijn soms alleen gericht op minima en mogen dan niet door iedereen gebruikt worden. Begrijpelijk, want veel mensen doen graag iets voor iemand die het wat minder heeft. De opzet van veel andere weggeefwinkels, zo ook de Gorinchemse, is echter anders en deze opzet blijkt erg goed te werken. De geefwinkel is gevestigd in een ‘aanloopstraat’ naar de binnenstad in een pand dat gratis ter beschikking wordt gesteld door de eigenaar. De winkel wordt gerund door vrijwilligers. Iedereen is welkom om spullen te brengen, te halen of gewoon even rond te kijken. De sfeer in de winkel is altijd erg positief en amicaal, het is ook een goede plek voor een goed gesprek.

geefwinkel-3

Toegegeven, we moesten in den beginne allemaal een beetje aan het idee wennen dat je iets gewoon mee mag nemen uit een winkel, zonder te hoeven betalen. Inmiddels zijn we allemaal gewend aan het concept en werkt het prima. Als je niets hebt om te brengen maar wel iets meeneemt, kijkt niemand je scheef aan. Er zijn ook genoeg mensen die alleen spullen komen brengen, want zo`n geefwinkel is een ideaal excuus om de zolder of schuur weer eens uit te mesten. De winkel is er om mensen te helpen en ook om verspilling en de weggooicultuur tegen te gaan. Het idee is dat de spullen waar jij geen interesse meer in hebt, voor iemand anders nog heel fijn en handig zouden kunnen zijn.

geefwinkel-4

En dat jouw oude spullen voor een ander een schat kunnen zijn, zien we ook wekelijks op Facebook, met mooie verhalen over de nieuwe levens van spullen uit de geefwinkel. Zo kwamen er afgelopen maand plaatjes langs over halloweenkostuums, kunst gemaakt met spullen uit de geefwinkel en was er het verhaal van een Australische dame die op fietsvakantie was en een hoognodige nieuwe broek vond in de winkel. De geefwinkel is een plek waar mensen samenkomen, elkaar ontmoeten en inspireren, en vooral een plek waar oude spullen een nieuw leven vinden. Wat mij betreft een mooi, positief en duurzaam initiatief!

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

3 reacties op “De geefwinkel: een nieuw leven voor oude spullen

 1. Jennifer clarke-kaal dec 8, 2015

  Beste Lies,

  Wat een fantastische artikel over de Geefwinkel ! Karin Eppink heeft de link doorgestuurd.

  Mogen wij jou tekst evt gebruiken in de toekomst voor geefwinkel promotie ? Met auteursmelding, natuurlijk ? En mogen wij die link delen op onze fb pagina?

  Wij horen het graag, en zien je graag weer in de winkel.

  Geef-groeten,

  Jennifer, secretaris Geefwinkel

  • Hey Jennifer,
   Wat een vrolijke reactie :-), dat is wat mij betreft helemaal prima!
   Groetjes,
   Lies

  • Hey Jennifer, zolang je linkt naar dit artikel op Eigenwijs Blij is dat wat mij betreft prima (mij = hoofdredacteur Eigenwijs Blij). Delen via Facebook en Twitter is alleen maar leuk en fijn, ook voor ons! En als Lies het goed vindt, en dat vindt ze, mogen jullie de tekst natuurlijk sowieso gebruiken voor de promotie van jullie initiatief.