6 x granaatappel op een eigenwijs blije manier

23 maart 2016

Granaatappel is helemaal hip op dit moment. Zo hip zelfs dat er in het weekend vooraf aan Valentijnsdag ineens een grote roze doos bij Eigenwijs Blij bezorgd. Een cadeautje van method: ecologische allesreiniger met de geur van granaatappel en daarnaast nog een pak granaatappelsap. Tijd om de granaatappel te omarmen en aandacht te besteden aan granaatappel op een eigenwijs blije manier.

method-granaatappel-cadeau

1. Granaatappel: lekker en goed voor je

De granaatappel is eigenlijk een enorme struik met ronde, leerachtige vruchten. Het eruit pielen van de granaatappelpitjes vergt wat oefening, maar dan heb je ook wat. De smaak en geur van de pitjes van de granaatappel is zoetig met een fris tintje. Granaatappels bevatten veel kalium en vitamine C, maar zijn vooral gezond door de polyfenolen. In granaatappel zitten 3 tot 4 keer zoveel polyfenolen als in rode wijn, druivensap of groene thee. Deze stoffen blijken ontstekingsremmend te werken.

2. Granaatappel in schoonmaakproducten: method allesreiniger

Al eerder schreven we op Eigenwijs Blij enthousiast over de ecologische schoonmaakproducten van method. Vooral de ecologische allesreiniger maakt mij blij. In het rijtje met mogelijke geuren staat dus nu een nieuwe ster: granaatappel. Tijdelijk, want het is een limited edition, exclusief verkrijgbaar bij Albert Heijn tot begin mei 2016. Ben je benieuwd, dan moet je dus opschieten.

method-allesreiniger-granaatappel

Ik wist dus al dat de ecologische allesreinigers van method bijzonder fijn zijn. De fles ligt ook lekker in de hand en sproeit goed. En hoe is de geur van de granaatappel method allesreininger? Zoet en zomers (gewoon parfum natuurlijk, no real pomegranates were harmed in the production of this product). Geen geur voor een huis vol macho’s vrees ik, wel een geur waar ik mij heel zonnig door ga voelen. Ik houd sowieso enorm van ‘roze’ geuren in schoonmaakartikelen. Oh, en poetsen doet deze ecologische allesreiniger ook, maar ik had niet anders verwacht van method.

3. Granaatappel en persoonlijke verzorging: Weleda

Granaatappel is ook een graag gezien ingrediënt in verzorgingsproducten. Ik heb een (reguliere, totaal onnatuurlijke) deo met de geur van granaatappel (ja, echt). Maar veel leuker zijn de natuurlijke verzorgingsproducten. De bodylotion van Weleda bijvoorbeeld, waar ik toevallig nog een tester van had liggen.

weleda-granaatappel-bodylotion

De basis van de Weleda granaatappel bodylotion is sesamolie en abrikozenpitolie. De granaatappelpitolie staat pas op het eind in het lijstje. De geur van deze bodylotion is niet zo zoetig als de allesreiniger van method. Eerder fris, alsof het yoghurt met granaatappel is (wat overigens ongetwijfeld ook bestaat). Deze granaatappel bodylotion blijkt heel lekker te smeren, geeft mijn huid een zacht en elastisch gevoel en blijft ook nog een lang lekker ruiken.

4. Granaatappel in eten en drinken: Healthy People & Fiordifrutta

Granaatappel ruikt lekker, maar is natuurlijk vooral bedoeld om op te eten. Het zit daarom verwerkt in allerlei producten. In het pak vruchtendrank Granaatappel van Healthy People bijvoorbeeld dat ook in mijn cadeau zat. Let op: dit is geen sap, maar een vruchtendrank (water, granaatappel uit concentraat (24%), fructose, aronia uit concentraat, vitamine C en E). Er is suiker toegevoegd omdat Healthy People bang is dat mensen granaatappel te bitter en te zuur vinden. Lekker is het vervolgens wel. Zie het vooral als een speciaal drankje om van te genieten ergens in de middag of als alternatief voor frisdrank. De balans zoet en fris is wel heel goed bij deze drank.

healthy-people-granaatappel

Ook heel tof en ongetwijfeld lekker: mijn favoriete merk biologische jam Fiordifrutta heeft ook een jam met granaatappel! Die ga ik binnenkort eens proberen te kopen.

5. Vers een granaatappel eten: hoe krijg je die pitjes eruit?

De eerste keer dat ik een granaatappel openmaakte en van zijn granaatappelpitjes ontdeed, had ik (echt waar!) rode spetters op de muur en het plafond. Al snel hoorde ik van de tip van Nigella Lawson: gewoon doorsnijden en erop meppen met een houten lepel of deegroller.

Dit werkt echt, maar er vliegen dan toch wel wat vliesjes van de granaatappel mee. Inmiddels ben ik behendig genoeg om de granaatappel gewoon in kwarten te snijden, de schil naar achteren te trekken en de pitjes zonder smeren uit de granaatappel te laten vallen. Dat scheelt weer schilderen in de keuken.

6. Recepten met granaatappel: lekker strooien met granaatappelpitjes!

Je kunt granaatappelpitjes prima zo los eten. Onze dochter van krap twee jaar oud vindt ze heerlijk op die manier; weer eens wat anders dan rozijnen. Maar het liefst gebruik ik granaatappel als strooisel over gerechten. De granaatappelpitjes zorgen voor een zoete en frisse noot en voegen daarnaast ook een bite toe.

Recept wortels met pita en humus

Favoriet in ons huis zijn de wortels uit de oven met humus en granaatappel. Zo’n 30 jaar lang hadden wortels voor mij slechts twee verschijningsvormen: rauw en gekookt. De geroosterde wortel uit de oven was een welkome afwisseling. In een broodje met humus en granaatappelpitjes: jummie! Je kunt de pitjes van de granaatappel ook goed gebruiken voor het opleuken van een stoofpotje met quinoa of een salade met couscous. Mogelijkheden genoeg!

Ben jij fan van granaatappel? Wat zijn jouw favoriete recepten en producten met granaatappel?

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Eén reactie op “6 x granaatappel op een eigenwijs blije manier

  1. Beste Cecil,
    de bovenste foto met de granaatappel op een houten ondergrond is deze te koop, ik zou hem graag op placemat formaat willen vergroten.

    Ik hoor graag van u.
    M.C. Eindhoven