Dryer Balls wasdrogerballen: werken ze of toch niet?

14 mei 2015

Toen wij vier jaar geleden eindelijk onze eerste wasdroger kochten, heb ik tijdens mijn retail high zonder nadenken twee wasdrogerballen van Dryer Balls in mijn winkelmandje gegooid. Dat zou energie besparen, dus waarom niet? Sindsdien rollen en bonken ze vrolijk mee tijdens elke droogbeurt. Maar maakt het eigenlijk wel verschil? Ben ik energie aan het besparen of werken wasdrogerballen helemaal niet? Ik besloot het eindelijk eens zelf te testen.

Dryer Balls wasdrogerballen maken de was sneller droog?

Het concept van deze vrolijk gekleurde PVC droogballen voor in de wasdroger is simpel. Ze kneden de was, waardoor deze luchtiger rondvliegt in de trommel van de wasdroger. Daardoor kan de warmte er gemakkelijker bij en dus droogt de was sneller. Op de ene site staat dat het wel 25 procent kan schelen; de andere site claimt een “reductie van de droogtijd van circa 20 procent.” De Consumentenbond vindt deze ballen in ieder geval maar niks. Zij testten met twee verschillende wasjes die ze twee keer deden (één keer met en één keer zonder) en vonden geen mooie verschillen. Dryer Balls zelf blijkt zijn claim ook te baseren op slechts twee verschillende wasjes die ze twee keer deden.

Mijn eigen test met de wasdrogerballen

Ik besloot precies dezelfde testopzet te hanteren. Twee verschillende wasjes en die dan twee keer doen, één keer ‘gewoon’ en één keer met de magische, mythische wasdrogerballen. Hierbij pretendeer ik totaal niet significant en statistisch correct bezig te zijn. Het gaat mij puur om een ‘gevoel’ van dat ze werken. Het verschil moet immers wel flink groot zijn om de kosten van het kopen én vervaardigen van twee ballen van PVC (van chloor en metalen) te verantwoorden.

Resultaten bij twee keer twee wasjes in de wasdroger

Voor mijn test koos ik twee soorten was die ik normaliter ook in de wasdroger zou drogen: een complete dekbedset (dekbedhoes, twee kussenslopen en hoeslaken) enerzijds en anderzijds een enorme stapel handdoeken die alleen door te proppen in de wasmachine past. Ik gebruikte voor de test hetzelfde wasgoed, maar spaarde het wel op. Dat is qua testopzet natuurlijk al stout, want in februari drogen is vast een beetje anders dan in april drogen. Maar zoals ik al zei, het gaat mij om een gevoel en een waanzinnig, enorm verschil in droogtijd dat ik wil zien.

Ik begon met de was met handdoeken. Een propvolle wasmachine met 15 handdoeken en nog eens 6 keukenhanddoeken. Na een was op 40 graden in de eco-stand van onze hypermoderne wasmachine, inclusief centrifugeren op 1600 toeren, mag de hele blups in de wasdroger. Gezellig mét de wasdrogerballen en op standje katoen, extra droog, behoedzaam. Vrolijk bonken ze rond. Na exact 2 uur (120 minuten) is de wasdroger klaar en de was mooi zacht en droog. Dan is het de beurt voor de dekbedset. Die was ik op 60 graden in de eco-stand en centrifugeer ik ook op 1600 toeren. Hup, in de wasdroger inclusief wasdrogerballen, wederom met het programma katoen, extra droog, behoedzaam. Na 46 minuten komt de dekbedset nog een beetje klam, maar droog genoeg uit de wasdroger.

De dekbedset belandt al vrij snel weer opnieuw in de wasmand. Ik herhaal hetzelfde recept maar dan zonder wasdrogerballen. En verdorie, de wasdroger doet er nu 51 minuten over. Muha, zie je wel, een verschil van 5 minuten. Toch mooi een besparing van zo’n 10 procent.
Het opnieuw verzamelen van 15 handdoeken en 6 keukenhanddoeken duurt wat langer. Ik heb echt zin in het resultaat als ik de deur van de wasdroger dichtklap. Eindelijk maar toch de kroon op mijn onderzoek! Maar wat blijkt, de wasdroger is zonder wasdrogerballen al in 105 minuten klaar! 15 minuten sneller dan mét wasdrogerballen…

Pick your battles, bespaar op een andere manier

Mijn test is niet perfect opgezet, dat geef ik toe. Maar de resultaten vallen mij toch tegen. Dat het misschien niet altijd echt een verschil zou maken had ik geaccepteerd, maar dat de wasdroger soms zelfs sneller zou zijn zonder de droogballen… Mijn conclusie is dat het gebruik van de wasdrogerballen blijkbaar weinig en zeker lang niet altijd echt verschil maakt. Je betaalt er een tientje voor, verbruikt grondstoffen voor PVC en als je al wat bespaart dan gaat het om centen. Pick your battles en investeer in andere slimme dingen om energie te besparen.

