Blogger Lies: “Elke stap, hoe klein ook, maakt verschil”

6 juni 2016

Lies blogt sinds december 2015 voor Eigenwijs Blij. Ze blogt voornamelijk over gezonde voeding en leuke initiatieven, zoals de geefwinkel. Daarnaast is Lies vegetariër, probeert ze zo veel mogelijk duurzaam te leven en zet ze zich ook als politica in voor positieve verandering. In dit interview lees je hoe zij ‘eigenwijs blij’ leeft en welke stappen ze nog wil gaan zetten.

Wat doe je in het dagelijks leven?

Ik zit sinds 2007 in de Provinciale Staten van Zuid-Holland namens de SP. Sinds afgelopen oktober ben ik fractievoorzitter van deze fractie. Daarnaast werk ik sinds januari voor de Wethoudersvereniging; ik werk daar aan een geschiedenis van het wethoudersvak (ik ben afgestudeerd aan de Research Master Early Modern Intellectual History) en aan verbreding van de vereniging naar Gedeputeerden en dagelijks bestuurders van Waterschappen. Dit alles doe ik in een heel leuk en inspirerend team!

Wat is jouw manier van ‘eigenwijs blij’ leven? Welke thema’s zijn hierbij voor jou belangrijk?

Geen vlees en vis eten is voor mij de belangrijkste bijdrage aan dier en milieu; een betere wereld begint immers bij jezelf. Daarnaast moestuinier ik graag op mijn dakterras, staat mijn verwarming niet hoger dan 18 graden (uiteraard nadat ik een trui aan gedaan heb en een kop thee heb genomen) en reis ik alleen met het OV. Bovendien zet ik me in de politiek in voor een schonere milieu, meer dierenwelzijn en meer natuur.

Was er een moment in je leven waarop je dacht: nu ga ik het anders doen? Of ging dat geleidelijk of direct van huis uit?

Bewust met de wereld omgaan is me wel echt van huis uit meegegeven. Ik kan me bijvoorbeeld nog goed herinneren hoe mijn vader eens in de zoveel tijd met een fietstas vol kurken, schone en platgestampte blikjes en dergelijke naar het kringloopcentrum ging om te recyclen. Ook mijn moeder eet alleen biologisch en is jarenlang vegetariër geweest. Met die bewuste achtergrond als basis, was het heel logisch om vegetariër te worden, om biologisch te gaan eten en om de politieke keuzes te maken die ik maak.

Heb je heimelijke genoegens? Dingen die volgens je eigen overtuiging ‘fout’ zijn, maar die je jezelf toch af en toe gunt?

Nee, eigenlijk niet. Ik moet wel elke keer voor mezelf de afweging maken ‘wel of geen gelatine’ of ‘wel of geen leren schoenen’ of ‘weet ik wel zeker dat deze kaas diervriendelijk geproduceerd is’. Bij dat laatste zou ik het echt heel fijn vinden als de labelling van producten zou verbeteren, zodat je veel beter kunt zien wanneer een product diervriendelijk is of juist niet.

Welke stappen voor een in jouw ogen beter leven denk je in de toekomst te zullen gaan zetten?

Ik hoop over te kunnen gaan naar meer lokale producten. Nu ik eindelijk afgestudeerd ben, wil ik toch eens goed uit gaan zoeken wat er in de regio te krijgen is en of wij daar toevallig regelmatig in de buurt komen. Ook zou ik uiteindelijk wel wat meer zelf willen kweken, maar daar heb ik eerst een echte tuin voor nodig ;-).

Welke tip voor een ‘eigenwijs blij’ leven wil je graag met iedereen delen?

Elke stap, hoe klein ook, maakt verschil. Een dagje minder vlees, kapotte lampen vervangen door LED, een keertje biologische tomaten (of, zoals mijn keuze om vanaf deze week een mok op mijn werk te zetten en dus niet meer uit plastic bekertjes te drinken); als iedereen het zou doen, zou de wereld een stuk mooier zijn!

Benieuwd naar de artikelen van Lies voor Eigenwijs Blij? Op de auteurspagina van Lies vind je een overzicht van al haar artikelen.

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *