Ultiem gas besparen met deze 26 tips

14 november 2021

Wat goed dat je thuis gas wilt besparen! De planeet en je portemonnee zijn je alvast dankbaar. Waar kun je beginnen met energie besparen? Ik geef je een checklist zodat je zoveel mogelijk af kan vinken.

Lager gasverbruik: goed voor het milieu

Wij huishoudens stoten door ons gasverbruik al snel 10% van alle broeikasgassen in Nederland uit. Dat is behoorlijk veel, maar gaat gelukkig relatief omlaag doordat onze woningen beter geïsoleerd worden of helemaal geen gas verbruiken.

Ik probeerde een tijd geleden korter te douchen om gas te besparen. Maar wat blijkt, 80% van het gas stoken is voor de verwarming. Dus pak ook de verwarming aan! Er zijn superveel mogelijkheden om gas te besparen, van simpele tips tot grote ingrepen.

Ik geef je tips in 3 categorieën:

  • Simpele tips voor elke dag
  • Tips voor eenvoudige producten die helpen het gasverbruik omlaag te krijgen
  • Grotere investeringen zoals huisisolatie.

Geldbesparing: gasprijs enorm gestegen

Het is je vast niet ontgaan dat de gasprijs sterk omhoog is gegaan, zie de figuur hieronder. Als je minder gas verbruikt is dat dan ook een flinke besparen op je vaste lasten. Onderaan de blog lees je de goedkoopste energieleveranciers.

Gas besparen: de checklist

Er zijn zoveel manieren om gas te besparen, voor iedereen werkt weer iets anders en het is ook afhankelijk van in wat voor woning je woont. Ik heb een checklist gemaakt om de onderstaande tips makkelijk te kunnen printen en afvinken, download de checklist hier en begin met afvinken!

Tips voor elke dag

1. Trek een extra trui en warme sokken aan

Zo simpel en je weet stiekem al dat het gewoon werkt. Maak er een gewoonte van om als je thuis bent een extra laagje aan te trekken. Veel warmte gaat verloren via de voeten, vooral op een koude vloer. Trek extra sokken of sloffen aan om het warm te krijgen.

2. Zet de radiatoren uit in kamers waar je niet bent

Zet standaard alle radiatoren uit behalve in de keuken of woonkamer waar je vaak bent. Zet pas de radiator aan in de werkkamer of een andere ruimte als je daar gebruik van maakt. Dit scheelt een hoop onnodig stoken! Wel de deuren dicht houden natuurlijk.

3. Zet de verwarming zo lang mogelijk uit

Zet de verwarming pas aan als je het koud hebt. In de ochtend heb ik het zelf bijvoorbeeld altijd warm, dus ik zet hem pas aan als ik het kouder krijg. Voor ik naar m’n werk ga vind ik het bovendien onnodig om het hele huis op te warmen voor dat halve uurtje.

4. Zet de verwarming ’s avonds een uur eerder uit

Het blijft nog lang warm als de thermostaat uit staat. Dit scheelt toch weer een uurtje stoken.

5. Zet de verwarming standaard iets lager

Probeer in plaats van 20 graden eens 19 graden uit. Je kunt er een sport van maken hoe koud je het nog uit houdt.

6. Neem een kruik en dekentje

Mijn favoriete warme tip! Met een kruik op de bank hoef je de kachel zeker niet hoog te zetten. Dekentje erbij… heerlijk! Mijn favoriete kruik is deze hieronder, gemaakt van natuurrubber.

7. Zet de CV-ketel op 60 graden

Veel CV-ketels staan ingesteld op 90 graden. Hiermee krijg je heel heet water uit de kraan maar dat is vaak niet per se nodig. Op 60 graden werkt de cv-ketel veel zuiniger. Hou wel even in de gaten of je het huis nog goed warm krijgt, als je echt een slecht geïsoleerd huis hebt, lukt het mogelijk niet.

8. Zet elke dag de ramen even open

Zet kort de ramen open, frisse lucht is nodig en warmt sneller op dan de meer bedompte lucht. Check meer tips voor een gezond binnenklimaat.

9. Douche korter en ga minder vaak in bad

De grote klappers zitten hem echt in de verwarming, maar douchen heeft ook zeker impact, zo’n 10-20% per huishouden van al het gasverbruik. Douche dus korter en ga minder vaak in bad.

10. Zet de verwarming in de slaapkamer uit

Het is gezond om te slapen met een fris hoofd. Neem een lekkere, dikke deken en eventueel een kruik.

Verwarming lager energie besparen

11. Verbruik minder gas in de keuken

Kook zuinig door de kleinste pan te gebruiken waar alles in past en het kleinste pitje. Soms moet je soep even op een grotere gaspit opwarmen, maar eenmaal aan de kook, is het kleinste pitje genoeg om het aan de kook te houden. Echt waar!

12. Zet de oven open na het bakken

De oven wordt flink heet bij het bakken en heeft nog veel warmte over als je klaar bent met het baksel. Zet de oven open om gratis gebruik te maken van de hitte.

Eenmalige investering of actie

13. Radiatorfolie

Voelt de buitenmuur koud aan omdat deze niet goed is geïsoleerd? Schaf dan radiatorfolie aan, die ervoor zorgt dat er veel minder warmte verloren gaat. Per vierkante meter folie, bespaar je al gauw 10 kuub gas of €8 per jaar.

Onderstaande folie is maar liefst 5 meter lang en dus genoeg voor meerdere radiatoren. Met de bijgeleverde magneetjes kun je de folie makkelijk aan de radiator bevestigen.

14. SpeedComfort

De SpeedComfort is mijn persoonlijke favoriet om gas te besparen! Deze radiatorventilator zorgt ervoor dat de warme lucht direct omhoog de kamer inblaast, zodat de nog koelere lucht direct kan worden opgewarmd. Normaal gesproken blijft warme lucht namelijk in de verwarming hangen en dan werkt de radiator minder efficiënt.

Ik heb hem zelf en merk echt dat het warmer is in de kamer waar de SpeedComfort is aangesloten. Je hebt ze in alle soorten en maten dus voor haast elke radiator is er wel een passende. Check de review die ik hierover maakte in het filmpje hieronder.

15. Verwarming ontluchten

Als er teveel lucht in de verwarming zit, kan hij niet goed opwarmen. Check hier hoe je je verwarming kan ontluchten.

16. Slimme thermostaat

Er zijn slimme thermostaten en heel slimme thermostaten. Ze hebben dus verschillende functies. Sommige kunnen zelfs detecteren of je thuis bent en anders zetten ze de verwarming laag. Zelf heb ik een medium-slimme thermostaat. Die kan ik wel met een app aansturen waar ik ook ben. Als ik dus vergeten ben de verwarming laag te zetten, kan ik dat alsnog doen via de app ook al ben ik al op m’n werk.

De slimme thermostaat is er vooral voor bedoeld om het makkelijker te maken de temperatuur te regelen. Je kunt een programma instellen voor doordeweeks en het weekend, soms kun je ook per ruimte de temperatuur bepalen, en je krijgt zicht in je energieverbruik.

Welke thermostaat het beste bij jouw situatie past, kun je op deze handige site van Milieu Centraal lezen.

17. Waterzuinige douchekop

Een waterzuinige douchekop zorgt ervoor dat je minder water verbruikt doordat ze lucht toevoegen. Het voelt zo helemaal niet of je minder water gebruikt, dus je douchet net zo lekker. Maar doordat je minder water gebruikt, hoef je ook minder water op te warmen en bespaar je dus mooi op gas!

Onderstaand vind je links naar 2 waterbesparende douchekoppen met goede reviews. De eerste is zeer betaalbaar en heeft een mineraalfilter. De tweede is een mooi chromen exemplaar met 6 verschillende waterstanden.

18. Gebruik tochtstrips

Heb je last van tocht, dan voelt het al snel koud aan in huis. Er kan zelfs koude lucht van buiten komen. Tochtstrips zijn dan een simpele eenmalige investering die veel comfort met zich meebrengen waardoor je de verwarming minder hoog hoeft te zetten.

Deze tochtstrips hieronder worden heel hoog gewaardeerd op bol en mensen merken ook echt verschil in comfort na het aanbrengen. Ze zijn in verschillende kleuren en afmetingen te krijgen.

