Zelf milieuvriendelijke ruitenwisservloeistof maken

24 mei 2017

Ik ben een sproeifanaticus. Ik kan niet tegen een vieze autoruit. Na elk geplet vliegje op de voorruit sproei ik er driftig op los. Ook als ik dat een minuut eerder ook al gedaan heb om het vorige vliegje weg te poetsen. Geen wonder dat ik regelmatig ruitenwisservloeistof moet bijvullen. Al die ruitenwisservloeistof komt uiteindelijk in de berm of de sloot naast de weg terecht en dat lijkt me niet goed voor de planten in de berm en vissen in de sloot. Ook kost het een hoop geld om steeds nieuwe ruitenwisservloeistof aan te slepen. Daarom maak ik het tegenwoordig zelf. Dat is goedkoper en beter voor het milieu.

Wat zit er eigenlijk in ruitenwisservloeistof?

Op de verpakking van de ruitenwisservloeistof die de Welkoop bij mij in het dorp “Ruitensproeier zomer 5 liter kant & klaar (verwijdert aanslag en insectenresten)” voor € 4,09 verkoopt lees ik onder andere de volgende ingrediënten: 5-chloro-2-methyl-2H-isothiazol-3-one, 2-methyl-2H-isothiazol-3-one en EDTA. Even Googlen leert mij dat de eerste een Methylisothiazolinone is die allergische reacties kan oproepen en een cytotoxine-werking heeft. Giftig op celniveau. De EDTA of Ethyleendiaminetetra-azijnzuur heeft een antimicrobiële werking. Ook bevat het parfum. Ook tref ik een aantal iconen aan die me waarschuwen dat je dit spul niet moet drinken en direct naar een arts of antigif-centrum moet als je dat toch doet. Geen lekker spul voor de planten en dieren langs onze wegen dus.

De ruitenwisservloeistof van de Action is nog goedkoper. Voor € 1,49 krijg je daar 5 liter “Summer Screenwash” van Carsprint. Op de verpakking tref ik geen ingrediënten aan, maar wel een logo en telefoonnummer van het Belgische antigifcentrum en een icoon dat me vertelt dat deze verpakking niet bij het reguliere afval mag. Dat belooft niet veel goeds.

Het is mij inmiddels duidelijk dat ruitenwisservloeistof vol chemische rommel zit die we niet in de sloten naast de weg moeten willen hebben. Een goede reden om het zelf ruitenwisservloeistof te maken die veilig en biologisch afbreekbaar is.

Zelf ruitenwisservloeistof maken in 3 stappen

1. Kies je glasreiniger / geur
Deze ruitenwisservloeistof bestaat uit slechts twee delen: water en glasreiniger. Kies een glasreiniger op basis van verantwoorde ingrediënten. Ik koos bijvoorbeeld de ecologische glasreiniger van Method. Die is gemaakt van natuurlijke, ongevaarlijke, biologisch afbreekbare en niet-corrosieve ingrediënten en ruikt naar munt. Er zijn tegenwoordig een hoop verantwoorde merken te koop en zo kun je tegelijk ook de geur kiezen die jij lekker vindt. Een fles kost € 3,89 voor 828 milliliter.

2. Meng je ruitenwisservloeistof
Meng water en glasreiniger in een verhouding van 1 op 16. Als er 5 liter ruitenwisservloeistof in je auto past, zou je bijvoorbeeld 250 milliliter glasreiniger in 4 liter water kunnen mengen. Heb je een kleiner reservoir of weet je niet hoeveel er in je auto past, dan kun je ook 125 milliliter glasreiniger in 2 liter water mengen. Gebruik een bak of kan waarmee je straks ook makkelijk kunt gieten.

3. Giet het ruitenwisservloeistof in je reservoir
Je zelfgemaakte, ecologisch verantwoorde, ruitenwisservloeistof is af. Giet het voorzichtig in het reservoir zoals je dat normaal ook doet. Sproeien maar!

Kosten ruitenwisservloeistof

Leuk dat milieu, maar hoe zit het met de kosten? Is zelf ruitenwisservloeistof maken goedkoper of duurder? Bij de Welkoop kost 5 liter € 4,09. Dat is € 0,82 per liter. De Action is een stuk goedkoper met € 1,49 voor 5 liter ruitenwisservloeistof. Ik gebruikte Method glasreiniger van € 3,78 voor 828 milliliter. Dat is € 0,47 per 100 milliliter en dus € 0,59 voor 125 milliliter. Door er 2 liter water (min of meer gratis) aan toe te voegen maakte ik 2,125 liter ruitenwisservloeistof voor € 0,59. Dat is € 0,28 per liter. Twee cent goedkoper dan de Action.

Prijs Liter Prijs per liter
Welkoop € 4,09 5 € 0,82
Action € 1,49 5 € 0,30
Zelf maken € 0,59 2,125 € 0,28

Wordt de autoruit goed schoon?

Ik rij nu een maand of twee met mijn zelfgemaakte ruitenwisservloeistof rond. Met name de afgelopen weken (mei) zijn er veel vliegjes en dus veel vliegenpus op de ruit. Ik merk geen verschil in schoonmaakkracht tussen deze zelfgemaakte ruitenwisservloeistof en de ruitenwisservloeistof uit de winkel. De meeste viezigheid poetst zo van de ruiten af. Af en toe is er een hardnekkiger vlek die er niet makkelijk af gaat. Maar dat was voorheen ook zo. Wel merk ik verschil in de geur. Ik vind de subtiele muntgeur een stuk aangenamer dan de intense citroengeur die er in de ruitenwisservloeistof uit de winkel komt. Maar dat is smaak natuurlijk.

Laatste tips over kalk en de winter

Tot slot nog een paar laatste tips en een disclaimer. Voor mij werkt bovenstaand recept voor ruitenwisservloeistof prima. Maar elders lees ik was artikelen waarin gewaarschuwd wordt voor kalkaanslag op het spruitstuk van de ruitensproeier. Ze adviseren daar gedestilleerd water te gebruiken in plaats van kraanwater. Zo voorkom je dat de sproeimond verstopt. Of dat een reëel risico is hangt waarschijnlijk van de hardheid van je kraanwater af.

Verder is bovenstaand recept niet geschikt voor de winter aangezien er geen vorm van antivries in zit. Wil je ook in de winter zelf ruitenwisservloeistof maken dan zul je (ontsmettings)alcohol of azijn moeten toevoegen. Daarvoor later een ander recept.

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

25 reacties op “Zelf milieuvriendelijke ruitenwisservloeistof maken

 1. Ik vind ruitenwisservloeistof altijd vreselijk stinken. En dat is nu voorbij. Heel blij mee!

  • Je doet nu lijken of zelfgemaakte goedkoper moet zijn dan ieder andere maar action is 5liter 0,30 cent per liter maar bij zelf maken heb je iets meer dan 2 liter voor 0,28 cent dus voor 5 liter is het dan omgerekend 0,70 cent per liter

   • action: € 1,49 voor een fles van 5 liter = € 0,30 per liter.
    zelf: € 0,59 voor 2,125 liter = € 0,28 per liter.

 2. Op het boodschappenlijstje stond ruitenwisservloeistof, in de winkel stond ik de etiketten te lezen en ging ik met een leeg mandje weer weg. Inderdaad, de stickers met talloze waarschuwingen trokken me niet zo, waarom zoveel heibel over iets wat dus wel gewoon in het milieu terrecht komt. Thuis maar even googlen, en toen kwam ik dit tegen. Fijn. Ik gebruik trouwens zelf hier in huis de Ecover glazenreiniger, die ik dus hiervoor ook ga proberen, ben benieuwd. 🙂

 3. Remi van Beekum jun 1, 2017

  Leuk om te horen! Succes!

 4. Frits van der Ende nov 26, 2017

  Goedemorgen,
  Dank u voor dit recept.
  Mijn vrouw is allergisch en klaagt altijd dat de ruitenreiniger vloeistof stinkt.
  Voor de zomerperiode helpt dit middel prima.
  Heeft u inmiddels het recept van de ruitenreiniger vloeistof voor de winterperiode al gereed?
  Als dit zo is, wilt u dit dan ook publiceren?

 5. Remi van Beekum nov 27, 2017

  Hallo Frits,
  Geen dank! Ik ben toevallig net met het winterrecept bezig. Het zit ook al in onze auto, en volgens mij is het prima. Maar eigenlijk weet ik dat pas als het gevroren heeft. Dus ik hoop het ergens de aankomende maand te publiceren.

  • Frits van der Ende nov 27, 2017

   Goedemorgen,

   Dank voor uw reactie.
   Het zou fijn zijn als het winterrecept volgende maand wordt gepubliceerd.
   In januari gaan wij naar Tsjechië, daar kan het goed koud zijn.

 6. Remi van Beekum nov 27, 2017

  Hoi Frits,
  De strekking is dat je bovenstaand recept kunt gebruiken en daar ontsmettingsalcohol (alcohol ketonatus) doorheen moet doen. De vraag is vooral hoeveel. Je kunt het bij de drogist kopen van 120ml, maar er zijn ook grotere verpakkingen te krijgen en ze bestaan met 70% alcohol of 95-99% alcohol.
  In mijn test gebruik ik nu 1 flesje van 120 ml 70% alcohol bij 2 liter water en 125ml glasreiniger. Dat zou met een milde Nederlandse winter voldoende moeten zijn.

  Wil je zeker van je zaak zijn of verwacht je in extra koud weer, dan moet je er gewoon meer of sterkere alcohol in mengen.
  Je kunt als test altijd een klein beetje ruitenwisservloeistof apart houden en in een potje/bakje/flesje buiten zetten. Als die begint te bevriezen, moet je snel extra alcohol aan het reservoir van je auto toevoegen. 🙂

  Groeten Remi

  • F. van der Ende dec 18, 2017

   Goedemorgen Remi,

   Een en ander werkt goed.
   Ik heb het mengsel getest in de vriezer, werkt inderdaad maar bij een paar graden onder nul.
   Om tot een veilig antivriesmengsel te komen, moet de verhouding alcohol/water één op twee zijn.
   Dus één liter alcohol op twee liter gedistaleerd water.
   Dit mengsel werkt tot ca. – 18° C.

   • Remi van Beekum dec 18, 2017

    Dank voor de aanvulling!

    Het recept voor ruitenwisservloeistof met anti-vries staat inmiddels ook als los artikel online.

    Onze auto staat in een carport waar het vaak net iets minder koud wordt dan een auto die op straat geparkeerd is. En bij zee (Hoogeland ) wordt het in de winter ook minder koud dan in het oosten van het land. Dus voor mij werkt 1 op 8 prima. Wellicht dat ik een beetje extra alcohol in het reservoir gooi als de weermensen daadwerkelijk winter voorspellen. Ik vind het wat zonde om 1 op 2 te mengen met het oog op -18 als het al meer dan 20 jaar geleden is dat de laatste Elfstedentocht is geweest en we door klimaatverandering minder koude winters krijgen. Ik reken daarom op -5 maximaal. Volgens mij moet dat lukken met 1 op 8. Maar wie verder van de kust woont of zich zorgen maakt over kouder weer zou er 1 op 6 of 1 op 4 van kunnen maken natuurlijk.

   • Leuk recept maar als je auto is beschermt (wax, coating) dan verdwijnt de waxlaag door de alcohol. Dus als het weer in de winter weer toelaat, dan weer opnieuw in de was (laten) zetten.

  • J. Jan sep 5, 2019

   Kan het ook met spiritus i.p.v. alcohol?

   • Remi van Beekum sep 9, 2019

    Volgens mij moet dat kunnen. Spiritus is 85% alcohol. Maar ze hebben er wel giftige methanol, oplosmiddel aceton en geurstof pyridine doorheen gedaan. Dat stinkt en lijkt me ook minder goed voor het milieu. Maar je ruit wordt er waarschijnlijk prima schoon van.

 7. Annabelle dec 17, 2017

  Bedankt voor het winter recept! Ik ben wel benieuwd of de zelfgemaakte winter ruitenwisservloeistof de afgelopen week heeft doorstaan met het winterweer en temperaturen net onder en rond de nul.

  Daarnaast vroeg ik mij af of het gebruik van dit recept een negatief effect kan hebben op de rubbers van de auto? Ik heb een oude auto, waardoor de rubbers al wat minder zijn. Hoewel ik mij niet voor kan stellen dat de chemische variant van de vloeistof beter is voor je rubbers.

  En tot slot, zou ecologische allesreiniger eigenlijk ook mogelijk zijn in plaats van glasreiniger?

  Alvast bedankt!

 8. Hoi Annabelle,

  De afgelopen week ging prima!

  Alcohol is gewoon een natuurproduct en rubbers kunnen daar prima tegen. Wel raad ik aan ze eens te vervangen. Dat kijkt een stuk lekkerder in een regenbui.

  En ik raad sowieso aan eco glasreiniger te gebruiken. Het spul komt immers uiteindelijk in de sloot.

  Groeten Remi

 9. Karel sep 20, 2018

  Wat is nu uiteindelijk het winter recept geworden??
  Verder klopt het niet dat we door de klimaatverandering steeds mildere winters krijgen: de winters en zomers, regenval, sneeuwval, droogte, koude, etc. worden steeds extremer!

 10. Hierbij een aanvulling op de wens schone autoruiten te krijgen:

  In verschillende autozaken zijn slangetjes (voorgevormd in spiraalvorm) te koop welke je om de radiatorslang van de auto kunt leggen / wikkelen. De koelvloeistof in de radiator (en radiatorslang) wordt ongeveer 87 graden warm, de ruitenwisservloeistof wordt in de spiraalvormige slang lekker warm en maakt volgens mij de voorruit beter schoon dan koude ruitenwisservloeistof.
  Het extra slangetje kan gewoon als tussenstuk onder de motorkap in de auto geplaatst worden, een verloopstukje om van de originele slang naar de spiraalvormige slang te gaan zit er bij.

 11. Melanie jul 17, 2020

  Bedankt voor dit fijne recept! Ik ga het vandaag proberen 🙂

 12. erwin low aug 19, 2021

  Je kunt goede maar zeer goedkope nieuwe rubbers kopen ( http://www.alieexpress.nl ), dan verwijder je de oude rubbers uit het frame met de metalen strips en plaats je de nieuwe terug. Het kopen van nieuwe frames keer op keer op keer is onnodig. Je kunt rubbers precies op maat kopen.
  1 complete ruitenwisser toyota auris kost gewoon 25 eu dus frame plus rubber.
  Het zelfde rubber kost op alie 2 eu … spritus is idd wel chemisch en de rubbers willen graag geluid produceren alsof ze droog lopen. Misschien zou wat glycerine helpen als glijmiddel ?

 13. Lucien Wong sep 21, 2021

  Hier op de Antillen, lees: Curacao, is de kans verwaarloosbaar klein dat het gaat vriezen.
  De alcohol drinken wij dan lekker zelf op. Lees: geen alcohol nodig dus nog goedkoper.
  Water is hier wel duur. Het moet gedestilleerd worden uit de Caraïbische zee.
  Verder vraag ik mij af of je ook ammoniak en brandspiritus kan gebruiken.
  De Engels/Amerikaans talige sites maken daar melding van
  Het is er erg warm, en stoffig, zowat altijd.
  Ja, het saharazand komt tot hier.
  Je houdt het niet voor mogelijk.
  Elke dag ruiten en spiegels schoonmaken voor je gaat rijden is zowat een must.

 14. Lucien Wong sep 21, 2021

  Follow up;
  Even terzijde maar toch relevant.
  De reden voor de belangstelling voor zelfgemaakt is; mede door de corona pandemie; de prijzen van vracht naar Curacao. Die is verdrievoudigd van $4000 per container naar $ 12.000 per container.
  En dan van Miami of Nederland. Alles, zowat alles wordt geïmporteerd. Dus 60% water importeren wordt dus van de zotte.

 15. Selma aug 30, 2022

  I.p.v. gedestilleerd water kun je natuurlijk ook water uit de wasdroger gebruiken. Ik gebruik het ook voor mijn stoomreiniger.