10.000 kilo voedsel gered tijdens het Bijna Waste Geweest Feest

17 november 2015

Iedere dag worden in Nederland duizenden tonnen voedsel vernietigd. Niet omdat het niet eetbaar is, maar ‘gewoon’ omdat het er niet perfect uitziet, niet voldoet aan de specificaties van de grote supermarkten, of om de prijs op peil te houden. Rechtstreex en Kromkommer hielden op 7 november voor de tweede keer een feest om deze groenten en fruit toch een kans te geven te doen waar ze voor bedoeld zijn, namelijk opgepeuzeld worden!

Dit jaar vond het tweede Bijna Waste Geweest Feest plaats in de Vechtclub XL te Utrecht en de Fenixloods te Rotterdam. Ik mocht een middagje helpen bij het kraampje van Kromkommer/Rechtstreex waar we lekkere soepen – gemaakt van geredde groenten – en 100 kilo (gebroken) Tony’s Chocolonely repen verkochten.

Terras-Fenix-Food-factory
Terras Fenix Food factory

De Fenix Food Factory is een oude loods aan de Rotterdamse haven. Het terras kijkt uit op de Rijnhavenbrug en Hotel New York en aan de andere kant bevindt zich het Deliplein. Een echte Rotterdamse hotspot, met leuke restaurants, theaters en cafés.

Rechtstreex van de boer

Deze Food Factory is de bakermat van Rechtstreex. Een organisatie die het voor stadsbewoners in Rotterdam, Utrecht én Eindhoven mogelijk maakt om verse streekproducten rechtstreeks van de producent te kopen. Het werkt een beetje als bij een groente-abonnement, maar dan met vrije keuze! Iedere week krijg je een lijst welke producten beschikbaar zijn, je bestelt en een paar dagen later kan je je bestelling ophalen bij een ‘wijkchef’ in je eigen buurt. Supergemakkelijk! En het assortiment wordt ook steeds groter. Natuurlijk veel verse groenten en fruit, maar ook zuivel, chips, pindakaas, vlees, bier en zelfs koffie! Een aantal van de producenten – waaronder de Kaapse Brouwers, Slagerij Bijten en Jordy’s Bakery – zijn gevestigd in de Fenix Food Factory.

wijkchef-Brigitte
‘Mijn’ wijkchef Brigitte

Waarom zijn de komkommers niet krom?

Kromkommer zet zich niet alleen op het jaarlijkse Bijna Waste Geweest Feest in tegen verspilling van ‘rare’ groenten, maar het hele jaar door. Ze produceren lekkere soepen, gemaakt van groenten die anders worden vernietigd en proberen een beweging van onderop te organiseren – een Krommunity.

Supermarkten beweren wel vaak dat het de consument is die alleen rechte komkommers wil, maar de grote aantallen mensen die ik langs zag lopen en met wie ik gesproken heb op het feest zitten daar helemaal niet mee. Met tassen vol groenten met ‘een vlekje’ gingen ze weer naar huis. En als ik de foto’s op de Facebookpagina van het Bijna Waste Geweest Feest bekijk worden er de heerlijkste gerechten van gemaakt!

DJ-Oscar-Poiesz
DJ Oscar Poiesz

10.000 kilo groenten gered in 1 dag!

Het doel van het Bijna waste Geweest Feest was om dit jaar 10.000 kilo groenten en fruit te redden. Dit doel is bereikt d.m.v. een crowdfunding campagne waarbij je een tasje kon aanschaffen voor 8 euro, dat op het feest gevuld kon worden met vijf kilo groenten naar keuze. Ook kon je een tas aanschaffen en die doneren aan een goed doel zoals de Voedselbank, het Leger des Heils of Hotspot Hutspot.

say-ik-red-mee

Maar naast het goede doel van deze dag was het vooral ook heel erg gezellig. Met een enthousiaste jonge organisatie en een heel divers publiek. Gezinnen, ouden van dagen, toeristen. Iedereen genoot van de lekkere hapjes en drankjes en de muziek. Volgend jaar ga ik zeker weer naar het Bijna waste Geweest Feest en tot die tijd blijf ik lekker mijn groenten rechtstreeks bij de boer bestellen. Gewoon in mijn eigen buurt. Omdat het kan en omdat het lekker is!

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

2 reacties op “10.000 kilo voedsel gered tijdens het Bijna Waste Geweest Feest

  1. Wauw wat een leuk stuk Miriam! Wij vonden het ook een fantastische dag boordevol inspiratie en gezelligheid. We bedanken jou en alle andere vrijwilligers voor hun enthousiasme en inzet! Groetjes van het team Rechtstreex