Je gazon bemesten met organische gazonmest, werkt dat?

24 juni 2015

Het gras in het gazon bij mij in de tuin is niet overal even mooi groen. Er zijn wat vale en dunne plekken en hier en daar groeien paardenbloemen en hondsdraf. Grasmest lijkt een logische optie, maar welke kies je? Bij het tuincentrum verkopen ze onder andere ‘ECOstyle Gazon-AZ’. Dat is 100% organische gazonmest en ze beloven me “een diepgroen en mosvrij gazon”. Ik nam de proef op de som en testte of beide beloften kloppen.

De belofte: diepgroen en mosvrij

ECOstyle is een familiebedrijf uit het Friese Oosterwolde dat al sinds 1967 milieuvriendelijke producten maakt voor onder andere de tuin en je huisdier. Volgens de verpakking is:

“Gazon-AZ een 100% organische meststof voor een diepgroen en mosvrij gazon. De voedingsstoffen komen snel vrij en werken 4 maanden lang. Bovendien is Gazon-AZ verrijkt met RhizaMax, een wortelactivator die zorgt voor een sterk en dicht gazon. Hierdoor krijgen onkruid en mos geen kans.”

Ingrediënten: geen poep en niet biologisch

Volgens de verpakking van 10 kilo moet je 1 kilo mest over ongeveer 10 m2 gazon strooien en dat in zowel maart als juli. Daarmee voeg je 9% stikstof (N), 3% fosforzuurhydride (P2O5), 5% kaliumoxide, 60% organische stof, 6 kiemen bacillus sp bacteriën per gram en 14 propagulus mycorrihizae schimmel per gram aan je tuin toe. Mocht je geen chemicus zijn: de belangrijkste ingrediënten zijn vedermeel, beendermeel en vinasse. Vedermeel en beendermeel zijn restproducten respectievelijk gemaakt van veren uit de pluimveeindustrie en botten uit de veeindustrie. Vinasse is een restproduct uit de suikerindustrie, waar nadat suiker en ethanol uit suikerbieten zijn gewonnen nog een restant overblijft. Je zou misschien poep verwachten in mest, maar die aanname blijkt onjuist. Verder staat er nergens een keurmerk op de verpakking dat het biologisch is, dus ik verwacht dat ECOstyle, ondanks het woord ‘ECO’ in de naam, niet per se biologisch is. Al is het gebruik van restproducten natuurlijk wel verantwoord. En lijkt dit een stuk bewuster dan de meeste middelen in het schap van het tuincentrum.

Test: gaat gras harder en beter groeien door Gazon-AZ?

Om te testen of het werkt heb ik op 5 mei een stukje gazon van ongeveer 30 bij 30 centimeter bestrooid met de organische gazonmest. Het gras eromheen heb ik niet behandeld. Na een week met wat wisselvallig weer was er geen verschil te zien. Maar na ongeveer twee weken was duidelijk zichtbaar dat het gras een beetje harder begon te groeien en wat donkerder groen van kleur werd.

gazonmest-test-19-mei

Na 22 dagen, op 27 mei, was de plek waar ik de mest heb gestrooid een flink stuk hoger en was het duidelijk tijd om de grasmaaier te pakken.

gazonmest-test-27-mei

Maar omwille van de wetenschap heb ik nog een week doorgezet. Na precies een maand was het niet-behandelde gazon ongeveer 5 tot 8 centimeter hoog. Het gras waar ik de mest gebruikte was 16 tot 22 centimeter lang. Het bemeste gras was dus drie keer zo hard gegroeid! En de kleur, zoals beloofd, diepgroen.

gazonmest-test-3-juni

Nadat ik het gemaaid had, groeide de behandelde plek ook direct weer harder door. Zo hard dat het nu echt wekelijks gemaaid moet worden om in toom te houden. Terwijl het gras erom heen prima eens in de drie weken gemaaid kan worden.

Test: krijgen onkruid en mos minder kans door Gazon-AZ?

