Fairphone 2 review; mijn ervaringen met de conflictvrije FP2

15 augustus 2017

Smartphones zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Volgens onderzoek van Unisys melden we sneller een vermiste telefoon (68 minuten) dan een gejatte portemonnee (26 uur). Maar de elektronica in die telefoons wordt gemaakt van schaarse mineralen waarvan het grootste deel wordt gewonnen uit mijnen in oorlogsgebieden en waar gewapende stammen hun macht kunnen betalen uit inkomsten van hun mijnen. De arbeidsomstandigheden in die mijnen zijn dus niet om over naar huis te schrijven. Gelukkig is er de eerste conflictvrije telefoon, de Fairphone, uit Nederland. In deze smartphone zitten materialen die gewonnen zijn in conflictvrije gebieden. Maar ook voor de gebruiker is de telefoon fair. Want je kunt deze modulaire telefoon eenvoudig uit elkaar halen en de onderdelen los bestellen. Zo kun je je telefoon goedkoop en eenvoudig zelf repareren en gaat hij veel langer mee! Ik heb nu een maand of drie een Fairphone, hoog tijd om mijn ervaringen te delen in een Fairphone 2 Review.

Het verhaal achter de eerste conflictvrije smartphone

Het verhaal van de Fairphone begint bij Bas van Abel. Een Nederlander die vond dat de telefoonindustrie anders zou moeten werken. Hij besloot een mobiele telefoon te maken, waarbij mens en natuur zo min mogelijk worden uitgebuit. Daarmee won van Abel al de prestigieuze Deutschen Umweltpreis en recent kreeg Fairphone ook een Gold Lion voor het productontwerp in de categorie duurzaamheid op Cannes Lions.

Fairphone werkt aan vier doelen:

 • Duurzaam ontwerp
  De Fairphone is ontworpen om makkelijk uit elkaar te halen en te repareren. Zo gaat hij langer mee en is hij dus duurzamer.
 • Eerlijke materialen
  De materialen in de telefoon, waaronder goud, wolfraam, tin en tantaal, worden waar mogelijk gekocht van leveranciers die netjes met personeel en de natuur omgaan. Op de site van Fairphone is ook een interactieve kaart met de oorsprong van die materialen te zien.
 • Goede werkomstandigheden
  Fairphone werkt nauw samen met leveranciers om werkomstandigheden in de gaten te houden en samen te werken aan verbetering.
 • Hergebruik en recycling
  Door het modulaire ontwerp is de Fairphone al lang bruikbaar, maar er wordt ook gewerkt aan betere manieren om onderdelen uiteindelijk toch te recyclen.

Is de Fairphone de meest duurzame telefoon?

Mooi verhaal natuurlijk. Maar is het waar? Dat is gelukkig onderzocht door onafhankelijk onderzoeksbureau Fraunhofer Institute IZM. Zij onderzochten de impact van de Fairphone op klimaatverandering, het opraken van schaarse grondstoffen en gifstoffen bij het delven en verwerken van de grondstoffen. Zij schatten in dat je door het modulaire ontwerp zo’n 30% aan co2 reductie kunt doen simpelweg doordat je toestel langer meegaat. Daardoor zijn er ook minder schaarse grondstoffen nodig. Een Fairphone is dus wel degelijk duurzamer dan andere mobiele telefoons.

Onderdelen van de modulaire smartphone

De Fairphone 2 bestaat uit 6 modules die eenvoudig uit elkaar te halen zijn. Als je camera stuk is, koop je dus geen nieuwe telefoon meer, maar vervang je de camera. Daarmee belooft de Fairphone een duurzame telefoon te zijn. Hij gaat immers veel langer mee en daardoor zijn er minder grondstoffen nodig voor jouw smartphonegebruik op de lange termijn. Beter voor het milieu en je portemonnee.

Bron afbeelding: website Fairphone

De Fairphone 2 bestaat uit de volgende 6 modules:

1. Scherm-module
De Fairphone 2 heeft een 5-inch Full HD-scherm met Gorilla® Glass 3. Je kunt hem los bestellen voor € 85,70. Maar op het moment van schrijven is het scherm tijdelijk niet leverbaar.

2. Camera-module (FP-CAM01)
De Fairphone 2 Camera-module doet wat je verwacht: er zit een camera in. Met flitser. Het is een 8-megapixel OmniVision sensor die ook in 1080 pixels HD video kan opnemen. Als hij stuk gaat kun je voor € 34,28 een nieuwe camera kopen.

3. Batterij
De batterij was bij veel van mijn voorgaande telefoons de bottleneck. Na verloop van tijd wordt de batterij slecht en moet je twee of drie keer per dag opladen. Dat wordt zo irritant dat je een verder prima telefoon maar vervangt door een compleet nieuw toestel. Met een Fairphone hoef je dat niet meer te doen. Voor € 20,16 heb je een splinternieuwe lithiumbatterij met een capaciteit van 2420 mAh en 3.8V volt.

4. Core-module
De core-module bevat de processor (Chipset Snapdragon 801), simkaart, de SD-kaart en het frame waarin je de andere vijf modules kunt bevestigen. De core-module is het duurste onderdeel van je Fairphone. Ook deze lijkt tijdelijk niet leverbaar en het is mij onduidelijk wat hij precies kost.

5. Top-module (FP-REC01)
In de top-module van de Fairphone zit de ontvanger, hoofdtelefoon-aansluiting, de ruis-onderdrukkende microfoon, de LED, omgevingslicht- en nabijheidssensor (ALS/PS). En een 2-megapixel voorzijde-camera / selfie-camera. De top-module kost € 25,20.

6. Bottom-module (FP-SPK01)
De onder-module van de Fairphone 2 bestaat uit de speaker, trilmotor, USB-connector, primaire microfoon en ingebouwde speakers aan de achterkant. De bottom-module kost € 20,16.

Zelf modules vervangen

Gelukkig doet mijn Fairphone het nog prima en heb ik nog geen modules hoeven vervangen. Dus deze Fairphone 2 Review bevat geen ervaringen met het vervangen van modules. Maar ik heb de telefoon wel van binnen bekeken en de instructievideo’s van Fairphone bekeken. Het vervangen van een module ziet eruit als iets wat zelfs mensen met twee linkerhanden moet lukken. Je moet alleen even zo’n klein schroevendraaiertje hebben.

Kosten en levertijd Fairphone 2

Een Fairphone 2 kost € 529,38 op de site van Fairphone zelf en is leverbaar in 4 kleuren: Koraalrood, Indigo, Turquoise en Wit. Maar ze zijn al een tijd op en niet leverbaar. Als je nu bestelt (ik schrijf deze review van de Fairphone 2 begin augustus), krijg je hem uiterlijk eind oktober 2017.

Toen ik mijn toestel begin mei kocht was dat ook al zo, maar kon ik hem gelukkig bestellen bij mobiel.nl. Ook KPN verkoopt ze, maar dan alleen met abonnement. Bij mobiel.nl kocht ik er een voor € 529,00. Zonder btw is dat € 437,19, mocht je hem zakelijk kopen.

Specificaties Fairphone 2 / FP2

De meeste specificaties heb je hierboven al kunnen lezen bij de modules. Maar de belangrijkste specificaties van de Fairphone 2 even op een rij:

 • Android™ 6.0, Marshmallow
 • Snapdragon™ 801 Processors
 • 2 GB LPDDR3 RAM
 • 32GB eMMC5 Flash geheugen (uit te breiden met een SD-kaart)
 • Dual sim, dus je kunt werk en privé scheiden als je dat wilt
 • 2G, 3G, 4G, Wi-Fi en Bluetooth
 • 5 inch Full HD scherm van Gorilla Glass 3 (0,7mm dik) met een resoltie van 1080 × 1920
 • 8MP CMOS camera aan de achterkant
 • 2MP CMOS camera aan de voorkant
 • 2420 mAh / 3.8V (9.2 Wh) batterij

Het oordeel: Is de Fairphone 2 de perfecte smartphone?

Wie de specificaties hierboven goed bekijkt en vergelijkt met andere toestellen, zal zien dat ze wat achterlopen. Ze zijn ongeveer gelijk aan het toestel dat ik twee jaar eerder kocht, de LG/Google Nexus 5. Al die eerlijkheid in deze duurzame telefoon heeft dus wel een prijs. En die hebben ze niet verwerkt door het toestel duurder te maken, maar door er iets verouderde onderdelen in te stoppen. Nou was die Nexus 5 een prima toestel wat gewoon deed wat hij moest doen.

Een aantal andere minpunten aan de Fairphone 2:

 • Het toestel is een fractie zwaarder, dikker en groter dan vergelijkbare toestellen. Dat komt doordat je hem uit elkaar kunt halen en de modules op een frame zitten.
 • Er wordt geen Micro USB kabel meegeleverd om de accu van je Fairphone op te laden. Wellicht heb je er nog een van je vorige telefoon, maar als je net als ik elk jaar zo’n snoertje knakt, moet je die er dus even bij kopen.
 • Bij het bellen open ik soms met mijn wang een menu. Ik heb zelfs al een keer de GPS uitgezet tijdens het bellen. Iets wat me doorgaans niet binnen 5 minuten zou lukken.
 • Bij stevig gebruik, bijvoorbeeld als je een game speelt, wordt het toestel snel erg heet. De processor heeft het dan echt moeilijk.

Daarnaast vind ik dat ze een enorme kans laten liggen met deze modulaire smartphone. Want als je modules kunt vervangen, kun je ze ook vervangen door een module met andere specificaties. Als je fotograferen belangrijk vindt, wil je wellicht een betere camera-module. Hopelijk lossen ze dat in de toekomst nog op. Of nemen ze het mee in de Fairphone 3. Ook de optie om een snellere processor te plaatsen lijkt me op termijn handig. Zeker als je van plan bent 5 of meer jaar met een toestel te doen.

Fairphone 2 is dus geen perfecte smartphone. Het is een prima toestel en het is echt handig dat je de batterij een keer kunt vervangen als hij slecht wordt of het scherm kunt vervangen als je hem een keer goed laat vallen. Maar op een aantal andere vlakken zijn er betere toestellen te koop. In de VPRO Tegenlicht documentaire ‘De Eerlijke Onderneming’ (tip) wordt oprichter Bas van Abel gevolgd in zijn missie. Daarin komen ook duidelijk zijn twijfels naar voren. Fairphone is vooral een missie naar een betere telefoonindustrie. Ze zijn er nog niet, maar ze zijn wel hard onderweg.

Moet je een Fairphone 2 kopen?

Of je een Fairphone 2 moet kopen hangt af van je telefoongebruik. Ben je een heavy user die z’n smartphone de hele dag door gebruikt en wil je ook de nieuwste games spelen? Dan kun je wellicht beter wachten op de Fairphone 3 of tot Fairphone met een snellere processormodule komt voor de Fairphone 2. Maar ben je een gemiddelde gebruiker die de smartphone gebruikt om te bellen, appen en af en toe wat op internet op te zoeken of een nieuwsapp of social media app te checken, dan heb je aan de Fairphone 2 een prima telefoon.

Besluit je een Fairphone te kopen, dan koop je niet alleen een prima telefoon, maar steun je ook de beweging die de elektronica-industrie wakker schudt en probeert van binnenuit in kleine stapjes te verbeteren.

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

9 reacties op “Fairphone 2 review; mijn ervaringen met de conflictvrije FP2

 1. Leuk om te lezen Remi! 👍🏼
  Zet me weer aan het denken. Wellicht nadat mijn huidige is overleden toch overstappen….
  Enige wat me zou kunnen tegenhouden is het syncen naar icloud en datt soort gemakken.

 2. Remi van Beekum aug 15, 2017

  Hoi Marlinde, dank! Je hebt nu een iPhone? Ik heb in het verleden zowel iOS als Android gehad (zakelijk en privé door elkaar). In mijn ervaring zijn de verschillen tegenwoordig nihil. Sommige functies zijn bij het ene systeem wat handiger, anderen bij de ander. En er zijn van die synchonisatiedingen waarmee je je contactpersonen en agenda e.d. uit iOS naar Android (Google) kunt exporteren. Dus dat gaat in mijn ervaring allemaal makkelijk. Ik weet alleen niet hoe het zit als je meerdere apparaten hebt, zoals als je nu een iPhone en iPad via de iCloud met elkaar laat syncen.

 3. Remi van Beekum aug 31, 2017

  Update. Vandaag (31 augustis 2017) heeft Fairphone een nieuwe cameramodule gelanceerd (FP22CAMR01-01A) met betere specificaties. Hij heeft 12 Megapixel in plaats van 8 en zou op papier betere foto’s moeten maken met schemer.

  Hier de specs:
  12 MP CMOS-sensor met dubbele flitser
  Omnivision OV12870 – BSI
  Beeldsensor grootte: 1/2.8 inch
  Pixel grootte: 1.25μm x 1.25μm

  Voor € 45,- kun je de nieuwe camera kopen en daarna eenvoudig in je Fairphone schroeven.
  Er is ook een nieuwe selfiecamera beschikbaar.

 4. Steffi Destoop jul 11, 2018

  Persoonlijk ben ik ook een fervente voorstander van een smartphone die je met vol geweten kan aankopen, anders had ik me niet voor een teveel aan budget de Fairphone 2 aangekocht. Helaas is de telefoon nog helemaal wat hij zou moeten zijn om er op een normale manier gebruik van te kunnen maken. Hoe ecologisch ik eigenlijk zou willen zijn, raad ik toch de minder geïnformeerde medemens aan geen Fairphone 2 te kopen.
  Nadat ik in augustus (’17) een bestelling had gedaan voor de lading Fairphones geleverd in oktober (’17) is hij uiteindelijk een maand later aangekomen. Nog geen maand daarna was mijn microfoon al kapot. Om nog maar te zwijgen van de snelheid van de Helpdesk, wetende dat ik dus geen ‘basis’ gebruik meer kon maken van mijn telefoon. Na heel wat geduld en pogingen, hebben ze mij uiteindelijk (een kleine maand later) een nieuwe microfoon opgestuurd. Naast het feit dat de gps 25% van de keren werkt, het scherm telkens aan gaat wanneer ik aan het bellen ben (ook al heb ik al meerdere keren de afstandssensor proberen ’troubleshooten’) en de fotocamera af en toe eens werkt wanneer hij zin heeft, ben ik opnieuw op een onoverkomelijk probleem gestoten. Nu kan ik mijn inkomende oproepen niet opnemen. (Ondertussen juli ’18, dus nog amper 8 maand na ontvangst van de ‘nieuwe’ telefoon.) Ik vraag me af hoe lang het deze keer zal duren tot ik opnieuw gewoon kan bellen.

 5. Dries aug 14, 2018

  Ik ben nu al twee maanden bezig mijn telefoon, of een vervanging terug te krijgen. Op 1 maart 2017 betaald, na 4 augustus ontvangen. Toen nog een paar maanden gewacht met in gebruik nemen, omdat die, vergeleken met mijn Samsung S6 nogal goedkoop aanvoelde. Na ingebruikname al snel de eerste problemen. Een telefoon die tijdens bellen in vliegtuigstand sprong, tijdens bellen vaak allerlei Apps inschakelde, bij Maps opnieuw opstartte en dan zonder wachtwoord bleek te kunnen werken en als klap op de vuurpijl heel warm werd. dit zorgde voor een knipperend scherm, dat niet meer te gebruiken was. Volgens Fairphone kon dit te maken hebben met meerdere Apps die tegelijkertijd zouden draaien. Na een hele lijst met “oplossingen” voor deze problemen doorgewerkt te hebben, uiteindelijk de telefoon teruggezet naar de fabrieksinstellingen. Maar meteen bij opstarten begon het scherm weer te knipperen.
  Begin juni de telefoon teruggestuurd. Na een maand maar eens gevraagd, wat er gebeurde, 26 juli een mail, dat de telefoon niet te repareren was, dat ik een nieuwe zou krijgen, maar dat ik wel eerst € 87,- voor een nieuw scherm moest betalen, omdat er krassen in zaten. Allereerst waren het geen krassen, maar barsten, ontstaan tijden een heet moment van de telefoon. Tenzij ik kon bewijzen, dat dit door de hitte kwam, zou ik het nieuwe scherm moeten betalen. En nu blijkt, dat, omdat ik de telefoon nog geen jaar in mijn bezit was, Fairphone moet bewijzen dat de barst mijn schuld is, hoor ik niets meer. En ben ik al één blije Fairphone gebruiker tegengekomen? Ik hoor alleen maar, Oh ja, ik ken ook iemand met allemaal problemen!

 6. Bouwmeester sep 11, 2018

  Ik had de fairphone 2 besteld en nog geen drie dagen later in huis. Alles werkte meteen. Ik had ook al samsung account en google account dus alles installeerde uit zichzelf. Daarna moet je alleen op het forum ontdekken hoe je de badges melding van de appjes weer kunt installeren. Contacten direct bellen, etc. maar dat heeft eerder met de compleetheid van de android voorinstallatie te maken dan met de fairphone. Apparaat technisch werkt ie gewoon perfect. Ik heb er een 32 GB sd card ingestop en nu werkt die samen met het 32 GB interne geheugen. Nooit meer ruimte tekost of wachten op opstarten.

