Wat heel erg leuk is om aan de moestuin toe te voegen, is een fruitboompje of fruitstruik. Er is zo veel mogelijk: appels, peren, pruimen, aardbeien, allerlei soorten bessen. Bovendien zijn er tegenwoordig veel ‘vergeten’ rassen weer gewoon te koop.
In mijn tuin staan rode en witte aalbessen, jostabessen, cranberry’s, blauwe bessen, aardbeien, hele lekkere gele pruimpjes en twee Groninger Kroon appelboompjes. Heel veel ruimte heb je er niet voor nodig; veel appel- en perenrassen kun je als klein boompje kopen en ze blijven ook heel lang klein. Voor bessenstruiken en aardbeienplanten geldt hetzelfde; ze kunnen zelfs in een bloempot.
Fruit telen is ook niet zo heel erg moeilijk. Veel fruitbomen bloeien prachtig in het voorjaar en daarna is het gewoon wachten tot de vruchten rijp zijn. Wat bij veel fruitsoorten wel een hele prestatie is voor de teler, is om de vruchten ook werkelijk zelf te kunnen opeten. Er zijn namelijk nogal wat kapers op de kust: slakken zijn dol op aardbeien, vogels zijn dol op bessen en wespen zijn dol op rijpe pruimen.
Om de slakken te verslaan bij de wedstrijd wie de rijpe aardbeien krijgt, is het een heel goed idee om stro rond de planten te leggen. Ook heel geschikt om de aardbeien bij regenbuien schoon te houden, omdat er dan geen opspattende grond op de vruchten komt. Stro is heel gewoon te koop bij de dierenwinkel; het wordt daar verkocht voor de bekleding van caviahokken, maar het kan de dierenwinkel helemaal niks schelen als je er iets anders mee doet. Aardbeienplanten in plastic bloempotten kweken werkt ook heel goed. Zelf heb ik twee zogenaamde ‘doordragende’ aardbeienplanten in een pot en elke dag zitten er wel een paar mooie aardbeien in om de fruitsalade mee op te leuken, zelfs nu nog in de herfst.
Om pruimen te kunnen eten zonder door wespen geboorde gaatjes er in, moet je er gewoon op tijd bij zijn. Zo gauw de eerste wespen zich aankondigen, weet je dat de pruimen (bijna) rijp zijn en kun je ze plukken. Ze kunnen in huis narijpen en de wespen zullen op zoek moeten naar een ander terras (met een flesje cola bijvoorbeeld).
Vogels zijn iets lastiger, ze zijn namelijk echt heel erg dol op bessen. Ik heb geprobeerd de bessen te redden met netten, maar niets is droeviger dan een dode vogel verstrikt in je net vinden. Vogels kruipen onder het net, hoe goed je ze ook instopt en vinden dan na hun feestmaal de plek niet meer terug waar ze er in zijn gekomen. In paniek vliegen ze dan omhoog het net in. Het is mij twee keer overkomen en ik vond het zelfs zo droevig dat ik een aantal jaren de bessen maar aan de vogels heb gelaten. Dan maar bessen van de groenteman.
Laatst kreeg ik een tip van iemand om in plaats van netten klamboes te gebruiken, want die zijn veel fijnmaziger. Oude vitrage is ook wel een idee. Misschien probeer ik dat volgend jaar uit.
Verder nog een laatste tip over fruitbomen. Doe niet zo als ik, te gierig om een appeltje te missen. Dom, dom, dom! Eén van mijn appelboompjes is bezweken onder het gewicht. Zo zielig. Volgend jaar ga ik van alle appels de helft uitdunnen; veel beter voor de boom.
Overweeg je een fruitboom: het najaar is het beste tijdstip om een boom uit de volle grond te planten. Een boom die je in een bloempot koopt, kan het hele jaar door geplant worden, behalve bij vorst.
Tuiniert samen met Jan. Probeert de Griekse taal onder de knie te krijgen. Is creatief met naald en draad.