Zonnepanelen schoonmaken voor hoger rendement? Of toch niet?

22 juni 2016

Saharazand. Het is mei. Mijn zonnepanelen gaan de afgelopen weken als een dolle en de meter loopt na een lange winter eindelijk weer de goede kant op. En ineens ligt er een flinke laag stof of zand op mijn mooie zonnefabriekje. Dat kan nooit goed zijn voor de opbrengst en regen lijkt er voorlopig nog niet aan te komen. Zou het zin hebben als ik de panelen schoon maak? Hoeveel extra rendement levert dat op? Of is het geen goed idee? Ik zocht uit wat de voor en nadelen zijn. Hier mijn ervaringen en wat ik tegenkwam.

Zonnepanelen swingend schoon met swiffer

Op mijn dak liggen acht pv-panelen. Twee op de dakkapel en zes er onder op het schuine dak. Door het raam van de kapel open te zetten kan ik de middelste twee panelen en een deel van de andere panelen met behulp van een stok schoon maken. Ik heb ooit gelezen dat het rendement van je panelen hoger is als je ze af en toe schoon maakt. Dus ik besluit de proef op de som te nemen. Voor een goede test heb je een steekproef en een controlegroep nodig. Ik besluit de middelste twee panelen schoon te maken en de rest niet. Omdat mijn panelen zijn voorzien van power-optimizers kan ik de opbrengst per paneel meten. Met behulp van een swiffer stok poets ik voorzichtig het stof van de middelste twee panelen. Vervolgens knikker ik er een bakje water achteraan om de restanten eraf te spoelen.

zonnepanelen-swiffer

Het resultaat: hoger rendement door schone zonnepanelen?

De dag van de waarheid. Het is mooi weer, 25 graden en een flink deel van de dag zonnig. Gedurende de dag kijk ik een paar keer op mijn SolarEdge app. Er zijn altijd verschillen tussen de panelen, maar gedurende de dag blijken die verschillen nog best te fluctueren. Aan het eind van de dag was dit het resultaat: In totaal 11,77 kWh. En de twee schone panelen (1.1.4 en 1.1.7 in het screenshot hieronder) haalden inderdaad meer stroom binnen. Zonnepaneel 1.1.4 haalde 1,5 kWh, terwijl de panelen ernaast ‘slechts’ 1,49 en 1,48 kWh binnenhaalden. En paneel 1.1.7 haalde 1,51 kWh binnen, terwijl de naastgelegen panelen ‘slechts’ 1,5 en 1,48 haalden.

Het verschil is erg klein. Gemiddeld doen de twee schone panelen het 1,16% beter dan de andere vier. Waarschijnlijk is dat statistisch niet significant omdat er ook tussen de overige panelen vergelijkbare verschillen in opbrengst zitten. Toch ben ik overtuigd. Wat als ik naar de opbrengst van het hele jaar per paneel kijk, dan staan deze twee op plek twee en vier van de zes. En vandaag staan ze op nummer één en twee. Het verschil is klein, maar ze doen het wel beter!

test-schoonmaken-zonnepanelen

Zonnepanelen met krassen en kalkaanslag

Ik besloot de Zonnefabriek (die destijds mijn zonnepanelen installatie heeft geïnstalleerd) ook te vragen of het verstandig is om zelf zonnepanelen schoon te maken. Ik kreeg de volgende reactie:

“Mijn advies is om te wachten tot het gaat regenen.
Wij raden aan om niet met water en swiffer stok in de weer te gaan dit kan allereerst krassen en in ons kraanwater zit kalk.

Vanuit de zonnepanelenfabrikanten wordt er ook aangeraden om of alleen met regenwater schoon te maken of met osmosewater.
Naar alle waarschijnlijkheid zal het dit weekend wel gaan regenen en het stof/zand van de panelen worden afgespoeld.”

Conclusie: zonnepanelen toch maar niet zelf schoonmaken

Mijn kleine test levert een paar conclusies op:

 1. Schone zonnepanelen doen het wel degelijk beter dan vieze zonnepanelen
 2. Het verschil is erg klein
 3. Door zonnepanelen te poetsen kun je er krassen op maken, wat op lange termijn slecht is voor het rendement
 4. Door zonnepanelen met kraanwater te wassen kan zich kalk afzetten, wat op lange termijn slecht is voor het rendement

Ik laat de swiffer vanaf nu maar weer in de kast staan en wacht geduldig op de regen. Want na zonneschijn komt regen.

Ook zelf zonne-energie opwekken?

Wil je ook zelf zonne-energie opwekken en dus een zonnepaneel kopen (of meer natuurlijk!)? Kijk dan eens bij Greenchoice. Daar kopen ze grootschalig in bij Trina Solar, waardoor ze een scherpe prijs hebben. En de Consumentenbond raadt Trina Solar aan op basis van kwaliteit. De panelen zijn duurzaam en eerlijk gemaakt en worden vakkundig geïnstalleerd en natuurlijk krijg je daar ook een wifi-module bij zodat je op je telefoon of computer de opbrengst kunt zien. Benieuwd? Doe dan gratis de dakscan.

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

10 reacties op “Zonnepanelen schoonmaken voor hoger rendement? Of toch niet?

 1. Leuk geschreven stuk en goed onderbouwt. Deze week hebben wij op ons dak ook 21 panelen laten plaatsen met optimizers zodat we per paneel kunnen uitlezen wat de opbrengst is. Aangezien we samen met een collega landelijk zonnepanelen reinigen (www.zonnepaneelreiniging.com) had ik hetzelfde doel als wat jij gedaan hebt. Namelijk om de helft niet schoon te maken en de andere helft wel. En dan te monitoren wat de resultaten zijn. En tevens heb ik dan nog 6 panelen in nano-coating gezet om te zien of dit nog voordelen heeft op lange termijn. TNO heeft ook onderzoek gedaan naar de voordelen van schoonmaken van zonnepanelen. Afhankelijk van de situatie werd daarin aangegeven dat vervuiling tot 10% rendements verlies kan opleveren. En dat schoonmaken pas zin heeft bij 3,5 % rendements verlies. Zeker voor de grotere installaties. Hoe snel de zonnepanelen vervuilen is afhankelijk van locatie, hellingshoek van het dak. Maar vroeg of laat moeten ze een keer gereinigd worden. In Appingedam in het voorjaar 176 panelen gereinigd en daar kan je duidelijk vanaf de grond zien dat ze zwart van het vuil waren. Deze panelen lagen op een koeienstal en lagen er slecht 2 jaar. en daar hadden we na de helft schoongemaakt te hebben en voordeel van zelfs 20%, de andere helft was schoner. Maar gezamelijk 12,5 % meer rendement. Daar waren de schoonmaak kosten lager dan het rendements verlies. Het is dus verstandig om per situatie goed kijken of het zinvol om te reinigen. Wij willen graag schoonmaken maar dan moet het wel nut hebben! Ik ben wel nieuwsgierig na hoeveel jaar het zinvol wordt om schoon te maken in jouw situatie. Heb je de andere panelen niet schoongemaakt?

 2. Remi van Beekum okt 9, 2016

  Hoi Norbert, dank voor het compliment. Ik heb er slechts 2 van de 8 schoongemaakt omdat ik de andere 6 niet kan bereiken zonder dat het gevaarlijk wordt. Als ze allemaal schoongemaakt zouden moeten worden, moet je al met een stijger, hoogwerker of ten minste gezekerd het dak op. Ik vermoed dat dat best prijzig zal zijn en het kleine beetje rendementsverlies niet goed maakt. Aanvulling op bovenstaande: We hebben de panelen sinds augustus 2015 op het dak liggen en ik heb deze test in mei 2016 uitgevoerd. De panelen lager er dus maar 8 a 9 maanden op. Ik kan me voorstellen dat de impact na bijvoorbeeld 5 jaar een stuk groter is. Ik heb ook een beetje getest uit nieuwsgierigheid.

 3. A. v Genuchten mrt 18, 2017

  Om te zonnepanelenschoon te maken wil ik het water van mijn condens wasdroger gebruiken. Dit is toch net zo goed of beter dan regenwater? (of beter omdat je meer water kunt gebruiken. Vinden jullie dat ook?

 4. Remi van Beekum mrt 20, 2017

  Interessante gedachte! Volgens mij is gecondenseerd water kalkvrij. Dus dat zou moeten werken. Maar ik ben geen chemicus, dus ik durf het niet met zekerheid te zeggen.

 5. gecondenseerd water is kalkvrij. Dus dit kan je gebruiken. Alleen heb je aantal liters nodig om een beetje goed te spoelen. Misschien is een tip : Trek een regenpak aan en ga je panelen schoonmaken als het goed regent…. Dan worden de panelen met zacht water nagespoeld voor je. En nog een voordeel is dat de vervuiling al lekker is in geweekt

 6. Ceriel Jacobs apr 30, 2017

  Als de jaaropbrengst na het wassen van de zonnepanelen niet significant hoger wordt dan van de ongewassen zonnepanelen (plek #2 en positie #4 van 6 panelen) dan zou ik zeggen dat de hogere dagopbrengsten statistisch niet relevant zijn.

  PS Ik heb mijn panelen 1 x laten binnen enkele maanden na installatie omdat er binnen 1 week na plaatsing al een dunne motorolie (lijkt op zonnebloemolie qua stroperigheid/viscositeit) in één baan over de panelen te zien was. Ik vraag mij nog steeds af waar die olie vandaag kwam, een delta-vlieger?

 7. Goede middag,
  Probleem van iets andere orde.
  Hoe schadelijk is die zure vogelpoep?

  Groeten,
  Henk Smeenk

 8. Heren,

  Iemand adviseerde mij de zonnepanelen na het schoonmaken in te spuiten met siliconenspray.
  Omdat ik er nooit iets over heb gehoord of gelezen dus niet gedaan. Is het inderdaad een mogelijkheid om dit te doen waardoor ze erg glad worden en er dus geen vuil op blijft liggen?
  Heeft iemand er ervaring mee?

  Eric

 9. Het kan ook anders:
  Ik heb 26 panelen op een plat dak, maak ze meestal jaarlijks schoon. Dit gaat het makkelijkst in de winter als er een laag sneeuw op ligt en de zon schijnt. Het oppervlak wordt dan door de smeltende sneeuw voorgeweekt, met een rubber wisser met steel gaat het dan heel makkelijk. Moet wel snel, als de sneeuw te veel smelt, zakt het naar beneden en droogt het glas snel op. Helaas sneeuwt het tegenwoordig niet ieder jaar

  cor