Grotere eenmalige investering

Nu komen we aan bij de investeringen die niet van de ene op de andere dag geklaard zijn. Ik probeer zo goed mogelijk aan te geven wat de winst is en hoe ingewikkeld de ingreep zal zijn. Het belangrijkste is dat je als eerst isoleert op de plekken die het slechtst geïsoleerd zijn. Vaak weet je dat wel doordat je voelt dat de vloer of juist de ramen heel koud aanvoelen.

De volgende aanpassingen zijn het makkelijkst als je een koopwoning hebt. Heb je een huurwoning, overleg dan met de eigenaar. Weet dat er subsidieregelingen mogelijk zijn voor het isoleren van de woning, dat scheelt weer! Hier zitten voorwaarden aan verbonden zoals: het type materiaal dat wordt gebruikt, minimaal oppervlak dat je aan glas vervangt en je mag de installatie niet zelf doen maar dit moet een bouwbedrijf doen. Klik hier voor de regelingen.

De kosten en besparingen zijn gemiddelden en hangen erg af van het type woning dat je hebt. Je kunt je voorstellen dat de besparing heel groot is als je van enkelglas naar HR++ glas gaat maar minder groot als je al dubbelglas hebt.

19. Neem HR++ glas of triple glas

Dubbelglas is zó 2002…! HR++ of zelfs triple glas is de nieuwe maatstaf. Voordel van HR++ glas is dat het in vrijwel alle kozijnen past, ook de oudere. Het is ook goedkoper dan triple glas maar isoleert ietsje minder goed. HR++ glas isoleert een stuk beter dan dubbelglas dus ook dan is het de moeite waar. Meer info.

Kosten: €3000-4500 (subsidie €650-1.000)
Besparing: €300-450 per jaar

20. Isoleer je huis met spouwmuurisolatie

Als je woning gebouwd is tussen 1920 en 1975 heeft deze vaak een spouwmuur. Deze kun je vrij eenvoudig opvullen met isolatie. Is je woning eerder of later gebouwd, dan kun je de isolatie alleen aan de binnen- of buitenkant laten aanbrengen, een iets complexere klus. Lees hier meer.

Kosten: €900-4.000 (subsidie €200-750)
Besparing: €250-1.000 per jaar

21. Isoleer de vloer of kruipruimte

Er gaat veel warmte verloren via de vloer op de begane grond. De meeste huizen hebben een kruipruimte; als deze hoger is dan 35 cm kun je daar isolatie in aanbrengen. Heb je geen of een kleinere kruipruimte, dan moet je de vloer verhogen om hem te kunnen isoleren. Lees meer.

Kosten: €1.500-3.000 (subsidie €300-600)
Besparing: €200-400 per jaar

22. Isoleer je dak

Ook via het dak gaat veel warmte verloren, en het stomme is dat daken vaak matig geïsoleerd zijn. Zo’n 13 cm aan isolatie van een goed materiaal zorgt voor de beste resultaten. Meer info.

Kosten: €4000-9000 (subsidie €1.200-2.400)
Besparing: €600-1.300 per jaar

23. Warmtepomp

Een warmtepomp is een fantastisch, duurzaam apparaat. Het gebruikt namelijk de warmte uit de lucht, bodem of grondwater om het warme water voor de verwarming op te warmen. Er zijn veel verschillende soorten, de een werkt in combinatie met gas, de ander gebruikt helemaal geen gas dus dan kun je de gasaansluiting wegdoen. Daardoor lopen de kosten ook uiteen. Het is te veel om in deze blog te behandelen, maar je kunt hier meer lezen.

Kosten: €3.000-20.000 (subsidie vanaf €1.500)
Besparing: €200-600 per jaar

24. Neem een HR-ketel in plaats van CV-ketel

Een Hoog Rendement-ketel (HR-ketel) is veel efficiënter dan een CV-ketel. Is je CV-ketel ouder dan 12 jaar? Dan is deze aan vervanging toe. Kies meteen voor een HR-ketel, zodat je bespaart op gas. Leer hier meer.

Kosten: €1.500-3.000
Besparing: tot €350 per jaar

25. Neem een zonneboiler

Zonnepanelen vinden we zo normaal maar een zonneboiler gek genoeg niet. Wat is een zonneboiler? Het lijkt sprekend op een zonnepaneel maar in plaats van elektriciteit leveren, zorgt het voor de opwarming van het water voor douche en kraan etc. Aangezien het gasverbruik vaak veel duurder is (en schadelijker voor het milieu) dan elektriciteit, is een zonneboiler een heel goed idee voor het milieu, máár ook voor de portemonnee!

