Tuinmeubelen behandelen met olie in plaats van beits of lak: werkt het?

21 april 2016

De lente breekt weer aan. Tijd om mijn houten tuinmeubelset uit de schuur te halen en op het terras te zetten. Maar na drie jaar blijken de tuinstoelen en tuintafel toch wat vaal en lelijk te worden en begint het hout zelfs op een paar plaatsen wat te splijten, barsten en buigen. Hoog tijd om de tuinmeubelen te behandelen. Een snelle Google-zoektocht leert me dat ik kan kiezen uit lak, beits en olie. Olie lijkt het meest milieuvriendelijk, dus dat kies ik. Maar werkt olie ook lekker en beschermt het mijn meubelen tegen weer en wind?

Tuinmeubelen kun je behandelen met lak, beits of olie

  • Lak vormt een laagje over het hout. Daardoor is het hout beter beschermd, maar de lak kan ook barsten of brokkelen en dat ziet er niet uit. Daarnaast zit er in de meeste lakken oplosmiddel, vaak terpentine, die schadelijk is voor het milieu.
  • Beits trekt grotendeels in het hout, waardoor de nerf beter zichtbaar blijft en de beits minder snel zal barsten dan een lak. De meeste beitsen gebruiken chemisch oplosmiddel, maar er zijn ook beitsen op waterbasis.
  • Olie trekt helemaal in het hout, waardoor het de meest natuurlijke uitstraling houdt. Doordat er geen laagje om het hout zit, heb je sneller een buts of kras in het hout zelf. Maar een beschadiging is ook weer snel een eenvoudig te herstellen met olie.

Ik koos voor de “Hardhout olie Royal teak” van het merk tenco. Volgens de verpakking is deze “kleurolie voor vergrijsde tuinmeubelen” op waterbasis. Bij de kleine lettertjes op het blik lees ik dat er “< 10 g/l VOS” in zit. Google leert me dat dit staat voor maximaal 10 gram vluchtige organische stoffen per liter olie. Er zit dus nog steeds een heel klein beetje oplosmiddel in, maar een traditionele alkydverf schijnt tussen de 400 en 500 gram VOS per liter verf te bevatten. Deze olie lijkt me dus een prima milieubewuste keuze.

olie-tuinmeubelen-verfblik

Tuinmeubelen verven met olie

Volgens de verpakking moet ik vergrijsde tuinmeubelen eerst schoonmaken met huishoudammonia en een schuurspons, dan naspoelen met warm water en vervolgens wachten tot het hout weer droog is. Maar de lente komt eraan en ik ben enthousiast. Dus ik besluit dan even vluchtig het stof eraf borstelen ook wel voldoende is en ga aan de slag.

Het eerste wat opvalt aan de olie is dat het erg dun en knal oranje is. Die kleur trekt gelukkig snel weg waarna een mooie warme roodbruine houtkleur overblijft. De dunne olie is wel even wennen. Je hebt snel druipers in hoekjes en die wil je voorkomen om overal een mooie gelijke laag te krijgen. Gelukkig is de olie erg vergevingsgezind. Als je een druiper na 5 minuten pas tegenkomt, kun je hem eenvoudig met een kwast wegwerken en zie je er even later niks meer van. Leg wel even een kleedje of zeiltje over je terras, zodat eventuele druppels niet op de tegels terecht komen.

Door het gebrek aan chemische oplosmiddelen merkte ik dat de zware delen uit de olie naar beneden leken te zakken. Na twee tuinstoelen was de bovenste laag olie in het blik wat dunner dan aan het begin. Vandaar dat er op de verpakking staat dat je niet alleen voor, maar ook tijdens het verven moet roeren. Uiteraard las ik dat pas na de tweede tuinstoel, maar er is geen kleurverschil tussen de eerste en de tweede stoel zichtbaar. Tot slot duurt het een paar dagen voordat de olie helemaal is ingetrokken. Na een dag was het hout nog wat plakkerig. Maar na drie of vier dagen kon ik er weer gewoon op zitten.

Tuinmeubelen behandelen met olie in plaats van beits of lak: werkt het?

