Kom in de kas!

19 juni 2015

Toegegeven, mijn eerste ervaring met een kas in de tuin was geen succes. Toen Jan en ik in 1982 ons eerste huis kochten, een boerderij op het Groninger platteland, stond er een door de vorige bewoner zelfgebouwde glazen tuinkas in de tuin. We vonden het prachtig; wat zouden we er geweldige aardbeien en tomaten in kweken. Niets kwam hier van uit. Nog voor het koopcontract getekend was, woei er een enorme storm en toen we voor het eerst onze nieuwe woning betrokken, lag de kas in duizend stukken door de tuin verspreid. Nog jaren later vonden we glasscherven in de grond!

Verlepte, beschimmelde tomatenplanten

Echter, ook zonder kas hebben we hier ooit een tuinjaar beleefd, waarin we voor het eerst tomaten in de volle grond kweekten, zelf opgekweekt uit zaadjes. Alles zat mee dat jaar, de oogst was enorm. We hadden zoveel lekkere tomaten, dat er niet tegen te eten viel. Met het overschot maakte ik toen de lekkerste ketchup, die ik ooit geproefd heb. Dat smaakte naar meer, dus toen we bij ons nieuwe huis weer begonnen met een groentetuin, lag het voor de hand om weer eens tomaten te proberen. Toen bleek al snel dat succes met tomaten heel erg afhankelijk is van het weer. Die zomer was er een met veel regen en de met veel zorg opgekweekte tomatenplanten veranderden binnen een paar weken in een verlepte, beschimmelde massa die alleen nog geschikt was voor de biobak. Wat een moeite voor de kat z’n viool! Ook de aubergineplant en de meloen hadden het erg moeilijk met het Nederlandse weer. De oplossing zou een kas zijn, maar de gemiddelde kas is duur, neemt veel plaats in beslag in de tuin, en is kwetsbaar bij storm aan zee, dat wisten we inmiddels.

Opvouwbare kas met plastic hoes

De oplossing stond enkele jaren geleden voor € 29,95 bij de Welkoop: een opvouwbare kas in een doos. Het metalen frame stond, na enig puzzelen met de onderdelen (voor Chinezen is het maken van een duidelijke gebruiksaanwijzing nog iets moeilijker dan voor IKEA) klaar, de plastic hoes werd er over heen geschoven, en daar was ons nieuwe pronkstuk. Aan de voorkant zaten twee ritsen, waarmee de kas open en dicht kon, en er zaten zelfs raampjes in. Om de kas in de grond vast te zetten waren vier tentharingen meegeleverd en, of het nou in China nooit hard waait, voor wind aan de kust van Groningen bleek dat toch iets te weinig. Bij de eerste harde wind stond de kas gevaarlijk heen en weer te schudden, maar met touwen en stenen was ook dit probleem opgelost. Alhoewel: we zijn een keer thuis gekomen… blijkbaar had het toen zo hard gewaaid dat de hoes volledig binnenstebuiten gekeerd in de touwen hing. Dan sta je toch wel even raar te kijken, jammer dat daar geen foto van is. Enfin, toen het windprobleem afdoende was opgelost, bleek de kas een welkome aanwinst. We kweekten er tomaten, aubergines, meloenen, basilicum (altijd kwetsbaar in de tuin), paprika’s en rode pepers. Geweldig!

kas-moestuin-2

De nieuwe kassen zijn geweldig

Na een paar jaar gingen echter de ritsen kapot, ze zaten al wat strak, en zonder ritsen die open en dicht kunnen is het geen kas, maar een plastic hoes met een flapperende voorkant. Er moest wat nieuws komen. De Welkoop verkocht ze niet meer, maar zoeken op internet leverde goede resultaten op. We vonden vergelijkbare kassen, maar iets kleiner, bij Fonq. We hebben er twee verschillende besteld en wat zijn ze geweldig. Alle nadelen die de vorige kas nog had, hebben de nieuwe kassen niet meer. De ritsen zitten er veel beter in en ritsen soepel op en neer, het oprollen van de voorkant als je de kas bij warm weer open wil zetten gaat veel gemakkelijker, en er zitten zelfs plankjes in één van de twee.

Heb je plek? Koop een kas!

Je leest het wel, wij zijn helemaal enthousiast over de extra mogelijkheden van een kas. Dus, heb je een plekje over in de tuin (hoeft helemaal niet pal in de zon, want dan wordt zo’n kas van binnen veel te heet), overweeg dan ook eens om er een aan te schaffen.

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Eén reactie op “Kom in de kas!

  1. Ik heb dig jaar voor het eerst een kas. Weliswaar zo eentje uit China, en het ding is al gescheurd en de ritsen zijn al stuk. (Gelukkig heb ik een handige vriendin die al het oplapwerk verricht). Toch heeft ze haar nut al bewezen: enkele plantjes groeien als kool.
    Ik heb nu net een kleinere gekocht, van iets betere makelij, speciaal voor mijn tomatenplantjes, omdat ik had gelezen dat tomaten en komkommer eigenlijk niet in dezelfde kas mogen staan. Het plan is om deze vandaag op te stellen. Ben benieuwd … 😉