Hoe geef jij invulling aan MVO?

20 januari 2015

MVO, oftewel Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, zou eigenlijk vanzelfsprekend moeten zijn. Maar hoe je precies invulling geeft aan MVO in je eigen onderneming is nog best een klus. Ik ben zelf ZZP’er en heb daardoor niet zo veel MVO-vraagstukken om over na te denken en mee aan de slag te gaan. Maar ik laat mij graag inspireren. Ben je ondernemer? Hoe pak jij het aan?

Profit, People & Planet

MVO is voor elk bedrijf verschillend. Maar concreet komt het erop neer dat de bedrijfsprocessen niet alleen gericht zijn op winst (Profit), maar ook op het creëren van waarde op sociaal (People) en ecologisch (Planet) vlak. Je kunt niet alles perfect doen en dus zal het ene bedrijf verder gaan met maatregelen op ecologisch vlak, terwijl een ander bedrijf zich meer focust op waarde creëren voor mensen.

MVO: meer dan groene energie en dubbelzijdig printen

De visie achter MVO spreekt je aan, maar dan? Welke stappen kun je ondernemen? Op de site van MVO Nederland, dat in 2004 werd opgericht door het Ministerie van Economische Zaken om maatschappelijk verantwoord ondernemen te stimuleren, vind je diverse stappenplannen, praktijkvoorbeelden en tips. Leuk startpunt is de lijst met 100 tips om met MVO te beginnen. Je ziet dat MVO veel verder gaat dan groene energie (tip 3) en dubbelzijdig printen (tip 25). Ook werken met Wajongers (tip 39), planten op de werkvloer (tip 40) en een medewerkerstevredenheidsonderzoek (tip 41) kunnen onderdeel zijn van je MVO-beleid. Maar de belangrijkste tip is nummer 93: begin gewoon.

Studio Vuurvogel en MVO

Als eigenaar van eenmanszaak Studio Vuurvogel vind ik het nog best lastig om invulling te geven aan MVO. Ik werk niet met personeel en ben gebonden aan de randvoorwaarden van mijn werkplek: mijn eigen huis. Toch probeer ik waar ik kan mijn steentje bij te dragen.

  • Hosting bij Greenhost: net als Eigenwijs Blij wordt de website van Studio Vuurvogel gehost bij een groene hostingprovider.
  • Drukwerk op milieuvriendelijk papier: sowieso print ik weinig en verstuur ik facturen digitaal.
  • Bankzaken geregeld bij de Triodos Bank, een bank die keer op keer goed scoort in de Eerlijke Bankwijzer.
  • Groene energie van Greenchoice: ons huis, en dus mijn werkruimte, gebruikt groen gras en groene elektriciteit.
  • Zuinig met vervoer: ik maak gebruik van het openbaar vervoer als het kan en we hebben een zuinige auto.
  • Geen klanten met een fout product: ik probeer zo veel mogelijk alleen te werken met opdrachtgevers die in meerdere of mindere mate iets zinvols toevoegen aan de wereld.
  • Oprichting Eigenwijs Blij: nu ik er zo bij stil sta… eigenlijk is het oprichten en aanjagen van deze website ook een stukje MVO…

Je ziet, MVO is heel divers en zelfs als ZZP’er kun je al veel dingen doen. Ik kan vast nog veel meer doen dan bovenstaande punten; zeker iets om de komende tijd weer eens in te duiken.

Oproep: hoe geef jij invulling aan MVO?

Juist omdat MVO zo veel gezichten heeft, ben ik op zoek naar ondernemers (grote of kleine organisaties, dat maakt niet uit) die op hun eigen, unieke manier vorm hebben gegeven aan MVO. Het lijkt mij leuk om met enige regelmaat MVO’ende ondernemers aan het woord te laten en in de spotlight te zetten. Zin? Meld je dan via redactie@eigenwijsblij.nl. Ik kijk uit naar je verhaal!

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Eén reactie op “Hoe geef jij invulling aan MVO?

  1. Peer biedt ondernemers, ook zzp’ers, op een wellicht onverwachte manier een extra mogelijkheid om maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Bij Peer werken accountants en boekhouders die door persoonlijke omstandigheden op een afstand van de arbeidsmarkt zijn komen te staan. Bijvoorbeeld de accountant die na een ernstige burnout – gedeeltelijk – arbeidsongeschikt is verklaard. Bij ons vinden zij weer een baan en perspectief. Wij helpen ondernemers bij bijvoorbeeld belastingaangiften, administratie en breder fiscale en financiële kant van hun bedrijf. De klant krijgt als het ware twee voor de prijs van één: goede ondersteuning en je doet voor hetzelfde geld iets terug voor de samenleving. Mocht je het interessant vinden, dan vertel ik er graag meer over.