Een zonneboiler plaats je op het dak, daar heb je dus wat vrije ruimte nodig. Daarnaast heb je binnen naast je hr-ketel 50×100 cm ruimte nodig voor een voorraadvat met warm water. Lees hier verder.

Kosten: €3.300 (subsidie €1000)
Besparing: €150 per jaar

Zonneboilercombi

Je kunt ook kiezen voor een zonneboilercombi, deze zorgt naast warm water voor douche en kraan, ook voor de verwarming. Bij te weinig zonlicht of warmwatervoorraad, wordt er wel bijgestookt met gas.

Kosten: €4.800 (subsidie €2.000)
Besparing: €260 per jaar

26. WTW-installatie voor de douche

Douchen is verantwoordelijk voor 10-20% van het gasverbruik (de rest is voor verwarming). Het is dus de moeite waard om het warme water dat in het doucheputje verdwijnt, te gebruiken om schoon, koud water mee op te warmen. Dit doe je met een warmte-terugwin-installatie (WTW). Deze installatie wordt ingebouwd als douchepijp, meestal in de vloer verwerkt. Lees hier meer.

Kosten: €600
Besparing: €110 per jaar

Overstappen op een andere energieleverancier

Door over te stappen op een andere energieleverancier kun je natuurlijk ook geld besparen. Ik ben van mening dat we allemaal over moeten stappen op duurzame energie en het mooie is, dat dat net zo duur is als traditionele stroom en gas.

Zie hier de duurzaamste energieleveranciers volgens de Consumentenbond. Een erg betrouwbaar onderzoek.

De goedkoopste groene energieleveranciers zijn op dit moment (okt-2022) Budget Energie en Vattenfall. Deze zijn niet duurder dan de meeste traditionele energieleveranciers.

Wil je uitrekenen waar jij het goedkoopst energie kunt halen specifiek voor jouw situatie? Kijk dan bijvoorbeeld op gaslicht.com.

Download checklist om zelf af te vinken

Download de checklist hier. Dan kan je hem meteen printen en beginnen met afvinken!

Bronnen

https://vandebron.nl/blog/co2-compensatie-hoezo-eigenlijk
https://www.overstappen.nl/energie/gasprijzen/
https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/inzicht-in-je-energierekening/gemiddeld-energieverbruik/
https://www.pricewise.nl/energieprijzen/#Energieprijzen

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

3 reacties op “Ultiem gas besparen met deze 26 tips

  1. Bedankt voor de checklist om gas te besparen. Onze cv ketel is aan vervanging toe, binnenkort komt er een monteur voor een nieuwe cv ketel installatie. Ik zal aan de monteur vragen om tip 7 op te volgen, het instellen van een lagere temperatuur op de cv. Ons huis is goed geïsoleerd, dus ik denk dat dat voor ons zeker zou kunnen werken.

  2. Hallo, ik heb net je blog gelezen over gas besparen en ik vond het erg interessant en nuttig. Je hebt veel goede tips gegeven om minder gas te verbruiken en zo geld en het milieu te sparen. Ik wil graag een tip toevoegen die ik zelf heb toegepast in mijn huis: het installeren van slimme radiatorknoppen.

    Slimme radiatorknoppen zijn apparaten die je op je radiatoren kunt plaatsen om de temperatuur per kamer te regelen. Je kunt ze via een app of een spraakassistent bedienen en ze passen zich aan aan de buitentemperatuur en de aanwezigheid van mensen. Zo kun je energie besparen en het comfort verhogen. Ik heb zelf slimme radiatorknoppen van Evanell gekocht en ik ben er erg tevreden mee. Ze waren makkelijk te installeren en te gebruiken en ze hebben me geholpen om mijn gasrekening te verlagen.

    Als je meer wilt weten over slimme radiatorknoppen, kun je deze website bezoeken: [slimme radiatorknoppen]. Daar vind je meer informatie over de voordelen, de werking en de prijzen van deze apparaten. Ik hoop dat je deze tip nuttig vindt en dat je ook overweegt om slimme radiatorknoppen te gebruiken in je huis. Bedankt voor je blog en veel succes met gas besparen!