Tijd voor het oordeel: is olie op waterbasis een geschikt milieuvriendelijk alternatief voor verf of beits op basis van terpentine voor tuinmeubelen?

olie-tuinmeubelen-voor-na
Het resultaat: Rechts een onbehandelde stoel, links een stoel 48 uur na behandeling met olie.

  • Allereerst de verwerking. De olie was even wennen, maar na een paar minuten had ik de smaak te pakken. De verwerking is prima en misschien zelfs wel makkelijker dan lak omdat de olie in het hout trekt en daardoor kleine slordigheidjes verdoezelt.
  • Of het hout goed beschermd is tegen weer en wind, is zo snel moeilijk te zeggen. Ik zal dat na een jaar wel even laten weten in de reacties hieronder. Het milieu is in ieder geval goed beschermd met deze oplossing, want er zit nauwelijks oplosmiddel in.
  • De kleur is natuurlijk smaak. Maar ik houd wel van houten tuinmeubelen met een natuurlijke uitstraling en daar slaagt deze olie prima in. De houtstructuur komt mooi naar voren en de tuinset ziet er weer fris en goed uit. En de stoelen zitten weer heerlijk.

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

24 reacties op “Tuinmeubelen behandelen met olie in plaats van beits of lak: werkt het?

  1. A Muskee apr 27, 2016

    Hallo ik werk nu een paar jaar met Tenco hardhoutolie royal teak en ik zweer hierbij wereldspul.

  2. Remi van Beekum apr 10, 2017

    Inmiddels is er bijna een jaar verstreken. De meubels stonden in de lente, zomer en herfst buiten in zon en regen. In de winter heb ik ze in de schuur gezet. Maar natuurlijk net wat later dan echt goed voor ze is. Inmiddels staan ze alweer een maandje op het terras. Onze twee katten gebruiken de tafel vaak om op te springen als ze naar binnen willen (de tafel staat voor het woonkamerraam) en hebben scherpe nageltjes.

    Na een jaar vind ik de kleur van de olie nog mooi en zien de tuinmeubels er nog gezond en goed beschermd uit. Natuurlijk zijn ze iets minder roorbruin dan in april vorig jaar. Maar ik heb nog niet direct de neiging om een kwast te pakken en ze opnieuw in de olie te zetten. Ik schat ik dat ik dat eens in de twee of misschien zelfs drie jaar ga doen. Het ziet er gewoon nog goed uit. Dus wat mij betreft heeft de olie van Tenco zijn werk goed gedaan en de tuinmeubelen goed beschermd!

  3. Tomas aug 6, 2017

    Dank u om uw ervaring te delen. Ik gebruik dus te weinig olie heb ik hieruit geleerd. Ik breng het ook aan met een doekje.

  4. Petra aug 25, 2017

    Bedankt voor het delen. Ik ga het ook proberen!

  5. peter feb 27, 2018

    hallo ik heb een hart houten tafel voor buiten en daar is geen goeden biets op gedaan, donker bruin maar die wil ik er af hebben en de mooie hout kleur terug waar doe je dat mee

    • Olie is geweldig, alleen dat het zeker bij een 2de laag zo lang blijft plakken.
      Dus na het oliën kun je de eerste dagen geen gebruik maken van je stoelen / tafel.
      Echter was het 10 jaar geleden en de stoelen zagen er nog redelijk goed uit.
      Dus het blijft wel zeer lang netjes.
      (Ze staan hier wel onder een veranda)

      Dus resultaat is mooi
      Gebruikersgemak: zeer simpel
      Droogtijd: 1e laag 24 uur / 2de laag ruim een week dat hij blijft plakken.

      Gebruikte olie: Restol naturel uv extra

  6. Maarten mrt 6, 2018

    Hallo. Naar aanleiding van deze blog heb ik ook Tenco geprobeerd. Geweldig mooi resultaat. Bedankt hiervoor. Ook voor de foto’s.

  7. seynhaeve silvie ann mrt 24, 2018

    Hartelijk dank voor het delen met zoekende onwetende menschen zoals ik. Duidelijke uitleg

  8. N.a.v. van dit artikel een bus Tenco gehaald. Meteen een prima resultaat al na een keer aanbrengen. Toch 2 keer aangebracht natuurlijk op de tafel en leuningen van de stoelen. VEEL beter resultaat dan andere olie soorten die ik heb geprobeerd in het verleden. Bedankt voor de uitleg

  9. Iolanthe de Lange jul 14, 2018

    Ik heb een nieuwe hardhouten tafel. Als ik het met de olie behandel, komen er dan geen kringen op van bv gemorste drankjes etc.

    • Remi van Beekum okt 22, 2018

      Hoi Iolanthe,
      Mijn tafel is niet van harthout, dus ik vind het lastig dat met zekerheid te zeggen.
      Maar het voordeel van olie ten opzichte van verf is dat verf op het hout ligt en olie er in trekt. Dus het verspreid zich veel mooier in de houtstructuur. Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat je dan kringen krijgt als je morst omdat de olie al in het hout zit en uitgedroogd is.

  10. Alain sep 14, 2018

    Ik heb van iemand gehoord dat je ook zonnebloemolie of motorolie kunt gebruiken klopt dat???

    • Remi van Beekum okt 22, 2018

      Hoi Alain, goede vraag.
      Ik zou niet snel motorolie op mijn meubels smeren. Dat lijkt me toch wel echt rommel die je niet in de tuin of aan je kleren wilt hebben.
      Zonnebloemolie zou best kunnen helpen. We gebruiken dat ook om onze houten snijplanken in de keuken mee te beschermen. Dat trekt wel in het hout. Maar mijn ervaring is wel dat je dat regelmatig opnieuw moet doen. Wellicht omdat we de snijplanken ook afwassen (en dus vet oplossen). Maar of dat voldoende bescherming geeft tegen weer en wind weet ik niet.

    • Cor van Beusekom nov 9, 2020

      Toen ik nog jong was mochten wij kinderen vakantieklusjes doen voor een zakcentje. Het verven van de garagedeuren met carboleum was er een van. Een rotklus, zeker als het zonnig weer was. We beschikten over veel afgewerkte motorolie ( transportbedrijf) en mijn vader besliste op een gegeven moment dat we gewoon afgewerkte olie op de houten deuren moesten smeren. Dat is denk ik 25 jaar zo gebeurd. Tijdens het slopen van de oude schuren was het hout van de deuren in prima conditie.

  11. heb het 2 keer in de olie gezet maar tot onze verbazing na het had geregend waren er vlekken van dee regen in de tafel gekomen en zwarte pitjes het weer er dus in ik vind het tot nu toe geen goed product ik kan hem nu weer helemaal opnieuw afschuren

    • Remi van Beekum sep 24, 2019

      Jammer te horen dat het bij jou niet goed lijkt te werken Joop. Kun je wat vertellen over het hout wat je gebruikt hebt? Weet je wat over de houtsoort? En was het hout voordat je ging verven helemaal goed droog van binnen?

      Bij mij werkte het prima en bij de meeste mensen in de reacties hierboven ook. Dus ik ben benieuwd wat dan het verschil is en wat de oorzaak zou kunnen zijn.

  12. Sarah Beysen jun 2, 2020

    Hallo,
    Ik heb mijn teaken tuinmeubelen ook net geschuurd en ze zien zo uit gelijk je stoel rechts, natuurlijk lichte kleur, en zo zou ik ze willen houden, met welke olie zou je deze kleur dan kunnen behouden, heb er wat mineraal olie op gedaan om te testen van de Ikea maar is voor accessoires binnen normaal, en ziet dan ook zo uit gelijk je foto links, maar dat vind ik dus terug te donker!
    Alvast bedankt, voor je goede uitleg.

    MVG
    Sarah

  13. Je kunt (verbeterde) tungolie proberen. Wordt wel iets donkerder maar dan meer richting geel dan oranje.

    https://www.hout-olie.nl/contents/nl/d330_houtolie.html

  14. Annie Snick mrt 9, 2021

    Ik heb mijn tuinmeubelen volledig geschuurd, zoals die rechtse stoel , en zou die gaarne zo houden van kleur, wat mag ik dan gebruiken van olie , die taek olie vindt ik te rood

  15. Ik zou mijn hardhouten tuinmeubelen liefst zo grijs mogelijk houden. Maar ik zou ze toch willen voeden. Hoe doe ik dat?

  16. Jan E aug 7, 2021

    Ik gebruik al een jaar of 15 Tenco ‘hardhout olie voor tuinmeubelen’ voor onze tuintafel en stoelen. Het is grappig spul. Lijkt op dunne mayonaise als het in de pot zit en als je het net opgesmeerd hebt. Het is heel dun en ik breng het zo dik mogelijk op met de kwast. Binnen 10 minuten wordt het doorzichtig en binnen een paar dagen is het helemaal hard zoals al beschreven.

    Het hout blijft inderdaad mooi. Maar, de horizontale vlakken waarop het water blijft staan blijven niet zo lang mooi. Ik vermoed dat je die toch zeker drie keer per jaar zou moeten doen. Bijv. aan begin seizoen, halverwege, en eind seizoen. Ik doe het helaas hooguit één keer per jaar. De vlakken worden dan donker bij vocht (regen of dauw), door opgezogen water. De bovenste laag hout verkleurt dan langzaam naar lichtgrijs (wanneer droog) heel donker (wanneer nat). Ik pak dan de verfkrabber en krab die bovenste laag er af tot er weer bruin hout is. Als het hout nat is gaat dat krabben ook prettig (het komt er dan af als een drab). Daarna de olie. Liefst twee keer voor een dikkere beschermlaag. De tweede laag wordt veel minder opgezogen dus geeft een betere beschermlaag bovenop. De verticale vlakken (waar het regenwater niet op blijft staan) blijven prachtig, er zit een dikke glanzende laag olie op die altijd mooi blijft. Ik heb de indruk dat het middel zo dun is doordat er heel veel water door de olie zit (vandaar het mayonaise-uiterlijk), en dat het water sneller in het hout trekt dan de olie. Dat zou verklaren dat de olielaag al transparant wordt in die tien minuten.

    Helaas hebben we een grote lelijke, lichtgekleurde vetvlek op onze tafel. Vermoedelijk is daar een keer olijfolie gemorst. Op droog hout is er nauwelijks kleurverschil (alleen een klein beetje lichter dan de rest) maar wanneer nat is de vlek veel lichter van kleur dan de rest van de tafel. Heel lelijk, totdat het hout weer is opgedroogd. Die vlek zit er al zeker 10 jaar en wordt niet minder. Laatst hebben er vijf minuten taartkruimels op gelegen (door meeuwen) en elke plek waar zo’n kruimel lag heeft nu ook zo’n vetvlekje. Hoe dit kan? Ik vermoed dat het vet zo diep in het hout is getrokken dat je het niet weg krijgt met ontvetters (bijv. zeep, ammonia, soda; niet geprobeerd overigens) en dat de Tenco-olie op die plekken minder diep wordt opgenomen dan op de rest van het hout. Ik overweeg nu om één keer de hele tafel te ‘vervuilen’ met slaolie, hoop dat het hele vlak dan even licht van kleur wordt (want dat zou wel mooi zijn denk ik, mits egaal genoeg). Ik ga proberen eerst op onopvallende plekken. Zal later laten weten hoe dit is afgelopen.

  17. Babs Ouderkerk feb 11, 2023

    Ik ben benieuwd op het antwoord van de vraag van Sarah Beysen. Ik heb net een onbehandelde teakhouten tuintafel gekocht en wil hem zo blank mogelijk houden zoals rechts op de foto en het liefst mat.

  18. LucieHeuterman apr 21, 2023

    Ik ben zelf op zoek naar hoe ik mijn nieuwe hardhouten vlonderterras het beste goed kan houden en kwam op de site hout-olie.nl terecht. Daar staan zéér informatieve video’s op van een vakman die verstand van zaken heeft. Ik raad iedereen aan om ze even te bekijken.