Eindelijk! Luizen in de tuin! De maagdenpalm, onder de hortensia, zit vol met bladluizen. Nu kan ik eindelijk de Pireco testen die ik al een paar maanden in de kast heb staan. Op de Biobeurs in Zwolle sprak ik met iemand van het bedrijf achter Pireco. Hij vertelde me dat ze kruidenmengsels gebruiken die bladluizen en andere plagen in de tuin zo vies vinden dat ze de planten niet meer eten of hun heil elders zoeken. Een biologisch- ecologisch verantwoorde manier om ongedierte uit de tuin te pesten. Dat lijkt me wel wat. En nu heb ik eindelijk een plaag om te bestrijden en te testen of het werkt!
Werking Pireco gewasbescherming
Op de website van Pireco staat te lezen dat oprichter Wim van Garderen 35 jaar ervaring heeft op het gebied van planten, struiken en bomen en vooral de vitaliteit daarvan. Veel onderzoek leidde uiteindelijk naar een aantal producten gebaseerd op veilige kruiden die gewassen weerbaarder maken tegen insecten, aaltjes, luizen, schimmels en andere plagen. Het kruidenmengsel wordt via de wortels of bladeren opgenomen in de sapstroom van de plant waarna de smaak en geur van het gewas veranderen. Verder lees ik dat de smaakverandering voor mensen niet waarneembaar is, maar insecten en andere dieren weg zullen blijven. Een onafhankelijk proefstation in Zwaagdijk deed onderzoek waaruit blijkt dat het werkt.
Er is inmiddels een hele lijn, met onder andere producten tegen bladinsecten, bladziekten, bodeminsecten, bodemschimmels, grasinsecten, bodem-aaltjes en aardappelziekte. De meeste van die producten zijn ook geschikt voor biologische teelt en werken zowel preventief als bij een actieve plaag. Er zijn korrels en capsules voor in en op de grond en vloeibare versies voor op het blad. Ik test “Pireco Bladinsecten tegen o.a. luis, witte vlieg, spint” in geconcentreerde vorm die je zelf moet verdunnen in een plantenspuit. Een halve liter kost € 9,95. Dat lijkt wellicht duur, maar doordat je het verdund toepast kun je er lang mee doen.
Bladluis op de maagdenpalm en hortensia
Bij onze voordeur staat een hortensia. Twee jaar geleden zat die zo onder de dopluis of wolluis dat we hem bijna geheel hebben moeten wegsnoeien. Nu is de hortensia eindelijk weer sterk terug gegroeid en lijkt hij weer vol mooie bloemen te komen. Het laatste wat ik wil is een plaag bladluizen. Maar de maagdenpalm die inmiddels de bodem onder de hortensia bedekt blijkt vol luis te zitten. Voor mijn test heb ik dus twee doelen: allereerst zorgen dat de luizen niet overspringen van de maagdenpalm op de hortensia en daarnaast zorgen dat ze de maagdenpalm met rust laten.
Mijn ervaring met de toepassing en het gebruik
Het eerste wat opvalt als je het flesje opendraait is de lucht. Oude knoflook. Alsof je op een zomerdag in een overvolle treincoupé staat vól mensen die gisterenavond mediterraans gegeten hebben. Naïef als ik was ging ik met de fles in de hand naar binnen om het kruidenmengsel in een plantenspuit te mixen met water. De keuken was daarna, ondanks de open ramen, zeker een uur niet meer begaanbaar.
Met de plantenspuit ging in vervolgens dapper de luizen te lijf door zo veel mogelijk bladeren van zowel onder als boven flink nat te spuiten. Voor de zekerheid heb ik zowel de dosis als de concentratie wat naar boven afgrond. De luizen zelf kregen een extra dosis van me en de rest van de plantenspuit heb ik bij de wortels van de planten leeggegoten. Ineens begreep ik de werking van Pireco. Ik wilde zo snel als ik kon maken dat ik wegkwam.
Gelukkig trok de lucht rond de plant na ongeveer een uur al een flink stuk weg. Na een paar uur hing er nog wel een vage waas, maar dat was ook alles. Als je Pireco wilt gebruiken om bladluizen tegen te gaan, dan raad ik daarom aan het flesje alléén buiten open te doen en niet te gebruiken op planten naast een terras waar je graag wilt nagenieten met een roseetje. Verder is het verstandig de plantenspuit alleen met de wind mee te gebruiken, anders komen je kleren onder de knoflookkruidenlucht te zitten.
Na vier weken Pireco tegen bladluis herhalen
Volgens de verpakking moet je de behandeling na vier weken herhalen om luis effectief te bestrijden. Dat zal waarschijnlijk bedoeld zijn om overgebleven eitjes te weerhouden een nieuwe generatie bladluizen te vormen. Ik had de planten nauwelijks in de gaten gehouden, maar bij inspectie moest ik even zoeken voor ik luizen kon vinden. Het waren er beduidend minder en ze leken ook op een nieuwe uitloper te zitten. Ik herhaal het recept en spray de plant helemaal druipnat. Dit keer was ik beter voorbereid en heb ik buiten gemixt en met de wind mee gewerkt.
Het resultaat: geen bladluizen meer door Pireco?
Een week later is het tijd voor het oordeel. Is de hortensia beschermd tegen bladluis en zijn ze vertrokken van de maagdenpalm? De hortensia blijkt inderdaad vrij van luizen en vol mooie bloemen. De maagdenpalm is niet helemaal gespaard gebleven. Op verschillende plekken vind ik nog luizen terug onder de bladeren van de jonge uitlopers. Maar het zijn er wel beduidend minder dan vijf weken geleden. Ik kan alleen maar concluderen dat Pireco inderdaad werkt. De planten kunnen wel een paar luizen aan en zien er gezond en goed uit. En de kleine ettertjes zijn met beduidend minder dan eerst. Een chemisch bestrijdingsmiddel had ze wellicht helemaal uitgeroeid, maar dan had ik nu gif en andere rommel in mijn tuin. Dan liever dit natuurlijke bestrijdingsmiddel tegen luizen dat ze in ieder geval grotendeels bestrijdt! Terwijl ik dit schrijf ontdek ik in de achtertuin dat er bladluis op de munt zit. Tijd om een punt onder deze review te zetten en de plantenspuit weer te vullen met Pireco Bladinsecten!

In het dagelijks leven is Remi als Kiemfabriek vooral interim marketeer voor bedrijven en organisaties die de wereld wat mooier maken. Soms rond strategie of management en soms met de handen aan de knoppen in bijvoorbeeld campagnes. Thuis heeft Remi samen met Cecile en Emily een eigen voedselbos en permacultuurproject de Hommelgaard in een klein dorpje in Drenthe. Veel artikelen zijn vooral daarop geïnspireerd.
Hallo Remi,
Dank je wel voor deze uitzonderlijk goede toelichting in de strijd tegen al het “gespuis” dat onze prachtige planten constant om zeep wil helpen, dan wel ziek maken.
Ik heb na het lezen van jouw goede bevindingen en verdere informatie, meteen online Pireco besteld en hoop morgen of overmorgen aan de slag te kunnen gaan en mijn planten ook te kunnen redden/ bevrijden van die lastige zuigertjes.
In mijn tuin wil ik absoluut geen gif en Spruzit van Ecostyle, bevat Pyretrum en dood ook bijen en andere nuttige insecten. Dit middel heb ik na aanschaf meteen naar de gifbus gebracht.
Met vriendelijke groet,
Suzanna
Een vervolg op mijn toepassing van Pireco tegen dopluis, schildluis en de groene luis-variant voor de aangetaste planten in de tuin en in terraspotten. Bij het instellen van de spuitkop kreeg ik een dosis verdunde vloeistof in nek en op mijn T-shirt…de geur was binnen 10 minuten niet meer te ruiken en ik hoefde niet meteen onder de douche 😁.
Ik had jouw advies opgevolgd om mijn sproeifles buiten te vullen vanwege de “penetrante” knoflookgeur, maar alles is een beetje overdreven geschreven. Na het besproeien van de betreffende planten in de tuin en op het terras, was de geur binnen 15 minuten al verdwenen en kon ik met een portje/wijntje lekker nagenieten zonder hinderlijke knoflookgeur van de Pireco.
Na 4 weken dient men dit weer te herhalen en hopelijk zijn de plaagbeesten dan ook vertrokken.
Om mijn planten te versterken meng ik ook een eetlepel basaltmeel door de compost, die ik rond de planten aanbreng of tijdens het inplanten van nieuwe planten en ik bemerk, dat de aantallen plaagbeestjes afgenomen zijn.
Helaas blijft het gespuis terugkomen, vooral op de sappige nieuwe uitlopers, maar de aantallen zijn verminderd. Mieren verraden de aanwezigheid van hun geliefde “melkvee” en ik ben van plan Pireco preventief te gaan inzetten vanaf het voorjaar, de luizentijd….maar eerst kijken of het werkt!
In ieder geval geen vergif/pesticiden op planten en in de bodem.
Met vriendelijke groet,
Suzanna
Hoi Suzanna, Leuk om te horen dat je aan de slag bent gegaan! In mijn ervaring helpt Pireco zeker om de symptomen (luis) te bestrijden. Maar komen de beestjes ook weer terug als je de oorzaak niet wegneemt. Al zijn het er dan wel minder. Ik zet inmiddels in op biodiversiteit in de tuin. Veel verschillende planten door elkaar en veel ruimte voor planten die friemelbeestjes lokken. Daardoor heb ik nu veel meer gekke vliegjes zoals gaasvliegen (die eten luis) en lieveheersbeestjes in de tuin. Ik heb nog steeds af en toe luis (nu op de komkommerkruid), maar het is nooit veel en heeft veel minder impact. De boel is gewoon veel meer in balans in de tuin. Ik heb ook een paar knoflooktenen in de grond gestoken in een pot en die pot zet ik nu in de buurt van planten waar luis op zit. Dat lijkt ook wat te helpen. Met ui (ook look) heb ik het zelfde geprobeerd (gewoon op willekeurige plekken in de tuin een paar stengeluien zaaien). Maar die komen bij mij nooit op.
Hoi Remi,
Ik ben je heel dankbaar voor de zeer bruikbare tips, dier- en milieuvriendelijk. Ook zal ik Pireco vanaf het voorjaar preventief inzetten, omdat het niet alleen bladluizen verjaagt, maar de planten zichtbaar opknappen na zo ’n sproeibeurt…alsof het ook een bladvoeding is 😁.
Opmerkelijk: De goed gesloten fles met Pireco die ik in mijn keukenhok bewaar (vorstvrij) verspreidde zo ’n heftige geur, dat ik hem heb moeten verpakken in dubbele plastieken zakken…raar niet?
Nogmaals hartelijk dank!
Suzanna
Vreemd. Wellicht zit de dop niet helemaal goed dicht? Of heb je wat gemorst over de buitenkant van de fles? Bij mij staat ie gewoon in het werkhok en daar is niks te ruiken.
Ja, de dop is goed aangedraaid en maatbeker is schoongespoeld. Ik heb de fles zelfs ter controle op de kop gezet….niks lekt. Ruik maar eens aan het maatbekertje en de kunststof fles…het stinkt behoorlijk naar de “knoflook” 😂. Ik ben blij, dat ik die pure vloeistof niet over mij heen heb gekregen! Ach, het is geweldig spul en de dubbele plastiek zak doet zijn werk.
Ik heb last van bladluis op klimrozen en kersenboom. Ik heb de bladluizen om de 2 dagen agespoten met dit product. Dit doet niets! Zij komen telkens weer terug. Wat een onzinnig artikel.
Wat vervelend dat het bij jou onvoldoende lijkt te werken Paul. Maar in bovenstaand artikel beweer ik nergens dat het bij mij voor 100% werkt en/of dat het bij iedereen altijd werkt. Ik schreef dat het bij mij bij de ene plant werkte en bij de andere deels werkte. Een beetje flauw om jouw teleurstelling af te reageren onder deze review.
Overigens is het een bijzonder voorjaar geweest met veel kou en regen. En is het nu ineens flink warm en zonnig geworden. Sommige soorten profiteren daarvan, anderen hebben er last van. Het kan best zijn dat mieren en bladluizen profiteren en lieveheersbeestjes nog niet.
Ik raad aan geduldig te zijn en te werken aan diversiteit. Het plaagdier is altijd eerder dan de natuurlijke vijand. Met wat geluk ontdekken lieveheersbeestjes uit de buurt de luizen binnenkort en beginnen ze te eten. Eventueel kun je ze ook lokken met de juiste planten. Zie daarvoor bv: https://doe-duurzaam.nl/artikel/bladluis-bestrijden-lieveheersbeestjes-lokken
In ons stadstuintje hadden we veel last van bladluizen. Nu we een veel grotere en wildere tuin hebben, met fors meer diversiteit zie ik ze nooit meer eigenlijk. Zelfs niet op de tuinbonen en rozen.
Tot slot zou je naar de geïnfecteerde planten kunnen kijken. Zijn die gezond? Rozen, vooral die doorgekweekte dubbelgevulde, staan erom bekend dat ze zwak zijn en dus enorm vatbaar voor plagen en ziekten (daarom plant ik alleen inheemse enkele rozen). Bij kersenbomen heb ik nog nooit bladluis gezien. Dat is raar. Staat die goed en heeft die goede bodem? Zo niet, dan zou je kunnen proberen die boom te vertroetelen met compost/mulch enz.
Mogen deze ook op fruitbomen/frambozen gebruikt worden?
Klinkt mij duidelijk als een Affiliate Marketing artikel (en reacties)… Het is echt klinkklare onzin, ik heb het spul ook gekocht en meerdere malen geprobeerd en werkte totaal niet. En de stank was echt niet te harden, leek wel mestgier waar het naar rook. En een penetrante en vettige substantie die m’n spuitfles ook helemaal vernaggeld heeft. Niet meer schoon te krijgen door die bagger. Het zal bij continue herhaling vast wel wat werken uiteindelijk maar lang niet goed genoeg, zeker als je een kleine (stads)tuin hebt en biodiversiteit krijgen lastig is. Paar knofloofteentjes her en der ophangen en in je tuin leggen werkt nog beter…Uiteindelijk na jaren klooien met natuurlijke oplossingen, het aankijken naar de giga aantallen lieveheersbeestjes, gaasvliegen, pemphedrons en zweefvliegen die allen bladluizen eten maar het simpelweg niet aankonden, overgestapt op Sanium (flupyradifurone) gespoten en na 1 keer was ik nagenoeg van alle plaaginsecten af. + dat m’n planten het nu meteen ook supergoed doen na jaren van kwakkelen..! Ook de mierenplaag die erbij kwam is nu nagenoeg verdwenen. Dus veel meer in balans nu allemaal. En ik zie nog steeds nuttige insecten en bijen, hommels etc. langskomen in mijn tuin….
Hoi Ronnie, jammer dat het bij jou onvoldoende werkt.
Ik heb bovenstaand artikel een jaar of 8 geleden geschreven en er niks voor betaald gekregen. Ik was gewoon op zoek naar een oplossing tegen de bladluizen zonder gif en vond die destijds in dit middel.
En het klopt, het stinkt wel als een malle.
Wat betreft Sanium. De werkzame stof daarin is flupyradifurone. Dat is een ‘breed spectrum insecticide’ die het zenuwstelsel van insecten aantast. Het maakt daarbij geen onderscheid tussen luizen en andere insecten (Dat doen middelen nooit. Wespengif, mierengif en luizengif bestaan niet. Het zijn allemaal insectengiffen). Het zenuwgif tast zowel de groei van de insecten als de voortplanting van insecten aan. Dus je bladluizen groeien minder hard, maar kunnen zich ook niet meer voortplanten.
Je geeft aan dat er nog steeds hommels, bijen en andere insecten naar je tuin komen. Dat is logisch, die zitten in de buurt en hebben niet door dat jij ze vergiftigd. Als ze van je bloemen drinken krijgen ze ook zenuwgif binnen. Daar gaan ze doorgaans niet meteen dood van. Maar hun groei kan stoppen waardoor ze verzwakken. En ze kunnen zich niet mee voortplanten. Dus je bent de insectenpopulatie in je buurt aan het vergiftigen.
Toen de neonicotinoïden verboden werden maakte Bayer als opvolger flupyradifurone. Die doet eigenlijk het zelfde, maar is (nog) niet verboden. Zowel onafhankelijk onderzoek als onderzoek van producent Bayer zelf heeft aangetoond dat de stof extreem giftig is voor wilde bijen.
Maar fijn voor je dat je van de bladluizen af bent.