 7. Janneke A okt 21, 2018

  Na heel veel twijfels toch een fairphone 2 gekocht, nadat mijn fairphone 1 een kapotte usb port had en bepaalde updates niet meer gedaan werden. Marleen Stikker in Zomergasten gaf de doorslag. Omdat ik hem on-line had besteld was de schok groot toen ik de grote plastic fairphone 2 ontving.
  Bij de fairphone 1 werd ik altijd blij als ik hem in mijn handen had , het opstarten was een feestje met de mooie start animatie.

  Ik vind het logo lelijk .. maar wel duidelijk.
  Bij het gebruik had ik de eerste tijd veel reclame na het verwijderen van een aantal apps ging dit gelukkig weg. Ik verlang nog naar het ontwerp en maat van fairphone 1.

 8. Dirk-Jan mei 1, 2019

  In voorjaar van 2016 heb ik mijn fairphone 2 gekocht (mijn eerste smartphone). Mijn eerste bezwaar kwam al bij aankoop: omdat dit mijn eerste smartphone is wilde ik een oplader kopen. Dit kon niet via de website. Er waren zelfs geen specificaties. Je zoekt het maar uit. Wat ook leuk was omdat een paar maanden daarna bleek dat niet alle opladers kwalitatief even goed zijn – ik heb nu geen idee of sommige problemen die ik heb (gehad) met de fairphone veroorzaakt zijn door de oplader of niet. Ik zou toch denken dat het aangeven van welke soort oplader het beste bij de telefoon past de duurzaamheid en klanttevredenheid bevordert.

  Ik hoopte dat vanwege het duurbaarheidsprincipe de telefoon stevig zou zijn. Dat bleek niet echt het geval. In het begin had ik al problemen met het plotseling niet meer reageren van het scherm (het kan zijn dat dit later is verholpen door een systeemupdate want dat stopte op een gegeven moment). De bewegingssensor werkt slecht wat telefoneren (zeker als je te maken krijgt met telefoonmenu\’s) bemoeilijkt. De telefoon valt nu al een paar maanden eens in de zoveel tijd plotseling uit.

  En het ging mij niet om de mooiste telefoon te hebben of de meeste functionaliteit te hebben. De grootte is voor mij geen bezwaar. Ik wilde gewoon een stevige, kwalitatief goede telefoon met een oog op duurzaamheid.

  Conclusie: simpelweg in kwaliteit en duurzaamheid schiet de fairphone 2 wat mij betreft tekort. Het kan we zijn dat mijn gebrek aan ervaring met andere smartphones – maar het lijkt me sterk dat die minder dan drie jaar meegaan. Dus enkel en alleen gezien vanuit het perspectief van het vlak waar de fairphone zich op profileert valt de fairphone al flink tegen. Ja het is mooi en goed dat je onderdelen kunt vervangen, maar daarvoor moet je er wel uit van kunnen gaan dat de individuele componenten wel de moeite waard zijn om aan te schaffen. Er zijn wat mij betreft met mijn fairphone teveel problemen om dat zo te laten zijn. Ik zal pas weer interesse tonen als er meer aandacht wordt besteed aan de kwaliteit van de fairphone.

 9. Lizette okt 1, 2019

  Ook ik begon enthousiast aan de FP2. Ik nam de hoge prijs voor wat het was, omdat ik de missie van FP wilde ondersteunen en ook een eerlijke prijs wilde betalen voor een telefoon.
  Ondanks FP serieus probeert een duurzaam concept in de wereld te zetten, is het businessmodel niet lineair en niet duurzaam; binnen 3 jaar tijd heb ik thuisliggen 2 kapotte bottom-modules, 2 niet-meer-werkende batterijen, 1 kapot achterkantje en 1 complete FP2. De eigenaarschap ligt bij de kopen, en níet (wat je zou verwachten in een duurzame wereld) bij de maker/verkoper. Al deze materie kan ik zelf afvoeren en is het de vraag hoe en door wie deze wordt hergebruikt.

  Na 3 jaar heb ik dus veel kapotte onderdelen en geen telefoon, maar ben ik wel 749,41 lichter. Ze boden me een nieuwe Fairphone 3 aan voor bijna de volle prijs…en dat na 3 jaar steun van een trouwe supporter/klant. FP doet niet aan klantenbinding.

  Ik heb besloten dat ik een tweedehands goede Samsung ga overnemen dus vermoed ik in ieder geval nog wel 3 jaar mee gaan; veel duurzamer en een stuk goedkoper!