13 uitdagingen: daag jezelf uit met een eigenwijs blije challenge!

28 augustus 2017

Soms is het lekker om jezelf even een tijdje uit je comfort zone te duwen. Een maand, twee weken, een weekje maar: het maakt niet uit en het is altijd een verrassing wat er aan het einde van zo’n challenge blijft plakken in je dagelijkse leven. Bij Eigenwijs Blij zijn we dol op zulke uitdagingen en veel van ons gingen al een challenge of zelfs meerdere aan. Inspiratie genoeg dus! Welke challenge durf jij aan? En welke lijkt jou helemaal niks?

Uitdagingen op het gebied van voeding

Even een periode wat anders eten: het is misschien wel de meest toegankelijke challenge. En je kunt er allerlei kanten mee op. Zo ging Lies de uitdaging aan om 40 dagen zonder suiker, alcohol en junkfood te leven. “De pakjes en zakjes zijn nagenoeg allemaal de deur uit en we gaan nu veel bewuster met ons eten om.”

Ook Marjan ging een langdurige challenge aan: de Real Meal Challenge. “Tjonge, de 30-dagen challenge zit er al weer op! Zo lang als het in het begin leek, zo snel is de tijd voorbij gegaan gedurende mijn Real Meal periode. Nog een keer samengevat wat deze levensstijl inhoudt: koolhydraatarm, vetrijk eten zonder voorbewerkte mixjes, pakjes of zakjes. In de praktijk uit zich dit in: geen boterhammen, geen pasta, geen aardappels, maar wel vlees, zuivel, fruit, vet en vooral veel groenten. Het boek ‘De Real Meal Revolutie’ van Tim Noakes, Sally-Ann Creed en Jonno Proudfoot is hierbij mijn houvast geweest voor handige tips en tricks.”

Een andere uitdaging die Marjan aanging was om elke dag 5 porties groente of fruit te eten. En dat lijkt gemakkelijker dan het is! “Ik ben zelf niet een enorme fruit-eter. In de winter lukt het me beter dan in de zomer, maar dat heeft vooral te maken met de mandarijnen die in de winter op hun lekkerst zijn. En heel eerlijk gezegd, ik ben er ook nooit mee bezig geweest. Maar daar is (wederom) in een week verandering in gekomen.”

Remi, Debbie en Cecile deden mee aan de VeganChallenge, voor in ieder geval Debbie en Cecile uiteindelijk ook een flinke zet in de rug om uiteindelijk zo goed als vegan te worden. We schreven ons in op de website van VeganChallenge en hebben ons goed voorbereid. Gelukkig is er tegenwoordig heel veel informatie over veganisme te vinden. Tijd voor een terugblik op hoe ze de VeganChallenge hebben ervaren.

Uitdagingen op het gebied van verzorging

Marjans eerste challenge voor Eigenwijs Blij was de overstap naar koud douchen. “Ik douch bewuster, het koude water geeft een energieboost waardoor ik mijn dag fitter en scherper begin en mijn lijf heeft na de koude douche een aangename temperatuur, zodat ik niet direct weer begin te transpireren zoals na een warme douche.”

En denk je dat 30 minuten per dag bewegen zo gepiept is? Dat dacht onze toch heel sportieve Marjan ook, maar het bleek nog best een uitdaging. “Want in een 24-uurs maatschappij waarin alles snel gaat, veel moet en er ook veel afleiding is, is bewegen vaak een ondergeschikt kindje geworden in onze agenda. Tenminste, dat is mijn ervaring.” Kun jij het ook?

Uitdagingen op het gebied van ontspullen en consuminderen

Ook jezelf ontdoen van spullen of er in ieder geval minder kopen, kan een hele uitdaging zijn. Marjan ontdekte het ontspullen tijdens haar voorbereidingen op een verhuizing en deelt haar tips en ervaringen in het artikel: “Ontspullen: trend of blij tijdverdrijf?

Cecile nam een bepaald deel van haar huis onder handen: de voorraadkast. “Ik ben niet per se een mens met veel spullen, maar wie wel eens in mijn keuken is geweest weet dat ik meer voorraad heb dan waar Jamie Oliver vrolijk van zou worden. Vaak heel handig, maar soms ook een probleem. Stiekeme potjes achterin gaan over de datum en om de een of andere reden zorgen tien soorten droge bonen er juist voor dat je geen enkele boon meer wilt koken. Tijd voor wat rust in de keuken.”

Marianne legt in 2017 haar focus op het aanschaffen van kleding, of eigenlijk het niet meer aanschaffen van kleding. Durf jij het aan om een jaar lang geen nieuwe kleding te kopen en zo gedwongen te worden tot creatieve oplossingen?

Marlinde deed mee aan een inmiddels vrij bekende challenge: 100 dagen 100 gezinnen 100% afvalvrij. “Ik bewaar tegenwoordig ook meer aan oud textiel, want sinds het bezit van een goede naaimachine, wordt er veel meer gerepareerd en opgelapt of er wordt een hele nieuwe bestemming voor gecreeërd. Het klinkt allemaal heel ‘oldskool’ of zelfs suf, duf en seventies, maar dit is wel de beste manier om zelf je afval te verminderen en stiekem nog leuk ook! De compostbak is ook blij met alle extraatjes en in het bijzonder met de koffieprut.”

Overige uitdagingen

Kun je wel wat mentale steun gebruiken tijdens een complete recharge? Dan is de 7 day recharge misschien iets voor jou. Marjan ging de uitdaging aan. “Je herkent het vast wel: periodes dat je het gevoel hebt dat je jezelf voorbij holt. Werk druk, thuis druk, ’s avonds druk, geen moment tijd om stil te staan bij zaken die er echt toe doen, zoals je lijf, je lief en je hoofd. In mijn omgeving hoor ik steeds vaker de kreten: ‘burn-out’, ‘stress’, ‘druk-druk-druk’ en ‘geen tijd’! Hidde de Vries, schrijver en bedenker van de 7 Day Recharge, liep tegen dezelfde issues aan en bedacht een effectief programma tegen stress dat de nieuwste technieken met de oudste wijsheden combineert, terwijl de wetenschappelijke onderbouwing nooit uit het oog is verloren. Volgens Hidde helpt het programma om de kwaliteit van mijn en jouw leven te verbeteren. Ik ging op onderzoek uit!”

Jaja, Marjan is ons challenge monster. Uitgedaagd door haar collega’s probeerde ze een maand lang niet te schelden of vloeken. “Ik was me al van bewust dat ik dat drieletterwoord veel gebruikte, maar hoe vaak ik het gebruikte was me niet helemaal bekend. Een paar jaar geleden verliet ik na 2 jaren een werkgever en mijn directe collega verklaarde rustig dat ze er net aan gewend was dat ik ‘het woord’ steeds zei. Toen kon ik er nog om lachen.”

En ten slotte: durf jij de 12 stappen van Karen Armstrong te zetten richting meer compassie? Elisabeth is al geruime tijd bezig met deze maandenlange challenge. Binnenkort een overzicht van hoe het haar is vergaan en welke dingen ze nog het meest bij zich draagt.

Voor nu: welke challenge spreekt jou het meest aan?

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *