Combi-magnetron schoonmaken met azijn en soda: werkt het?

17 april 2015

Het schoonmaken van de oven is gewoonweg een rotklus. Ik had al heel vaak iets gelezen over een bakje azijn laten meedraaien in de magnetron. En over de magische krachten van soda. Zou het dan allemaal echt zo simpel zijn, ook met een combi-magnetron? Ik probeerde het uit.

Azijn stoomt de magnetron schoon

Ik heb de tip al in tig variaties langs zien komen: azijn in een bakje laten koken in de magnetron en de ellende zou zo van de wanden stomen. Met een pre-euforisch gevoel zette ik een flinke scheut witte azijn in een kommetje in de magnetron. Zou dit de epic win van mijn schoonmaakcarrière worden? Ik liet de magnetron vijf minuten op volle kracht z’n gang gaan. De keuken rook naar azijn, maar de aangekoekte stukken zaten helaas nog net zo vast.

Voor en na azijn

Misschien komt het tegenvallende resultaat door het feit dat we een combi-magnetron hebben en de aankoeksels dus extra vastgebakken zitten door de oven. Maar ja, wij zijn bij lange na niet de enige met een combinatie… Ik ben echt waanzinnig benieuwd of deze truc wel werkt met een echte magnetron zonder ovenfunctie. Lukt het dan wel?

Oven poetsen met sodakristallen en afwasmiddel

Na dit teleurstellende resultaat had ik niet meer zoveel vertrouwen in de schoonmaaktip voor de oven: een sopje met soda en afwasmiddel. Misschien is onze oven inmiddels ook wel gewoon te smerig en is het concept van blinkend schoon al buiten ons handbereik. Toch maar proberen. Ik mengde een flinke klont sodakristallen en een scheut ecologisch afwasmiddel door een liter heet water. Met dit sopje begon ik flink te schrobben.

Voor en na soda

Blinkend schoon is het inderdaad niet geworden, maar ik zie toch zeker resultaat! Het was wel flink schrobben, maar het is toch een fijn gevoel dat ik dit voor elkaar heb gekregen zonder chemische producten.

Hoe zijn jouw ervaringen met het ecologisch schoonmaken van je magnetron en oven? Heb je andere ervaringen dan ik? Of andere tips? Ik ben erg benieuwd!

UPDATE

Later probeerde ik het ook nog eens met baking soda en nog later met groene zeep en ammonia.

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

12 reacties op “Combi-magnetron schoonmaken met azijn en soda: werkt het?

 1. Jelena Stellaard apr 19, 2015

  Goede test! 🙂 Jammer dat het niet werkt met je combi-magnetron. Was erg fijn geweest als dit wel het geval was. Ik heb ook eens iets gelezen over ramen lappen met een bak water met een ui erin en met oude kranten… Misschien kun je dat ook eens testen.

  • Ik heb inmiddels ook iets gelezen over een papje maken van baking soda en dat dan op de wanden smeren. Ga ik misschien nog eens proberen. Oh, en dat water met de ui werkt echt! Ik weet niet van de oude kranten (die hebben wij nooit in huis), maar het ui-water dus wel!

   • Jinta mei 20, 2015

    Ja, papje met bakingsoda werkt in de combi magnetron. Hahah, ik dacht dat ik de enige was met zo’n vieze combi. Fijn om te zien dat ik niet alleen ben :p

  • Bep Mulder aug 29, 2015

   Iemand heeft bij mij ooit de ramen met krantenpapier nagewreven. Ik weet nog steeds niet wat het nut er van was, na een tijdje kon je alle bewegingen zien die er met het krantenpapier op het raam gemaakt waren. Misschien is het alleen geschikt als je regelmatig de ramen wast en dat doe ik niet.

   • christa nov 2, 2015

    het verhaal van ruiten schoon maken met krantenpapier klopte vroeger wel,
    nu niet meer omdat er een andere drukinkt gebruikt wordt.

 2. Elly van der Veen mei 4, 2015

  En dit werkt echt!
  Benodigdheden: groene zeep uit een potje en ammonia.
  Haal de losse onderdelen uit oven of magnetron, deze komen straks aan de beurt.
  Smeer de binnenwanden van de magnetron of oven rondom in met (niet te zuinig) groene zeep, zet een half kopje ammonia in het apparaat, sluit de deur en laat een nacht inwerken. Ondertussen losse onderdelen insmeren met groene zeep, doe in een vuilniszak. Het is het handigste om de vuilniszak in de tuin te leggen, zet er een half kopje ammonia in, sluit de zak en laat ook een nacht inwerken.
  De volgende dag kopjes ammonia verwijderen, met groene zeep ingesmeerde delen schoonmaken met een schuursponsje en schoon water, het vuil vliegt er af.

 3. Tessa nov 29, 2015

  Twee keer baking soda gebruikt. Vervolgens tips van amoniak en groene zeep gebruikt, werkt fantastisch!!

 4. Groene zeep zorgt voor een geweldig resultaat!

 5. Baking soda werkt erg goed, zijn er ook foto\’s van het resultaat met groene zeep en amoniak?

 6. Koop een nieuwe magnetron!
  Ik heb een witte Etna Combi voor 129,- mijn 3e al!
  Ik ga niet zo moeilijk doen!