Duurzaamheid draait om veel meer dan CO2-compensatie

11 mei 2025

Wanneer je denkt aan de term duurzaamheid, wat komt dan het eerste in je op? De kans is groot dat je daarbij met name denkt aan C02-compensatie, het opwekken van energie uit zonlicht of het zorgen voor lagere stookkosten. Ook het recyclen van materialen zien veel mensen als een goed voorbeeld van duurzaamheid, maar daar blijft het natuurlijk niet bij. Er zijn nog veel meer aspecten die vallen onder de paraplu van duurzaamheid. Belangrijke schakels op weg naar een duurzame toekomst zijn materiaalkeuzes en onderhoud.

Kansen voor bedrijven

De consument speelt een belangrijke rol in de transitie naar een duurzame samenleving. Die is immers veelal de eindgebruiker en bepaalt op basis van zijn keuzes voor een belangrijk deel welke kant we met z’n allen opgaan. Maar ook bedrijven hebben volop kansen om verspilling tegen te gaan en processen efficiënter te maken. Denk bijvoorbeeld aan industriële hulpmiddelen die bedrijven toepassen om hun processen te kunnen uitvoeren. We hebben het dan over gereedschappen, machines, hijsmiddelen, enzovoort. Deze zaken spelen een cruciale rol in productieprocessen en bij logistieke vraagstukken.

Groot denken over kleine dingen

Neem nu iets relatief simpels als een hijsoog. Niet direct een artikel dat je associeert met de discussie over duurzaamheid. Maar vergis je niet, want juist dit soort elementaire zaken vormen feitelijk de basis van een duurzame bedrijfsvoering. Bij hijsklussen is namelijk van het grootste belang dat je de werkzaamheden veilig kunt uitvoeren. Je kiest dus voor materiaal van goede kwaliteit, maar daarbij is de vraag hoelang het meegaat. Moet je iets vaak vervangen, dan is dat niet duurzaam. Ook is het goed om erover na te denken of dergelijke materialen voor hergebruik in aanmerking komen. Precies daar ligt het vertrekpunt bij de hele discussie over duurzaamheid. Het begint dus juist bij kleine dingen.

Verspilling tegengaan

En dan is er nog een belangrijke koppeling tussen de hijsklus en duurzaamheid: verspilling. Ondeugdelijk materiaal werkt namelijk verspilling in de hand. Als je hijskettingen van goede kwaliteit koopt, zul je geen problemen hebben. Gebruik je materialen van inferieure kwaliteit, dan kan de constructie het voortijdig begeven, waardoor goederen beschadigd en daardoor onbruikbaar raken. Dat is pure verspilling voortgekomen uit verkeerde zuinigheid. Om nog maar te zwijgen over de risico’s op het gebied van veiligheid voor de medewerkers. Bovendien: als je een product van slechte kwaliteit snel weer moet vervangen, ben je zeker niet duurzaam bezig.

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *