Yoghurt Barn is 10 jaar geleden door Wouter Staal en zijn vrouw Esther is bedacht. Onder de Spaanse zon in Andalusië ontdekten ze daar frozen yoghurt. Dat idee lieten ze niet meer los.

De combinatie van gezond ijs op basis van yoghurt bleek een gouden greep. Ze pakten door en binnen een jaar was de eerste vestiging een feit. Wouter maakt puur duurzame keuzes en is daarom ook de eerste B-Corp in de horeca in Nederland. Dat betekent dat eigenlijk álles klimaatpositief moet zijn – ook de toeleveranciers.

Alternatieven voor dierlijke producten gaat sneller dan ooit

Hierdoor kiezen ze dus ook voor alternatieven: als een product net zo lekker of lekkerder is in de plantaardig vorm, dan maken ze de switch. En daarmee geven ze de keuze ook niet meer aan de consument. Bij Yoghurt Barn betaal je bijvoorbeeld geen meerprijs meer voor plantaardige melk. Hiermee bieden ze een gelijk speelveld en kan de switch naar plantaardig nóg sneller gemaakt worden. 50% van de verkochte yoghurt is bijvoorbeeld al plantaardig. Ook gebak, croissants worden volledig plantaardig.

Klimaatpositief en B-Corp

Klimaatpositief ondernemen is de hoofddoelstelling. De visie van Yoghurt Barn is feel good food met een positieve impact op mens, dier en onze aarde. Elke gast heeft een positieve impact op de aarde. Dat heeft een tijd geduurd, ze deden al ‘iets’ met duurzaamheid door keuze voor materialen. Juist door het ‘meest vage persbericht ooit’ van Starbucks – over dat ze CO2-besparing wilden besparen. Door al die mitsen en maren verdiepte Wouter zich in duurzaamheid in de horeca. Dit was de start van klimaatneutraal – en zelfs positief -ondernemen. Wat neutraal is niet goed genoeg.

Scope 1, 2 en 3 duurzaam ondernemen

In deze aflevering hebben we het over reduceren en klimaatpositief ondernemen. Hiervoor zijn drie scopes:

Om de grenzen van de eigen voetafdruk te bepalen is het effectief om eerst de scope, of diepte, van de eigen verantwoordelijkheid te bepalen. Het Greenhouse Gas Protocol (wereldwijd het meest gebruikte protocol om uitstoot van broeikasgassen te berekenen) noemt een drietal scopes:

Scope 1: directe CO2-uitstoot, veroorzaakt door eigen bronnen binnen de organisatie. Het betreft dan de uitstoot door eigen gebouw-, vervoer- en productiegerelateerde activiteiten. Denk hierbij aan eigen dieselgeneratoren en verwarmingsinstallaties, eigen (vracht)auto’s of de toepassing van koelvloeistof in koelapparatuur en klimaatinstallaties.

Scope 2: deze omvat de indirecte uitstoot van CO2 door opwekking van zelf gekochte en verbruikte elektriciteit of warmte. De organisatie gebruikt deze energie intern, maar wekt deze niet intern op. Die opwekking vindt fysiek ergens anders plaats, bijvoorbeeld in een elektriciteitscentrale.

Scope 3: indirecte uitstoot van CO2, veroorzaakt door bedrijfsactiviteiten van een andere organisatie. Het betreft dan uitstoot door bronnen die niet in het bezit zijn van de eigen organisatie en waar ze ook geen directe invloed op kan uitoefenen. Bijvoorbeeld de uitstoot veroorzaakt door de productie of winning van ingekochte grondstoffen of materialen en uitbestede werkzaamheden zoals goederenvervoer. Ook de indirecte uitstoot als gevolg van zakelijk verkeer met privévoertuigen en zakelijk vliegverkeer hoort bij scope 3.

Bron: Klimaatplein

Thematiek cultuur, communicatie en impact

Ook gasten worden vanuit deze keuze bewust gemaakt van hun impact. De locaties zijn het toneel waar ze het positieve verhaal vertellen. Elk touch point in een vestiging is een prikkel om duurzame(re) keuzes te maken. Daarmee linken ze meteen het goede gevoel aan het merk. Dat gaat verder dan een poster: een muur met mos met positieve impact-verhalen, wist-je-datjes, tegeltjes op het toilet. Dat is genoeg.

Abonneer je op de Podcast over duurzaamheid

? Apple: https://bit.ly/duurzaampodcast_applepodcasts

? Spotify: https://bit.ly/duurzaampodcast_spotify

Links en andere informatie over deze aflevering

? Schrijf je in voor de maillijst en ontvang een seintje bij elke nieuwe aflevering

? Volg Doe Duurzaam voor meer over duurzaam leven, wonen en werken

? Stuur me een bericht als je een onderwerp-tip of potentiële gast hebt. Jezelf aanmelden mag natuurlijk ook!


Steun de Podcast over duurzaamheid! Dat kan door over te stappen naar groene energieleverancier vandebron via deze link: https://vandebron.nl/?referrer=2403166. We krijgen dan beide € 150 korting!

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *