Dynamische energieprijzen: wat zijn ze en hoe kun je ermee besparen?

5 april 2023

Dynamische energietarieven zijn energieprijzen die elk uur of elke dag veranderen op basis van de actuele inkoopprijzen op de energiemarkt. Met een dynamisch energiecontract kun je profiteren van de goedkoopste momenten en voorkomen dat je teveel betaalt voor je stroom en gas. Maar hoe werken dynamische energietarieven precies en wat zijn de voor- en nadelen ervan? In dit artikel leggen we het je uit.

Wat zijn dynamische energieprijzen?

De meeste mensen hebben een vast of variabel energiecontract, waarbij je een vaste prijs per kilowattuur (kWh) of kubieke meter (m3) gas afspreken voor een bepaalde periode. Deze prijs is gebaseerd op een schatting van de gemiddelde inkoopprijs van de energieleverancier, plus een veiligheidsmarge om eventuele prijsstijgingen op te vangen.

Met een dynamisch energiecontract werkt dat anders. Je betaalt dan geen vaste prijs per kWh elektriciteit of kuub gas, maar een prijs die direct gekoppeld is aan de inkoopprijs op de spotmarkt. Dit is de markt waar alle energieleveranciers hun stroom en gas inkopen bij verschillende producenten, zoals kolencentrales, windmolenparken of gasvelden.

De inkoopprijs hangt af van vraag en aanbod, weersomstandigheden en andere factoren. Als er veel vraag is naar energie, bijvoorbeeld op een koude winteravond, dan stijgt de prijs. Als er veel aanbod is van duurzame energie, bijvoorbeeld op een zonnige dag, dan daalt de prijs.

De inkoopprijs verandert elk uur voor stroom en elke dag voor gas. De energieleverancier geeft deze prijs door aan de klant, zonder extra marge of toeslag. Je betaalt dus altijd de actuele marktprijs voor je energie.

Hoe kun je besparen met dynamische energietarieven?

Het voordeel van dynamische energietarieven is dat je kunt besparen door je energieverbruik af te stemmen op de schommelende prijzen. Je kunt bijvoorbeeld meer energie gebruiken als de prijzen laag zijn en minder energie gebruiken als de prijzen hoog zijn. Zo kun je profiteren van de goedkoopste momenten en voorkomen dat je te veel betaalt voor je energie.

Om dit te kunnen doen heb je wel een slimme meter nodig die je verbruik per uur registreert. Ook heb je een app of website nodig die je inzicht geeft in de actuele en verwachte tarieven voor stroom en gas. De meeste leveranciers die dynamische energietarieven aanbieden, hebben zo’n app of website beschikbaar voor hun klanten.

Als je zonnepanelen hebt, kun je ook besparen met dynamische energietarieven door je zonne-energie slim te gebruiken of terug te leveren. Je kunt bijvoorbeeld je eigen opgewekte stroom opslaan in een thuisbatterij of een elektrische auto en deze gebruiken als de stroomprijs hoog is. Of je kunt je overtollige stroom terugleveren aan het net als de terugleververgoeding hoog is. Zo kun je de opbrengst van je zonnepanelen maximaliseren.

Dynamische energietarieven en salderen zijn twee begrippen die te maken hebben met het opwekken en terugleveren van duurzame energie met zonnepanelen. Ik zal proberen ze uit te leggen.

Salderen is het verrekenen van de stroom die je zelf opwekt met de stroom die je afneemt van het net. Als je meer stroom opwekt dan je verbruikt, krijg je een terugleververgoeding van je energieleverancier. Deze vergoeding is meestal lager dan de prijs die je betaalt voor de stroom die je afneemt. De salderingsregeling geldt tot 2024, daarna wordt deze geleidelijk afgebouwd1.

Dynamische energietarieven zijn uurtarieven die afhankelijk zijn van de actuele inkoopprijzen van stroom. Deze tarieven kunnen per uur verschillen en worden beïnvloed door vraag en aanbod, weersomstandigheden en andere factoren. Als je dynamische energietarieven hebt en stroom teruglevert aan het net, krijg je hetzelfde tarief terug als het tarief dat op dat moment geldt voor de stroom die je afneemt, inclusief alle belastingen. Dit betekent dat je meer kunt verdienen als je teruglevert op momenten dat de stroomprijs hoog is, maar ook minder als de stroomprijs laag is.

Wat zijn de nadelen van dynamische energietarieven?

Dynamische energietarieven hebben ook een aantal nadelen waar je rekening mee moet houden:

  • Je weet niet van tevoren hoeveel je gaat betalen voor je energie. De prijzen kunnen soms onverwacht hoog of laag zijn, afhankelijk van de marktomstandigheden.
  • Je moet actief bezig zijn met het volgen en aanpassen van je verbruik om optimaal te kunnen besparen. Dit kan tijd en moeite kosten.
  • Je krijgt geen welkomstkorting of andere acties die traditionele leveranciers soms aanbieden om klanten te lokken. Je betaalt de marktprijs voor je energie, zonder extra’s.
  • Je moet rekening houden met de salderingsregeling die per jaar geldt en die vanaf 2024 wordt afgebouwd. Dit betekent dat je minder terugkrijgt voor je teruggeleverde zonnestroom.

Welke leveranciers bieden dynamische energietarieven aan?

Nog niet alle leveranciers bieden dynamische energietarieven aan. Dit zijn enkele voorbeelden van leveranciers die dit wel doen:

  • Zonneplan: deze leverancier richt zich vooral op klanten met zonnepanelen en biedt een app aan waarmee je je verbruik en productie kunt monitoren en optimaliseren. Zonneplan rekent de laagste inkoopkosten per kWh en m3 en heeft relatief lage vaste kosten per maand.
  • Tibber: deze leverancier maakt gebruik van slimme technologie om je verbruik te analyseren en te voorspellen. Tibber heeft ook een app waarmee je je verbruik kunt inzien en aanpassen. Tibber rekent iets hogere inkoopkosten per kWh dan Zonneplan, maar heeft lagere vaste kosten per maand.
  • ANWB Energie: deze leverancier is een samenwerking tussen ANWB en MijnDomein Energie. ANWB Energie biedt een app aan waarmee je je verbruik kunt inzien en tips kunt krijgen om te besparen. ANWB Energie rekent iets hogere inkoopkosten per kWh en m3 dan Tibber, maar heeft vergelijkbare vaste kosten per maand.

Bekijk ons complete overzicht dynamische energieleveranciers met actuele prijzen.

Hoe kun je overstappen naar een dynamisch energiecontract?

Als je wilt overstappen naar een dynamisch energiecontract, moet je eerst controleren of je een slimme meter hebt of kunt krijgen. Dit is een voorwaarde om gebruik te kunnen maken van de dynamische tarieven. Je kunt bij je netbeheerder nagaan of je al een slimme meter hebt of deze gratis of tegen een vergoeding kunt laten installeren.

Vervolgens kun je de verschillende leveranciers die dynamische energietarieven aanbieden vergelijken op basis van hun inkoopkosten, vaste kosten, klantenservice, app en extra’s. Je kunt ook gebruik maken van een energievergelijker die dynamische energiecontracten meeneemt in de vergelijking.

Als je een keuze hebt gemaakt, kun je online of telefonisch een contract afsluiten bij de leverancier van je voorkeur. De nieuwe leverancier zal dan de overstap voor je regelen, inclusief het opzeggen van je oude contract als dat nodig is. Noteer wel even je meterstanden op de dag van overstappen. In principe gaat dit automatisch via je slimme meter, maar altijd goed om een tijdje te bewaren.

Conclusie: overstappen naar dynamische energieprijzen

Dynamische energietarieven zijn energieprijzen die elk uur of elke dag veranderen op basis van de actuele inkoopprijzen op de energiemarkt. Met een dynamisch energiecontract kun je profiteren van de goedkoopste momenten en voorkomen dat je te veel betaalt voor je stroom en gas.

Om te kunnen besparen met dynamische energietarieven heb je wel een slimme meter nodig die je verbruik per uur registreert. Ook moet je actief bezig zijn met het volgen en aanpassen van je verbruik om optimaal te kunnen besparen. Dit kan tijd en moeite kosten.

Er zijn verschillende leveranciers die dynamische energietarieven aanbieden, zoals Zonneplan, Tibber en ANWB Energie. Je kunt deze leveranciers vergelijken op basis van hun inkoopkosten, vaste kosten, klantenservice, app en extra’s. Als je wilt overstappen naar een dynamisch energiecontract, kun je online of telefonisch een contract afsluiten bij de leverancier van je voorkeur.

Wil je meer weten over dynamische energietarieven? Reageer hieronder!

Foto cover: Markus Spiske

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

4 reacties op “Dynamische energieprijzen: wat zijn ze en hoe kun je ermee besparen?

  1. Henk Nijwening jan 19, 2024

    Ik heb slimme vebruiksmeters, al twee jaar, maar nog steeds geen actueel inzicht in mijn gebruik, eerst was er zg een softwareprobleem maar een jaar later nog steeds geen toegang, De aanbieder reageert niet op telefoon en email. In hoeverre zijn de leveransciers verplicht om inzicht te geven in het dagelijkse verbruik? Natuurlijk kan ik wel de hele dag bij de verbruiksmeters gaan zuitten met een wekker en een notieboekje, maar dat doe ik niet. Ik wil mij verbruiksgedrag over een periode bekijken om eventueel daarna de grotere vebruikstoestellen, wasdroger, oven etc op het gunstigste moment inschakelen.
    Het liefst zou ik dat met een stukje K.I doen, dat moet toch een eenvoudig stukje sofrware zijn. Eventueel gaat er een belletje rinkelen, het teken van de prijs is nu laag , zet de grootverbruikers nu aan.

  2. Harry apr 18, 2024

    Om in de goedkope uren je thuisaccu te laden via een dynamisch contract zijn er apparaten die dat voor je regelen. Maar tot op heden heb ik die niet kunnen vinden.