Het was zo’n dag dat je eigenlijk met warme chocolademelk bij de kachel wilt zitten. Maar een paar uur lang langs stands met nieuwe en interessante biologische producten struinen was een goede tweede. Samen met mede-blogger Remi toog ik op 18 januari af naar de IJsselhallen in Zwolle voor dag 1 van de Bio-beurs. Het resultaat: een volle tas en een nog voller hoofd met ideeën.
Eigenlijk voor ondernemers, ook leuk voor consumenten
Vorig jaar zijn we ook naar de Bio-beurs geweest, dus we wisten wel een beetje wat we konden verwachten. De Bio-beurs is vooral bedoeld voor ondernemers, zoals natuurwinkels en agrariërs. Maar ook voor consumenten is het leuk om te zien welke nieuwe producten je binnenkort in de winkels kunt verwachten en wat trends zijn.
Puur, maar dan echt
Wat ons meteen opviel was de grote hoeveelheid bakkers. Ook zag ik veel kaas, maar dat was volgens Remi vorig jaar ook al zo. Het kan verbeelding zijn, maar ik kreeg sterk de indruk dat er meer nadruk lag op pure, onbewerkte producten en dat er minder ruimte was voor bewerkt en kant-en-klaar. Dat zag ik ook terug in diverse initiatieven op het gebied van verpakkingsvrij en verpakkingsarm en ook op het gebied van transparantie en herleidbaarheid: vergaand inzicht in iedere stap van de keten. Mooie ontwikkelingen die hopelijk steeds meer mainstream zullen worden en bovendien niet exclusief voor de biologische sector gelden.
Wat hebben we allemaal gezien op de Bio-beurs?
We hebben dit jaar met zo enorm veel ondernemers gekletst dat ik ervoor kies om je gewoon op chronologische volgorde door onze dag mee te nemen. We kozen ervoor om eerst een oriënterend rondje te maken en daarna echt van stand naar stand te gaan. Tot mijn oog op de Bee’s Wrap viel. Bee’s Wrap is een katoenen met bijenwas gecoat alternatief voor plastic verpakkingsmateriaal, ideaal voor het bewaren van kaas of brood en het afdekken van schalen. Dit wilde ik al heel lang eens met mijn eigen vingers voelen. Voelt prettig aan, ruikt natuurlijk. Hmm, binnenkort maar eens echt testen. Heeft iemand van jullie al ervaring met de Bee’s Wrap?
Nog wat nakletsend over de mogelijkheden van de Bee’s Wrap deden we de ontdekking dat we omringd waren door bakkers. In de stand van Zonnemaire werden we aangesproken door een enthousiaste bakker die ons absoluut hun nieuwste product wilde laten proeven: een eivrij, glutenvrij, lactosevrij én natuurlijk biologisch taartje op basis van kokosolie en noten. Wij vonden hem wat stevig, maar zeker smakelijk! Leuk, de naam voor dit nieuwe taartje dat in februari in de winkels zal liggen wordt nog gezocht. Wij opteren voor ‘blokje’, een naam die intern ook al rond blijkt te gaan.
Verhongeren was er niet bij, want er was nog veel meer te proeven. De nieuwe lijn pasta van TerraSana bijvoorbeeld: pasta van rode linzen en pasta van rijst met kurkuma. Wie weet binnenkort een artikel over deze alternatieven voor pasta van tarwe en spelt.
Tijd voor een aantal oude bekenden. Lovechock bijvoorbeeld, al jaren een van mijn favorieten. Hier proefden we (een paar keer) de nieuwe raw chocolade met 93% cacao. Die bleek lang niet zo bitter als gangbare chocolade met dezelfde hoeveelheid cacao. Lekker! Bij een van onze huismerken Horizon ontdekte ik dat zonnebloempasta een beetje naar tahin smaakt en pompoenpittenpasta verrassend lekker is. Nieuw nieuw nieuw zijn de gedroogde stukjes mango: Remi vindt het niks, maar ik vind het een mooie variatie naast een handjes dadels of abrikozen. Ook ideaal om een of twee stukjes mee te blenden in een smoothie als je geen verse mango in huis hebt.
Vervolgens raakten we beland in een hoekje met bedrijven dat vooral bezig is met veredeling en biodiversiteit, zoals het Louis Bolk Instituut waar we verschillende soorten wortels proefden. Wat een verschil! Een ander bedrijf dat vooral achter de schermen interessante dingen aan het doen is, is Eosta. Eosta houdt op dit moment vier boeiende ballen in de lucht: het berekenen van de true cost van voedsel (in vergelijking met niet-biologisch), een manier van labelling met laser waardoor er geen stickertjes meer nodig zijn, een campagne omtrent de gezondheidsvoordelen van wortels als gember en kurkuma en ook nog minder milieubelastende verpakkingen van rietsuiker. Hier gaan we ook voor de schermen nog een hoop van zien en ik vermoed dat we hier nog wel een artikel aan zullen wijden binnenkort.