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

11 reacties op “Dryer Balls wasdrogerballen: werken ze of toch niet?

  1. astrid okt 11, 2016

    dank voor je test. nu weet ik zeker dat ik die ballen niet hoef te kopen.
    ik bespaar liever energie door de was met goed weer buiten op het balkon op de lijn te hangen!
    ook nog goed voor mijn eigen lijn !
    groetjes
    astrid

  2. Gebruik de timer op je wasmachine en droger, als je dan stroom afneemt tegen piek en daltarief, doe je je wasjes tijdens daltarief.
    Vanaf 21 of 23 uur afhankelijk van je provincie tot 7:00 ’s ochtends en in het weekeind. Dat scheelt!

    Bij mij komen de handdoeken altijd wat klammig eruit, ik hoop vooral dat deze ballen zorgen dat het wat droger wordt. Wellicht doet de droger er dan inderdaad langer over omdat die sensor beter doorheeft wanneer het nog vochtig is. (Zelfde geldt voor dekbedden, maar die stop ik niet in de droger is heel erg slecht. Afhankelijk van welke stof je hebt natuurlijk, satijn is echt doodzonde om in de droger te doen.)

  3. Gwenore aug 26, 2018

    Tegenwoordig is het verschil met dag en nachttarief niet groot, hier scheelt het maar 2 cent, en vanaf 23.00 een wasmachine draaien en daarna droger dan lig ik er allang in😅
    Het schijnt 7€ op jaarbasis te besparen en een nachttariefmeter is veel duurder, dus ik zie het nut er niet van in.
    Een huishouden met 6 wassen per week is nachtstroom niet te doen en heb ik de 7 euro er graag voor over om mijn wassen overdag of voor 23.00 ‘S avonds te draaien

  4. Ik heb de ballen vanmiddag vd eerste keer gebruikt, maar ze stinken enorm! Meer mensen die dit ervaren? Wat een lucht..

  5. Sandra Reinhard nov 8, 2020

    Ik gebruik ze puur om mijn dekbed, kussens en alles met dons zodat ze luchtiger drogen en niet klonteren. Ik doe er altijd 2 in het kussen en 2 gewoon in de droogtrommel. Dan hoef ik niet nog eens met mijn handen alles op te schudden en nogmaals drogen voor een goed resultaat.
    Tennisballen 🎾 werken trouwens ook.

  6. Heb iemand erbij nagedacht dat die twee ballen met punten nog al veel op een strijdvlegel lijkt ( dat is een middeleeuws moord wapen ). Dat ze waarschijnlijk je was heel hard doen slijten. Net zo als stone washed jeans.

  7. Yvonne sep 11, 2021

    In plaats van de plastic droogbalen heb ik zuiver wollen droogballen aangeschaft en ben erg tevreden omdat ze van een natuurlijk materiaal zijn, ze zorgen voor minder kreuk in het wasgoed en ze verkorten de droogtijd in mijn miele droger.

  8. frans okt 7, 2022

    als je stroom wilt besparen op je wasdroger en wasmachine trek dan de stekker uit het contact als je klaar ben met wassen of drogen want de machines trekken evengoed nog stroom. de wasmachine ongeveer 20 watt en de droger ongeveer 4 watt. 24 uur per dag. dat tikt lekker aan op jaar basis

    • beste Frans,
      Meten is weten: mijn wasmachine en droger tesamen aangesloten op een automatische verdeler verbruiken iets minder dan 1 watt in UIT stand Beide zijn nog geen 10 jaar oud. U heeft wellicht een oud, onzuinig apparaten of ze niet volledig uitgeschakeld.
      Dit ook ter geruststelling van anderen.

  9. Marleen nov 26, 2022

    Dank je Wim want ik maakte mij al zorgen over dat sluipverbruik maar ook mijn toestellen zijn zuinig aangekocht en zijn nog geen 8 jaar oud. Vriendelijke groetjes!