VegFest 2017: gezellige inspiratie rond veganisme op een kleine beursvloer

31 oktober 2017

In het weekend van 28 en 29 oktober konden veganisten en overige geïnteresseerden hun hart ophalen tijdens VegFest. In de Jaarbeurs van Utrecht stonden tientallen stands (food, maar ook andere dingen) en werden in maar liefst vijf zalen tegelijk lezingen gegeven. Natuurlijk was Eigenwijs Blij present voor de laatste ontwikkelingen op het gebied van veganisme.

Vegan gaat van trend naar mainstream

Ligt het aan mij of zijn er tegenwoordig steeds meer evenementen en beurzen rond veganisme? In maart ging ik al naar VeggieWorld, ook in de Jaarbeurs in Utrecht maar georganiseerd door een andere club. De ervaring leert dat je na een paar vergelijkbare beurzen overal dezelfde namen begint te herkennen. Ik was dan ook vooral benieuwd of VegFest heel anders zou zijn dan VeggieWorld.

Beursvloer is klein

Het eerste wat ons opvalt als we de beursvloer betreden is dat het allemaal best een beetje klein is. Kleiner dan VeggieWorld in ieder geval en ik denk sowieso wel de kleinste beurs waar we tot nu toe met Eigenwijs Blij zijn geweest. Ik schat zo’n 40 tot 50 kraampjes. Een deel hiervan is een eettentje, zoals een standje van de Dutch Weed Burger. Ik was dan ook razend benieuwd wat voor echte verrassingen ik op deze vloer nog zou vinden.

Nieuwe producten onder de zon

Natuurlijk waren de usual suspects aanwezig, zoals de Partij voor de Dieren, Charly’s All is Fair en kraampjes met raw kokosolie-taartjes. Ook is het mij eerlijk gezegd totaal onduidelijk waarom clubs als Vandebron en Qurrent altijd op vegan beurzen aanwezig zijn. Maar ik ontdekte ook nieuwe ontwikkelingen. Yummy Gums bijvoorbeeld, een soort van vitaminesnoepje speciaal voor veganisten met onder meer extra B12. Een stuk smakelijker dan zo’n harde pil. Ik snapte alleen niet waarom ik er vier per dag moet snoepen. Stop toch lekker alles in één snoepje!

Wat betreft toegankelijke consumentengoederen was het leuk om voor een zacht prijsje de bapao van de Vegetarische Slager te proeven. Deze is wat ons betreft zijn geld zeker waard! Een lekker complexe smaak, met een stuk meer smaakdiepte dan menige vlees-bapao. Ook tof om te horen (en proeven) dat de vleesvervangers van VegaFit binnenkort in de Albert Heijn verkrijgbaar zullen zijn. Serieus; een interessante, smakelijke concurrent voor de Vegetarische Slager.

Cosmetica en kleding

Opvallend: natuurlijk bestond de hoofdmoot van VegFest uit voedingsmiddelen, maar er was zeker ook veel ruimte voor cosmetica en kleding. Het gaat duidelijk hard met de ontwikkelingen rond leervervangers en het gaat wat mij betreft niet lang meer duren voor ik een paar schoenen van ‘ananasleer’ (Pinatex) heb. Dat materiaal ziet er erg mooi uit en gelukkig zijn er steeds meer modellen verkrijgbaar.

Geweldige lezing

Hoewel er een gezellige sfeer hing, ontdekten we niet echt veel nieuwe dingen tussen de stands. Veganisme gaat snel, maar ook weer niet zo snel dat je meerdere beurzen per jaar hoeft te bezoeken. Wel enorm onder de indruk waren we van een van de lezingen die we volgden. Filosoof en auteur Erno Eskens vertelde ons van alles over dierenrechten, zowel de historie als zijn hoop voor de toekomst. Deze zeer goede spreker zorgde ervoor dat we erna nog een uur lang met elkaar over dierenrechten hebben gesproken. Maar snel zijn beide boeken van de bibliotheek lenen, haha.

Laagdrempelige inspiratie voor wie in de regio woont

Na zo’n 2,5 uur waren we wel klaar met VegFest en dat was inclusief een lezing van 50 minuten. Zo bekeken was VegFest een treinreis van 3 uur niet helemaal waard. Maar ja, ik woon nu eenmaal niet in regio Utrecht. Woon je wel in de regio en ben je beginnend veganist of gewoon nieuwsgierig? Dat moet je volgend jaar zeker gaan.

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *