Afgelopen weekend (19 en 20 september) vond de eerste editie van PuurFair plaats, de langverwachte beurs met inspiratie op elk gebied van duurzaamheid. Helemaal in het straatje van Eigenwijs Blij en dus mocht ik op de gastenlijst. Ik bezocht PuurFair op zaterdagmiddag. Toegegeven, het ging er allemaal wel wat chaotisch aan toe. Maar ik heb ook heel veel nieuwe producten en innovatieve ontwikkelingen leren kennen!
Undercurrent: mooi gebouw op een onhandige plek
PuurFair vond plaats in Undercurrent in Amsterdam Noord. Super creatieve plek aan het water, maar wel ook op een saai industrieterrein. In de zon is het gebouw vast erg inspirerend, maar in de regen ietwat troosteloos. En dat komt dan niet eens door het gebouw zelf, maar door de vele vierkante meters met grind bestrooid parkeerterrein voor de deur. Ook de pont vanaf station Amsterdam Centraal werkte zowel heen als terug niet erg met mij mee. Maar hé, het gaat om de inhoud!
De eerste keer garandeert chaos
Eenmaal in het gebouw gaat alles vooral een beetje chaotisch. De marktkraampjes staan netjes waar ze moeten staan, maar hoe het precies zit met de excursies, workshops en presentaties is niet direct duidelijk. Zo schrijf ik mij in voor een excursie met een boot, maar blijkt de boot al weggevaren. Vervolgens wordt de boot gebeld dat hij terug moet komen, en stap ik alsnog in, maar blijkt dat een andere boot voor een andere excursie. Gelukkig wel inclusief koffie en koekjes. Later op de dag word ik ook nog liefdevol naar de verkeerde zaal gestuurd. Ja, dit onderdeel van een beurs is toch altijd lastiger in de praktijk dan op papier en zo’n eerste keer is gegarandeerd chaos. Gelukkig kon iedereen hier wel om lachen.
GeWoonboot: autarkisch wonen op het water
Ik was er dus onvrijwillig terechtgekomen, maar interessant was het wel. De GeWoonboot is een autarkisch ‘huis van de toekomst’. De boot is helemaal ‘off the grid’ en superslim ontworpen en gebouwd: niet alleen zelfvoorzienend, maar ook flexibel en comfortabel. De GeWoonboot is een vergaderlocatie, maar was ook de inspiratie voor Schoon Schip, een drijvende wijk in Amsterdam. Een enthousiaste mevrouw legt in sneltreinvaart uit hoe ze dit allemaal slim hebben gebouwd met een warmtepomp, vierdubbelglas en nog veel meer hips. Wat mij vooral aanspreekt aan op deze manier wonen op het water, is dat je in theorie niet bent gebonden aan een locatie. Voor zover de regels het toestaan, kun je gemakkelijk verhuizen met boot en al.
Broedplaats De Ceuvel
De andere excursie was een boottocht naar en rondleiding op De Ceuvel. Deze zogenaamde broedplaats is een voormalige scheepswerf waar nu de oude schepen worden gebruikt als huisvesting voor hippe, groene ondernemers. Het schijnt heel erg de moeite waard te zijn om daar eens rond te lopen. Ik hoorde in ieder geval enthousiaste verhalen in de wandelgangen.
Lezing ‘Inleiding Permacultuur’
In een buitentent luister ik met een handvol andere geïnteresseerden naar een inleiding over permacultuur door een van de oprichters van Permacultuur Nederland. Permacultuur is wat mij betreft kandidaat voor de aanpak van grootschalige voedselvoorziening in de toekomst. Permacultuur is eigenlijk supersimpel en als je het goed doet kost het minder tijd dan traditionele landbouw. En dat ook nog eens zonder bestrijdingsmiddelen. Uitgangspunt is de samenwerking tussen planten en dat laat je vervolgens plaatsvinden langs bosranden, de favoriete plek van eetbare planten. Als je het slim doet, kun je met één hectare 125 mensen voeden! De uitdaging zit hem duidelijk wel in het ontwerp. Als je last hebt van slakken, dan is dat dus gewoon je eigen schuld. Oefening baart kunst. Volgens de spreker is fouten durven maken en daarvan leren essentieel voor een succesvolle permacultuur.
