Vlinderstruik eenvoudig vermeerderen door te stekken

1 mei 2018

Een vlinderstruik is in veel tuinen een geliefde plant. Hij stelt weinig eisen aan de bodem en trekt van juli tot september een hoop vlinders zoals de atalanta, het koolwitje, de citroenvlinder en ook andere insecten zoals hommels aan. Zelfs als je geen groene vingers hebt, kun je weinig fout doen bij een vlinderstruik. Zolang je hem elk jaar na de winter, in maart, maar even terugsnoeit tot 30 a 40 centimeter boven de grond. Wat veel mensen niet weten, is dat een vlinderstruik (buddleja davidii) ook heel makkelijk zelf te vermeerderen is door te stekken. Hieronder leg ik uit hoe je dat eenvoudig doet.

Vlinderstruik stekken

In de winter gaan de meeste planten in rust. Dat is ongeveer van november tot en met maart. Ook de vlinderstruik doet dat. Als de plant in rust is, kun je hem vermeerderen door te stekken. Je kunt dat dus al in november doen. Maar zelf vind ik het in maart makkelijker en logischer. Dan moet je de vlinderstruik immers toch snoeien.

Het stekken is eenvoudig. Je knipt eerst stokken van 30 tot 40 centimeter van de plant. Ik gebruik vooral de lagere, houtachtige delen, die ik er in maart vanaf knip. De hele dunne takjes bovenaan zijn minder geschikt en die gebruik ik als mulch om onkruid tegen te houden en de bodem te verbeteren. Zorg dat ze allemaal minstens op twee plekken zijtakjes/knoppen hebben. De onderste mogen een paar centimeter onder de onderkant zitten, maar verwijder je vervolgens wel. Want deze komen later onder de grond.

Omdat de slagingskans groot is bij vlinderstruiken. Raad ik aan er niet te veel te gebruiken. Als je een vlinderstruik snoeit, heb je vaak 10 tot 15 geschikte takken om te stekken. Tenzij je een hele grote tuin hebt of je hele vriendenkring wilt voorzien van vlinderstruiken, raad ik aan er wat minder te gebruiken.

Je kunt vlinderstruiken op twee manieren makkelijk stekken:

  1. Prik de stek(ken) gewoon een stukje in de grond op een beschutte plek en geef ze wat water. Aan de onderkant zullen dan wortels vormen en zal de struik vanzelf beginnen te groeien. Denk er wel even aan dat de stekken in het begin wat gevoeliger zijn voor kou, wind en felle zon. Het kan handig zijn ze eerst op een luwe plek op het noorden te laten groeien en pas op een zonnige plek te zetten als ze al wat gegroeid zijn.
  2. Zet de stek(ken) eerst binnen in een vaas met wat water. Na een week of twee a drie zul je onderaan wortels zien verschijnen. Ververs af en toe het water om schimmelvorming te voorkomen en zet de vaas niet in de directe zon. Zodra de wortels een aardige omvang hebben (na ongeveer een maand), kun je de stek met wortels uitplanten in de tuin waar je hem hebben wilt. Het mooiste is het als het dan een aantal dagen een beetje aardig, maar niet té heet lenteweer is. Dan heeft de vlinderstruik de tijd om zich te hechten en te wennen aan de buitenlucht.

Stek van vlinderstuik (buddleja davidii) in een vaas na ongeveer twee weken.

Uitplanten van de stek in een pot grond (deze moet nog verhuizen naar een andere tuin)

Persoonlijk vind ik manier 2 het makkelijkste werken. Ik snoei de vlinderstruik toch in maart en na een maandje in de vaas binnen is het meestal prima weer om de vlinderstruik in april meteen op de goede plek in de tuin te zetten.

Vlinderstruik snoeien

Een vlinderstruik snoeien is eenvoudig.

  • Snoei in maart of begin april de hele vlinderstruik terug tot ongeveer 30 tot 40 centimeter boven de grond.
  • Snoei tijdens de bloei, van juli tot september of oktober, af en toe de uitgebloeide bloemen eruit. De vlinderstruik maakt dan steeds nieuwe bloemen aan zodat je een veel langer bloeiseizoen met vlinders hebt.

Vlinders zijn eerst rupsen: waardplanten

Wat veel mensen zich niet realiseren is dat vlinders eerst rupsen zijn. Vlinders zijn dol op de nectar van vlinderstruiken. Maar rupsen hebben hele andere eetwensen. Zet je een vlinderstruik in je tuin, dan lok je dus vlinders richting je tuin, maar doe je niks voor de rups.

Eigenlijk zou er daarom in elke tuin naast een vlinderstruik ook minstens een waardplant moeten staan. Nou hebben de rupsen van verschillende vlindersoorten allemaal waar hun specifieke wensen. De rupsen van de Atalanta houden van brandnetel. Koolwitrupsen houden van koolsoorten en oost-indische kers. En de rupsen van citroenvlinders houden van wegedoorn en de vuilboom. De vlinderstichting heeft een mooie lijst waardplanten voor de rupsen van vlinders.

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

12 reacties op “Vlinderstruik eenvoudig vermeerderen door te stekken

  1. Vorig jaar heb ik wat stekjes in de koude grond gezet, van de 5 stekken is er maar een doorgegaan. Als ik het artikel lees is het beter de stekken in een bak met water te zetten. Moeten van de stekken de uitgebloeide bloemen worden gehaald?

    • Remi van Beekum jan 29, 2019

      Hoi! Volgens mij zijn er meerdere manieren. In de grond kan, maar in water ook. Ik weet niet wat de succeskans in grond is, want dat heb ik nooit getest.
      Wat belangrijk is:
      – tussen november en maart zijn ze in rust (geen blad). Dan zit er dus veel energie opgeslagen in de stengels. (in de herfst trekt die plant veel voeding uit de bladeren terug en laat ze dan vallen). Stek ze dus als er geen blad aan zit.
      – als je uitgebloeide bloemen laat staan en in februari/begin maart gaat snoeien, hou je vanzelf stukken over.
      – dikke takken (zo’n 40 cm lang) kun je in een vaas water zetten. Ik knip de zijtakken en bloemen er vaak uit, maar volgens mij kun je ze ook laten zitten.
      – dunne takken en evt oude bloemen zijn prima mulch, dus niet weggooien, maar onder struiken leggen of composteren.
      – ivm schimmels zou je het water af en toe moeten vervangen. Ik ben daar vrij lui in en toch gaat dat meestal wel goed.
      – de takken in de vaas krijgen meestal vanzelf wortels en dan is het buiten ook wat aangenamer en kun je ze uitplanten in een pot of vollegrond.

  2. Het stekken in volle grond is zeer eenvoudig. Je kan gewoon takjes in de grond zetten. Ik doe altijd een knoop in de grond en twee of drie blad knopen boven de grond. Vervolgens haal ik de grootste bladeren van de stekken af en de gemiddeld grote bladeren, knip ik met de schaar 1/2 of 2/3 van het blad eraf, dit om het bladoppervlak te verkleinen zodat de stek minder water verdampt. Anders kan de stek verdrogen en kapot gaan. De blad snoei helpt de plant om de energie in het aangroeien van wortels te laten stoppen ipv de energie naar de bladeren. Op deze manier gaan 9 van de 10 stekken goed wortelen.

  3. Yvonne Boerma jul 14, 2020

    Als je een mooie struik wilt hoeveel stekken zet je dan bij elkaar?

  4. Susan van Lier aug 2, 2020

    Hallo, mijn dochter gaat verhuizen naar het buitenland en laat met veel verdriet een gigantische vlinderstruik voor haar huisje achter. De makelaar wil dat we hem naar een “beschaafde” maat snoeien. Ik wil graag stekken voor onze eigen, net nieuw aangelegd tuin en haar daarmee verrassen , maar kan ik dat nu in augustus wel doen? Hij staat wel 3/4 meter hoog, en ik begrijp, dat ik van elke “stam” het onderste, houterige deel moet gebruiken? Speciale tips afgezien van wat ik hierboven al gelezen heb?
    Alvast heel erg bedankt!!

    • Martin Blaauw aug 20, 2020

      Dit kun je doen om net zo als boven beschreven stekken te nemen van de houtige gedeelte. Haal de bladeren van de takken of , maar laat eventueel een paar kleine bladeren of bladknoppen boven aan de stek eraan zitten. Zet de stekken , zoals beschreven in een vaas of emmer. Als de stekken wortels hebben, deze dan overpotten in potten. Eventueel kun je al een drietal stekken bij elkaar zetten, zodat er al een mooie basis voor een struik wordt gevormd. Zet de potten op een lichte plek. In de winter is het aan te raden om de potten met stekken vorstvrij te bewaren om te voorkomen dat de stekken kapot vriezen. In het voorjaar kunnen de stekken vanuit de pot in de volle grond gepland worden.

  5. ik heb jonge uitlopende scheuten in februari/maart in een pot gestoken en heb nu mooie planten van 40/50 cm hoogte. Mag ik die nu toppen om zijscheuten te laten uitgroeien, en moeten er meer planten bij elkaar worden uitgeplant?

  6. Ik heb tien steken in potten met zand gezet en ze zijn nu in de bloei ga ze nu ook nog in de Thuin zetten

  7. Kan de buddleja in Thailand overleven?

  8. Ronald Demmers aug 27, 2024

    ik vraag me af ik heb 2 stekken in water gedaan na 2 weken zie ik maar een paar wortels aan de zijkant van de stek kan dit?

    • Klaarblijkelijk…

      Ik vermoed dat het komt omdat je dit midden in de zomer doet. Dan is de plant bezig met bloemen maken en bladeren. Er zit weinig energie in de stam en de takken.
      In de herfst stoten ze de bladeren af, maar niet voordat ze eerst allerlei voedingsstoffen uit het blad trekken (vandaar dat ze bruin worden). Die slaan ze samen met suikers op in de stam voor de winter. Na de winter kunnen ze dan snel weer blad maken. Of wortels. Vandaar dat je de meeste planten beter in de winter/ in rust kunt stekken.

      Het kan in de zomer ook wel werken, maar dan zal de plant zwakker zijn. Dus kleinere/minder wortels en kleinere kans dat het lukt.
      Maar je kunt geluk hebben. Ik ze de stek gewoon in goede luchtige en voedzame grond planten en regelmatig wat water geven. Even uitkijken met volle zon/ hitte. Wellicht slaat de stek wel gewoon aan.