Naast een diepgroen gazon zou de wortelactivator ook zorgen voor een sterk en dicht gazon, zodat onkruid en mos geen kans maken. In mijn gazonmest-test van een maand kan ik geen wezenlijk verschil in de hoeveelheid onkruid zien. Maar vorig jaar heb ik mijn tuinpad verlegd en een stukje van het gazon verplaatst. En dat deel heb ik toen al met dezelfde mest behandeld in de hoop dat het sneller zou wortelen op de nieuwe plek. Naar het onkruid had ik nooit gekeken, maar wat blijkt? Het stuk gazon dat ik vorig jaar bemest heb bevat inderdaad veel minder klavertjes en margrietjes. Links op de foto niet-bemest gras en rechts gras dat vorig jaar een paar keer is bemest.

gazonmest-test-onkruid-klavertjes

Biljartlaken versus bloementapijt

ECOstyle Gazon-AZ doet wat het moet doen. Het gras groeit een stuk harder, wordt donkergroen en verdrukt de meeste andere planten in je gazon. Voordat je naar het tuincentrum rent om een zak mest te kopen en over je gazon te strooien is voorzichtigheid echter op zijn plaats. Persoonlijk vind ik elke 3 tot 4 weken grasmaaien meer dan genoeg. Als je deze mest gebruikt in de dosis zoals op de verpakking staat, zul je elke week moeten maaien. Misschien krijg je dan een perfect gazon, maar het kost je ook een hoop extra werk. Ook verdrukt het bemeste gras alle andere planten. Wat sommigen beschouwen als ‘onkruid’, zien anderen als ‘kruid’. Ons onbemeste gazon staat vol prachtige boterbloemen, pinksterbloemen en margrietjes. Een mooi gezicht en goed voor bijen en hommels. Wil je ook zo’n mooi bloeiend gazon? Bemest dat niet of alleen met mate en maai het gras minder vaak.

Uiteindelijk komt het neer op de vraag hoe je een perfect gazon ziet. Wil je een biljartlaken? Of een bloementapijt? Maar de gazonmest werkt wel!

gazonmest-test-margrietjes-boterbloemen

6 reacties op “Je gazon bemesten met organische gazonmest, werkt dat?

 1. Jo Bollen apr 5, 2017

  Ik gebruik Gazon AZ al vele jaren tot volle tevredenheid. Dat er extra gemaaid moet worden is voor mij geen probleem aangezien we al jaren een automower hebben van Husqvarna. Maar ik heb wel een ander probleem. Bij het uitstrooien van de mest is het moeilijk te zien in het gras waar je al bemest hebt. Daarom zou ik de mest willen voorzien van een kleurstof of mengen met een onschuldige korrel of iets dergelijks die door de kleur wel afsteekt tov het gras. Hebt u een suggestie?

  • Voor ongeveer 30 euro heb je een strooiwagentje van Wolf Garten. Zoals op de verpakking van Ecostyle staat: op standje 8 zetten en je hebt de perfecte dosering. Kwestie van baantjes lopen 🙂

 2. Remi van Beekum apr 6, 2017

  Volgens mij is er wel biologisch afbreekbare kleurstof te koop. Dat zou je kunnen mengen. Ik vraag me alleen af of dat er niet lelijk uit gaat zien en weet eigenlijk niet of de kleurstof ook door het gras wordt opgenomen. Dan zou een kleurrijk geheel kunnen worden 🙂 Ook is het de vraag of het helemaal werkt want waarschijnlijk zijn de korrels zwaarder dan de kleurstof waardoor de korrels verder vallen dan de kleur als je strooit.
  Ik zou denk ik proberen om heel netjes in stroken te werken. Dan kun je heel precies doseren. Kost wel wat meer werk, zeker bij een groot gazon. Maar dat weet je wel zeker dat je overal bent geweest.
  En je zou ook na ongeveer 2 weken een correctieronde kunnen doen. Na 2 weken zie je het bemestte gras wel echt beter groeien. Dus worden ook de plekken die je misschien vergeten bent goed zichtbaar. Als je daar dan een beetje extra strooit moet het goed komen!

  • Jo Bollen apr 7, 2017

   Tot op heden strooi ik handmatig in porties, per portie voldoende voor ongeveer 6 m2 en gebruik daarbij oude tennisballen om het gazon in stukken van 6 m2 te verdelen. De tennisballen moet ik dus voortdurend verplaatsen. Het gazon is ongeveer 350m2 oppervlakte. De dosering is op deze wijze erg nauwkeurig maar ook erg arbeidsintensief. Bedankt voor je reactie!

 3. seynhaeve silvie ann mrt 24, 2018

  Hartelijk dank voor uw hulp om wegwijs te worden uit de wildgroei aan grasmeststoffen.

 4. touwtje spannen wat je al bemest heb (zone maken)
  dan touwtje opschuiven enz enz