Blogger Miriam: “Oordeel niet te snel, kindness is magic”

14 maart 2016

Miriam blogt sinds eind 2015 voor Eigenwijs Blij. Ze blogt voornamelijk over mooie initiatieven van anderen die het leven net iets liefdevoller en vriendelijker maken voor mens, dier en milieu. Ze is een enthousiaste hobbykok en draagt graag vintage kleding. In dit interview lees je hoe Miriam ‘eigenwijs blij’ leeft en welke stappen ze nog wil gaan zetten.

Wat doe je in het dagelijks leven?

Ik ben online-marketeer bij Holland Watch Group, moedermaatschappij van onder andere Horloge.nl. Een heel diverse functie waarbij ik me bezighoud met online advertising, maar ook het schrijven van blogs, maken van foto’s en allerlei designklussen. Mijn achtergrond is dan ook die van grafisch ontwerper; daar ben ik voor opgeleid en dat heb ik hiervoor 25 jaar gedaan. Daarnaast doe ik vrijwilligerswerk bij een avondschool voor verstandelijk beperkten. Daar geef ik kookles. Het is mijn avondje uit iedere week!

Wat is jouw manier van ‘eigenwijs blij’ leven? Welke thema’s zijn hierbij voor jou belangrijk?

Eigenwijs ben ik sowieso, maar heb gemerkt dat ik door eigenwijs BLIJ te leven daadwerkelijk blijer word. Daarbij hanteer ik het 80/20-principe; ik doe mijn best en probeer zo mens- , dier-, en milieuvriendelijk mogelijk te leven, maar ben niet té streng voor mezelf als dat niet voor 100% lukt. Bewust zijn van je daden is het begin en iedere dag is er weer 1!

Was er een moment in je leven waarop je dacht: nu ga ik het anders doen? Of ging dat geleidelijk of direct van huis uit?

Dit is een heel geleidelijk proces geweest. Ik ben enorm dol op koken en lekker eten en dus een enthousiast hobbykok. Daardoor werd ik meer dan gemiddeld geconfronteerd met de streken van de voedingsindustrie en de vaak (meestal) dieronvriendelijke praktijken. Ik zeg wel eens: “Hoe meer je weet, hoe minder je eet”, maar dit gaat ook op voor allerlei andere zaken. Wil je dat shirtje nog wel dragen als je weet dat het door een kind in een onveilige fabriek in elkaar is gezet? Moet je die nieuwe telefoon nog wel willen als je weet wat voor zware metalen daarvoor gebruikt worden? Dat maakt bewust leven ook best moeilijk.

Ik heb bijvoorbeeld begin dit jaar meegedaan aan de Vegan Challenge en kwam daardoor achter zo-veel-dingen. Ik wist bijvoorbeeld niet dat wijn meestal niet vegan is! Daar zat ik dan met mijn goede gedrag al twee weken vegan te eten, maar wel met een glas ‘gewone’ wijn erbij. Dan zakt de moed me soms wel in de schoenen hoor. Maar ook dan herinner ik mezelf aan mijn 80/20-principe en ga verder. Ja, ik maak vaak de ‘foute’ keuze. Maar ik weet tenminste dat ik fout zit en dat is het begin van verandering.

Heb je heimelijke genoegens? Dingen die volgens je eigen overtuiging ‘fout’ zijn, maar die je jezelf toch af en toe gunt?

Vlees en kaas. Ik eet grotendeels vegetarisch en vaak ook vegan, maar helemaal dierlijke producten afschrijven, dat is nog een stap te ver. Ook verantwoorde kleding kopen lukt me niet. Ik draag veel vintage – dat is dan misschien fout, maar wel gerecycled – maar ook nieuwe spullen. Echt verantwoorde kleding kan ik me gewoon niet permitteren (en vind ik stiekum ook niet zo mooi). En dat is ook een van mijn grootste ergernissen. Mag ik het over ergernissen hebben op Eigenwijs Blij? Waarom is verantwoord, gezond en veilig vaak de duurdere keuze? Dat zou normaal moeten zijn! En dus iets waar ik me voor wil inzetten. Eigenwijs. Tegen de bierkaai.

Welke stappen voor een in jouw ogen beter leven denk je in de toekomst te zullen gaan zetten?

Het is een cliché, ik weet het, maar ik zou meer tijd voor mezelf en mijn naasten willen hebben. Helaas is werken – hoeveel plezier en voldoening ik er ook uithaal – noodzaak om te kunnen leven en die bijzondere groenten op de boerenmarkt te kunnen betalen. Maar iets meer tijd om me bezig te houden met de mensen en dieren om me heen zou ik wel fijn vinden. Tijd maak je ook. Dat is ook een keuze. Maar ik ben ervan overtuigd dat ik de juiste zal maken als ik op het volgende kruispunt kom.

Welke tip voor een ‘eigenwijs blij’ leven wil je graag met iedereen delen?

Laatst las ik een heel leuk artikel op internet van een vrouw die zestig geworden was en ontdekte dat allerlei zaken zoals uiterlijk, status, bezit, et cetera er helemaal niet toe doen in het leven en daardoor een ‘I’m too old for this sh*t’ attitude had ontwikkeld. Haha, nu ben ik nog lang geen zestig, maar die houding heb ik al wel een lange tijd. Trek je niks aan wat anderen van je vinden, kies je eigen pad, wees je vooral bewust van je keuzes. En last but not least: wees een beetje lief voor elkaar en voor jezelf. Oordeel niet te snel. Kindness is magic.

Benieuwd naar de artikelen van Miriam voor Eigenwijs Blij? Op de auteurspagina van Miriam vind je een overzicht van al haar artikelen.

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *