Lokale overheden, maar ook bedrijven kijken in hun zoektocht naar geschikte locaties voor een zonnepark niet langer uitsluitend naar stukken land. Zonnepanelen op water winnen aan populariteit, de drijvende zonneparken zie je op steeds meer plekken in Nederland terug. Daarnaast blijkt uit de Regionale Energiestrategie (RES) van verschillende lokale overheden dat in meerdere regio’s actief gewerkt wordt aan plannen voor de realisatie van meer van deze parken. De keuze voor een zonnepark op water biedt verschillende voordelen. Het geeft, in het geval van bijvoorbeeld een zandwinplas, industrieel water een duurzame dubbelfunctie. In dit artikel lees je er meer over.
Toepassing van een zonnepark op water
De zonneparken op water zijn het meest interessant bij kleine binnenwateren. Een zandwinplas is daar een voorbeeld van. Je kunt echter ook denken aan een sloot of kanaal, een waterbassin en bijvoorbeeld een klein meer. Het voordeel van deze binnenwateren is dat de golfslag hier beperkt is. Daarbij heb je hier, in tegenstelling tot de Noordzee, geen last van zout water. Dit vergt meer van de techniek die gebruikt wordt bij de realisatie van een dergelijk zonnepark. Op grotere binnenwateren, zoals het IJssel- of Markermeer, heb je naast golfslag ook te maken met stroming.
Er zijn verschillende manieren waarop de zonnepanelen op het water geplaatst kunnen worden. Zo maakt men onderscheid tussen vaste installaties (bijvoorbeeld in een oost-west opstelling) en installaties die meedraaien met de stand van de zon.
Onderzoek naar de impact op de biodiversiteit
Net als bij een zonnepark op land, kunnen de drijvende zonnepanelen impact hebben op de biodiversiteit. Naar deze impact van een zonnepark op land is al meermaals onderzoek gedaan in het verleden. Hieruit blijkt dat de precieze impact op de biodiversiteit afhankelijk is van een groot aantal factoren. Denk aan de lichtdoorlaatbaarheid van de gebruikte panelen, de hoogte en de hellingshoek hiervan, enzovoorts.
Over de impact van een drijvend zonnepark op de biodiversiteit in het water is minder bekend. Wel vangt het water minder zonlicht en lucht op. Op dit moment wordt een onderzoek, Zon op Water, uitgevoerd door TKI Deltatechnologie. Verschillende specialisten in de realisatie van deze drijvende zonneparken zijn hierbij betrokken. Men kijkt bij dit onderzoek naar zowel de directe, als de indirecte effecten van de zonnepanelen op water. Onder meer de waterkwaliteit, het ecologisch functioneren van het water en de effecten op vogels en vleermuizen worden hierbij gemeten.
De redactie van Doe Duurzaam selecteert de juiste content voor onze lezers. Van duurzame oplossingen tot impactvolle producten. Wil je samenwerken? Stuur dan een mail naar samenwerke@duurzame.media.