Workshop windowfarming
Er zijn ook nog allerlei lichtvoetige workshops. Een workshop windowfarming bijvoorbeeld. Heel leuk voor de tuinlozen onder ons: een verticale tuin aan je raam! Met behulp van slim geknipte PET-flessen kun je een heel netwerk aan hangbare potten maken en zo heel laagdrempelig raamtuinieren. Ik heb het zelf niet geprobeerd, maar er zaten diverse bezoekers lekker te knippen en te plakken.
Markt met kraampjes: the usual suspects & more
De markt met stands was bescheiden, maar inhoudelijk lekker breed. Persoonlijk erg fijn: weinig alu-hoedjes en hekserij. If that’s your thing, more power to you, maar wat mij betreft hoort het niet thuis op een beurs als dit. Natuurlijk waren veel gebruikelijke namen aanwezig, evenals dingen die ik al kende. Denk aan Yarrah, Qurrent, Natural Bulbs, Greenpeace en Milieudefensie. Er waren ook wat nieuwe rijzende sterren, zoals Van de Bron en Bee Box. Met de jongen van laatstgenoemde had ik een heel leuk gesprek over wat de Bee Box nou anders maakt dan andere maaltijdboxen. Ze zijn biologisch, megavers én traceerbaar tot een specifieke boer uit de streek. Heel mooi: een vegetarische Bee Box is in de maak. Misschien toch maar eens uitproberen.
Verrassing 1: Seamore pasta van zeewier
Een leuke verrassing vond ik de pasta van zeewier van Seamore. Deze als pasta te gebruiken sliertjes zijn niks meer dan handgeplukte stukken zeewier. Ik vond het erg lekker! Binnenkort is Seamore verkrijgbaar bij de Sligro en dan zullen er vast wel meer winkels volgen.
Verrassing 2: BioSpirits biologische gin, jenever en meer
Een andere verrassing vond ik de stand van BioSpirits. Deze vriendelijke, gepassioneerde meneer is drie jaar geleden begonnen met het biologisch stoken van sterke drank, zoals gin en jenever. De gin heb ik natuurlijk geproefd, ook al was het nog maar twee uur in de middag. Ik vond hem erg zacht met een heel fijne afdronk van bloemen. Ik houd zelf wel van iets meer citrus, maar dat kun je natuurlijk altijd zelf toevoegen als garnering. En hoe kom je nou tot de perfect gestookte gin? Elke maand opnieuw iets stoken en laten rijpen, vervolgens proeven en dan opnieuw beginnen… De gin van BioSpirits is het resultaat van ruim een jaar recepturen uitproberen. Dat is toch volharding en passie?!
Verrassing 3: veganistische schoenen bij Vega-Life
Mijn laatste gesprek van de dag had ik bij de stand van Vega-Life. Hier waren allerlei veganistische producten te koop, waarbij ik het meest interesse had in de veganistische schoenen. Want is dat nou wel zo veel duurzamer? Je vervangt het leer immers door kunststof. De man achter de stand wist mij te vertellen dat hier onderzoek naar is gedaan. Hieruit blijkt dat de productie van een veganistische schoen, ondanks de benodigde olie voor het kunststof nepleer, vele malen milieuvriendelijker is dan de productie van een leren schoen. Voor het looien van leer worden immers ook hele nare chemicaliën gebruikt. Oh, en ze blijken net zo lang mee te gaan als leren schoenen. Dat ga ik zeker een keertje proberen. De sneakers zagen er bijzonder trendy én lekker zittend uit namelijk.
Volgend jaar nog een keer?
Het aantal bezoekers aan PuurFair viel mij wat tegen en eerlijk gezegd werd dat bevestigd in vrijwel alle gesprekjes die ik had met standhouders. Ligt het aan de toch best hoge toegangsprijs (10 euro)? Of aan de toch wat lastig bereikbare locatie? Misschien blijkt het zondag drukker te zijn. Ik hoop in ieder geval op een tweede editie van PuurFair in 2016: groter, gestructureerder én op een beter toegankelijke locatie.
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen