Soms kom je al surfende op het internet toevallig langs een website waarvan je denkt: wat gek dat ik deze site niet eerder heb opgemerkt. Zo’n site is bijvoorbeeld veggipedia.nl: een site met informatie over 291 soorten groente, 142 soorten fruit en ook nog eens 41 kruiden. Dat is nogal wat.
De naam van de site roept natuurlijk associaties op met wikipedia, de online-encyclopedie over allerlei onderwerpen, die in principe door de gebruikers wordt gevuld met informatie en ook steeds weer wordt bijgewerkt. Dat is met Veggipedia niet het geval. Veggipedia bestaat sinds 2017 en wordt bijgehouden door de Vereniging GroentenFruit Huis voor het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit, een initiatief van overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties om ons Nederlanders meer groente en fruit te laten eten met als slogan: Ga voor kleur.
Vereniging GroentenFruit Huis? Nationaal Actieplan Groenten en Fruit? Beide nooit van gehoord en ik zal vast niet de enige zijn. Volgens veggipedia.nl is de Vereniging GroentenFruit Huis een branchevereniging met 320 aangesloten leden, die gezamenlijk 80% van de totale omzet aan groente en fruit in Nederland verwerken. Niet alleen handelaren zijn aangesloten, maar ook telersverenigingen. Op veggipedia.nl vind je allerlei informatie over zowel de Vereniging GroentenFruit Huis (zelfs de vanaf juni 2019 geldende CAO in de land- en tuinbouw kun je bekijken), als over de vorderingen van het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit, maar in eerste instantie gaat het natuurlijk om de encyclopedie.
Laten we die eens testen.
Eerst maar eens een heel bekende groente kiezen: spitskool bijvoorbeeld. Spitskool ingetypt in de zoekfunctie en tot mijn grote verrassing komt als antwoord niet alleen de gewone spitskool, maar ook een paarse spitskool. Nooit geweten dat die ook bestond. Meteen komen er ook diverse recepten naar boven. Handig als je je op de markt hebt laten verleiden tot de aankoop van een onbekende groente en je eigenlijk nog niet weet wat je er mee zult doen.
Meteen maar eens een moeilijke groente proberen: waterkastanje. Kijk, die kent de website niet, maar er komt wel informatie over de yamboon, die naar waterkastanje blijkt te smaken. Sereh maar eens proberen, wordt in veel Aziatische recepten gebruikt en ik weet nooit hoe ik het moet schoonmaken en snijden. Warempel, het bestaat en wel meteen onder de Nederlandse naam citroengras met ernaast een recept voor spruitjessoep met bacon. Bacon dus, veggipedia.nl is dus geen vegetarische of veganistische website. Je zou het misschien wel verwacht hebben met zo’n naam.
Helpt de informatie mij bij het klaarmaken van sereh? Jazeker, er staat dat je het onderste deel en de zachtere delen van de serehstengel zeer fijn moet snijden, of je kunt de stengel in zijn geheel met een gerecht meestoven en later verwijderen. Ook de bewaartips zijn handig. Sereh kun je bijvoorbeeld invriezen. Goed om te weten, als je maar af en toe Aziatisch kookt.
Nu maar eens op zoek naar een leuk recept met een gewone groente, zoals rode kool. Veel verder dan stoven met een appeltje of een rodekool-salade ben ik tot nu toe niet gekomen. Jammer, ook Veggipedia komt niet verder dan dat. Rode kool blijft een lastige groente om iets creatiefs mee te doen met zijn uitgesproken smaak en structuur.
Zou het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit nu helpen om ons meer groente en fruit te laten eten? De consumptie van groente en fruit loopt al jaren terug. Voor mij onbegrijpelijk, 250 gram groente en fruit eten per dag is toch een makkie. Er is zoveel lekkers te koop. Zou het misschien kunnen komen, doordat het toch wel wat tijd kost om de meeste groente en fruit schoon te maken. Een sinaasappeltje pellen in de bedrijfskantine wordt vaak een kliederboel met plakkerige handen als gevolg. Een kilo verse tuinbonen doppen kost toch al gauw een kwartier. Of zijn groente en fruit misschien toch wel een beetje duur? Een appel kan tegenwoordig wel € 0,50 per stuk kosten en je moet maar afwachten of het een lekkere appel is. Tja, dan is de btw-verhoging van 6% naar 9% door de overheid misschien toch niet zo’n goed idee geweest.
Overigens ook kunnen vinden waarom de site tot nu toe voor mij onbekend was: de overheid heeft de site organisch willen laten groeien, dus geen advertentiecampagnes en dergelijke. Dat lukt aardig: per dag wordt veggipedia.nl door zo’n 800 bezoekers bekeken. Begrijpelijk, het is de moeite waard!
Tuiniert samen met Jan. Probeert de Griekse taal onder de knie te krijgen. Is creatief met naald en draad.
Heel goeie tip, dank je!
Goedemiddag Elisabeth,
Wat leuk om te lezen dat u een blog over Veggipedia heeft geschreven! Mijn collega ontdekte deze blog deze week pas. Wij werken bij het Nationaal Actieplan Groente en Fruit die Veggipedia beheert. Sinds kort zijn wij begonnen met het inzetten van gastbloggers op Veggipedia, Dit omdat wij hier wellicht een breder publiek mee kunnen aanspreken door gastbloggers vanuit verschillende (professionele) rollen/doelgroepen/achtergronden uit te nodigen. Graag wil ik u uitnodigen om een gastblog te schrijven voor Veggipedia vanuit de rol “Veggipdia gebruiker”. Graag hoor ik van u of u hier interesse in heeft. Mocht u interesse in hebben, dan kunt u mij bereiken via het mailadres was ik heb achtergelaten.
Vriendelijke groet,
Robin van Schaik
vanschaik@nagf.nl
Goedemiddag Elisabeth,
Wat leuk om te lezen dat u een blog over Veggipedia heeft geschreven! Mijn collega ontdekte deze blog deze week pas. Wij werken bij het Nationaal Actieplan Groente en Fruit die Veggipedia beheert. Sinds kort zijn wij begonnen met het inzetten van gastbloggers op Veggipedia, Dit omdat wij hier wellicht een breder publiek mee kunnen aanspreken door gastbloggers vanuit verschillende (professionele) rollen/doelgroepen/achtergronden uit te nodigen. Graag wil ik u uitnodigen om een gastblog te schrijven voor Veggipedia vanuit de rol \”Veggipdia gebruiker\”. Graag hoor ik van u of u hier interesse in heeft. Mocht u interesse in hebben, dan kunt u mij bereiken via het mailadres was ik heb achtergelaten.
Vriendelijke groet,
Robin van Schaik
Best wel brutaal eigenlijk om bloggers te werven via een ander blog 😀