Tijd voor een hapje, dit keer bij de stand van ProLaTerre, een merk voor biologische tofu. Hier ontmoette ik heel toevallig Femke, de beheerder van Tofupedia, een website vol recepten met tofu waar je ook een recept van Eigenwijs Blij kunt vinden. Kleine wereld!
In de categorie gepassioneerd raakten we aan de praat met de directeur van Fish4Ever. Ik zei dat ik geen tonijn meer eet wegens het bijna uitsterven van de soort en hij vertelde ons over de aanpak van Fish4Ever. Geen leugens (zijn woorden), maar een tonijnsoort die dan weer helemaal niet bedreigd is, echte pole-and-line fishing door de plaatselijke bevolking en volledig traceerbaar van zee tot supermarkt. Greenpeace staat achter dit merk. Wij liepen verder met drie blikjes vis in onze tas en een nieuw idee voor een uitgebreid artikel binnenkort.
In het voorbijgaan vroeg en kreeg ik nog een tasje verzorgingsproducten van Urtekram om te testen; pakezel Remi had het er maar zwaar mee. De sluitingstijd naderde en we bespraken wat we tot dan toe allemaal hadden gezien. Leuk allemaal, maar tot nu toe niet echt verrassend. Ieder merk kende ik al.
En toen stuitten we ineens op Wipe & Clean, een soort Yakult voor je aanrecht (mijn woorden). Met deze reiniger verwijder je niet alleen de slechte bacteriën, maar stimuleer je ook de goede bacteriën. Het deed mijn wenkbrauw fronzen, maar juist dat zijn vaak de boeiendste producten. Wordt vervolgd, wordt vervolgd.
En toen was het laat genoeg in de middag om eindelijk biologische wijn te mogen proeven bij Frank en Martine. Op de beurs als Westerveld Wijnen, voor de consument vindbaar als Biologischewijnwinkel.nl. We proefden onder meer een sulfietloze witte wijn die meteen oxideert als je hem ontkurkt. Heel puur, maar ik vond het maar een beetje raar smaken. Wel fan ben ik van de Spaanse Falcata Casa Gran, niet voor niets een prijswinnaar, en de Poderi dei Colli Marche Rosso IGP, de nieuwste biologische wijn van het Italiaanse huis Poderi dei Colli. Binnenkort maar weer eens de wijnkelder aanvullen.
Nog verder dronken gevoerd werden we bij de uiterst enthousiaste Groene Griek, die als wij het goed begrepen als Nederlander verliefd was geworden op een Griekse en daarin was blijven hangen. De Griekse was met de Noorderzon verdwenen, maar het Griekse temperament stond deze man nog steeds goed. Je kunt er niet terecht als particulier, maar hij hoopte dat we door wilden geven dat mensen massaal Grieks moeten gaan eten. En dat kan ik alleen maar van harte onderschrijven.
Richting uitgang kwamen we nog langs een stand met bidons die voor 87% van ruwe rietsuiker zijn gemaakt. Geen bpa, geen plasticsmaakje, en toffe prints. Wordt zeker vervolgd! Ook proefden we het nieuwe product van Seamore: Seaweed Bacon. Een beetje stug, maar verdorie net zo zout en hartig als gebakken bacon. Met zo’n zak kun je volgens mij minstens een jaar vooruit. Lijkt mij een prima investering voor in je voorraadkast.
Ten slotte zag ik uit een ooghoek de Farm Brothers staan, twee blije gasten die maar beter niet aan Boer Zoekt Vrouw mee kunnen doen, want geen huis is groot genoeg voor zo veel post. Ooit at ik hun Spelt Crackers, die vervolgens uit de schappen verdwenen. Ik waande ze al failliet, maar ze blijken gewoon uiterst smakelijke koekjes te maken! Binnenkort komt er een nieuwe smaak op de markt en ik hoop rond die tijd een mooie smaaktest aan jullie te kunnen presenteren.
Samengevat kun je wel stellen dat we een prachtige dag hebben gehad. Er heerste ook een vrolijke, ontspannen sfeer op de beursvloer. Met recht een beurs waar ik mij een jaar lang op kan verheugen. Volgend jaar weer! En ben je vandaag (donderdag 19 januari) toevallig in de beurt van Zwolle, breng dan vooral even een bezoekje.
Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen