Onbehandeld hout in de buitenlucht houdt het niet lang vol. De meeste houtsoorten uit de bouwmarkt zijn binnen 10 jaar doorgerot. Zonde. Je kunt het hout dus beter beschermen tegen weer en wind. Dan blijft het langer mooi en hoef je niet elke paar jaar een nieuwe schutting te bouwen. Koop je geïmpregneerd hout, dan is het langer beschermd, maar lekken er giftige stoffen uit het hout je (moes)tuin in. En de meeste soorten verf en beits bevatten stoffen die wel je hout beschermen maar niet je tuin. Dat wil ik niet in mijn tuin hebben en zeker niet in de verhoogde bakken van mijn moestuin. Lijnzaadolie lijkt de meest milieuvriendelijke optie. Maar werkt het?
Verhoogde bakken van Douglashout beschermen
Ik ben bezig vijf verhoogde bakken te maken in mijn moestuin. Verhoogde bakken hebben een aantal voordelen ten opzichte van kweken in de volle grond. Minder bukken, niet per ongeluk op de luchtige grond stappen, makkelijker onkruid tegenhouden, en de houtsnippers blijven op de paden en komen niet tussen de groente om er een paar te noemen. Ik koos Nederlands Douglashout, omdat het Nederlands is (dichtbij is duurzamer) vanuit verantwoord beheerd bos, en duurzaamheidsklasse 3 heeft. Dus gaat het onbehandeld al 10-15 jaar mee. Dubbel zo lang als vuren en grenen. Hout van Douglas en Lariks wordt veel gebruikt voor schuttingen, gevelbekleding, veranda’s en overkappingen. Ik gebruik het hout voor moestuinbakken.
Verf op basis van lijnzaadolie
Tijdens mijn zoektocht naar verf op basis van natuurlijke ingrediënten kwam ik al snel op de site van Natuurlijk Kleurrijk. Zij zijn gespecialiseerd in natuurverf en van hen mocht ik Allbäck lijnolieverf uitproberen. Lijnzaad is het zaad van vlas. Een plantje met leuke bloemetjes. Ze stuurden me zowel de Rauwe lijnolie (Allbäck Raw linseed oil) als Allbäck lijnolieverf. Die verkopen ze in 42 kleuren! Ik koos Zweeds rood (brick red), omdat ik dat een mooie natuurlijke kleur vind die mooi afsteekt tegen de groenten (en omdat mijn vrouw dat graag wilde…).
Op de site van Natuurlijk Kleurrijk lees ik dat “Allbäck lijnolieverf volledig schoon en veilig is: er komen bij de Allbäck verf geen schadelijke stoffen vrij voor het milieu of de gezondheid. Het grootste voordeel van de Allbäck verf is dat hij niet kan bladderen. Daarnaast is hij uitermate UV-bestendig”. Ook is de natuurverf “biologisch afbreekbaar en past daarom in de ecologische kringloop”.
Dat klinkt goed. Via de mail krijg ik nog wat tips van Pieternel van Natuurlijk Kleurrijk over de hoeveelheid liters en de aanpak.
Hout verven met lijnzaadolie gaat anders dan bij gewone verf
Lijnzaadolie werkt heel anders dan de verf die je waarschijnlijk gewend bent. Waar verf een laagje op het hout vormt, zodat er geen vocht in het hout kan komen, trekt de olie juist in het hout. Overal waar lijnzaadolie in het hout zit, is geen plek meer voor water. De truc is dan ook om de lijnzaadolie zo diep mogelijk het hout in te krijgen. En daarvoor moet je het verwarmen tot zo’n 60 graden. Daardoor wordt de olie dunner en trekt het dieper het hout in. En omdat het 60 graden is, leggen de meeste schimmels en bacteriën in het hout meteen het loodje. En bladderen is er niet bij, want de lijnzaadolie zit in het hout in plaats van erop.
Je kunt lijnzaadolie op twee manieren verwarmen:
- Eerst op je hout verven en dan met een föhn verwarmen en laten intrekken
- Eerst verwarmen en de warme lijnzaadolie op je hout smeren met een kwast
Ik heb geen föhn, dus ging voor optie twee. Maar hoe verwarm je olie en hoe weet je wanneer het 60 graden is? Ik zag mezelf al met een thermometer in een pan olie op het vuur roeren. Gelukkig kan onze oven ook verwarmen tot 60 graden. Dus ik heb steeds een paar centimeter lijnolie in een jampotje gedaan en die een kwartier in de oven gezet op 60 graden. Dat werkt prima en 60 graden kun je ook met je handen vasthouden.
Lijnolie aanbrengen op hout
Het verven zelf gaat vervolgens zoals elke verf. Gewoon met een kwast op het hout smeren. Je ziet de lijnzaadolie al snel het hout in trekken en minder glimmen. Vooral bij de eerste laag op onbehandeld hout. De ruwe lijnzaadolie is precies wat het is: 100% ruwe lijnzaadolie. Dus als je een klodder op je vingers krijgt, is er niets aan de hand. Je spoelt het zo van je handen af onder de kraan zoals je ook met olijfolie in de keuken zou doen.
Ik heb wel gemerkt dat je moet doorwerken of tussentijds opnieuw moet verwarmen. De olie trekt snel en goed het hout in als het warm is. Maar terwijl je staat te verven koelt de olie af. Ik kon steeds twee of drie planken doen en merkte dat de lijnzaadolie dan te koud werd en minder snel in het hout trekt. Dus zet steeds je jampot even opnieuw in de oven. Dan heb je meteen even tijd voor pauze. Of neem twee jampotten die je om de beurt in de oven zet. Dan kan ook natuurlijk.
Verschil ruwe lijnzaadolie en lijnolieverf
Ik kreeg het advies om de moestuinbakken eerst rondom met ruwe lijnzaadolie te behandelen. In feite impregneer je daarmee op een natuurlijke manier het hout door en door. De binnenkant van de bak zie je niet meer terug als er aarde in zit dus heeft het ook niet zoveel zin om die in een mooie kleur te oliën. De buitenkant wel.
Voor de buitenkant gebruik ik Allbäck lijnolieverf in Zweeds rood (brick red). In eerste instantie lijkt dat hetzelfde als de ruwe lijnolie, maar dan met rood pigment erin. Toch werkt het wel wat anders. Het hout was al geïmpregneerd met de Allbäck ruwe lijnzaadolie waardoor de Allbäck lijnolieverf er minder snel in trok. Op zich logisch. Maar wel goed om te weten. Behandel je tuinmeubelen dus niet met lijnzaadolieverf een dag voordat je een tuinfeest geeft, want dan zijn je tuinmeubelen nog plakkerig. Dat duurt echt langer dan bij ‘reguliere’ verf.
Verder had ik van de ruwe lijnolie geleerd dat je het zo van je handen afspoelt, dus deed ik niet heel voorzichtig met de lijnolieverf. Nou blijkt dat je dit spul lastiger van je handen krijgt en moest ik flink schrobben om mijn rode handen weer hun normale kleur te geven. Dom natuurlijk. Pas op met je kleren, dit krijg je er niet meer uit.
Mooie natuurlijke uitstraling van het hout met nerven
Al met al vind ik zowel de ruwe lijnzaadolie als de lijnzaadolieverf erg fijn werken. Je bent iets langer bezig met verwarmen, maar die tijd win je weer terug omdat je kwast in no-time weer schoon is. En het hout ziet er prachtig en natuurlijk uit. Doordat de lijnzaadolie in het hout trekt, blijf je de nerven van het hout prachtig zien. Sterker nog, het lijkt wel alsof de olie extra contrast toevoegt, waardoor de structuur van hout nog beter naar voren komt.
Tuinhout behandelen met lijnzaadolie in plaats van verf of beits: werkt het?
Tijd voor het oordeel: is lijnzaadolie op basis van 100% natuurlijke ingrediënten een geschikt alternatief voor het impregneren of verven van tuinhout met verf waarin chemicaliën zijn verwerkt?
- Allereerst de verwerking. Dat verwarmen van de olie was even wennen, maar stelt eigenlijk niets voor. Het verven zelf gaat als een speer en is misschien zelfs wel makkelijker dan lak omdat de olie in het hout trekt en daardoor kleine slordigheidjes in je schilderwerk verdoezelt.
- Of het hout goed beschermd is tegen weer en wind, is zo snel moeilijk te zeggen. Ik zal dat na een jaar wel even laten weten in de reacties hieronder. Het milieu is in ieder geval goed beschermd met deze oplossing, want er zitten alleen biologisch afbreekbare bestanddelen in.
- De kleur is smaak. Maar ik houd wel van houten tuinmeubelen met een natuurlijke uitstraling en daar slaagt deze olie prima in. De houtstructuur komt mooi naar voren en het hout ziet er goed uit. Natuurlijk Kleurrijk biedt 42, vooral natuurlijke, kleuren Allbäck lijnolieverf. Dus er zit voor elke smaak wel wat in.
In het dagelijks leven is Remi als Kiemfabriek vooral interim marketeer voor bedrijven en organisaties die de wereld wat mooier maken. Soms rond strategie of management en soms met de handen aan de knoppen in bijvoorbeeld campagnes. Thuis heeft Remi samen met Cecile en Emily een eigen voedselbos en permacultuurproject de Hommelgaard in een klein dorpje in Drenthe. Veel artikelen zijn vooral daarop geïnspireerd.
Hallo
Leuk artikel, ik was er ook al nieuwsgierig naar hoe de natuurlijke verf gebruikt moest worden.
Ik gebruik al jaren oud frituurvet om mijn tuin meubels en houten schuttingen/schuurtjes in de olie te zetten ( zonnebloemolie ) en ik moet zeggen werkt prima. Goedkoop en zero waste anders ging het toch weg ( al zou je t nog wel in een speciale bak kunnen gooien bij de gemeente waarschijnlijk )
Mijn vuren houten tuinbank met latten gaat al zeker 15 jaar mee, elk jaar even in de oude frituurolie wel even in laten trekken. Meestal staat hij in de winter afgedekt buiten. Maar het hout is nog prima.
Wel een goeie tip om de olie tot 60 graden te verwarmen dan zal het inderdaad sneller intrekken 🙂
Ik wou dezelfde reactie plaatsen als Ingrid.
Alleen ik heb van alles gemaakt van pallethout,gratis van de fabriek.
Staat al jaren.
Een kleur in de olie is pigment toe voegen bv.gemalen dakpannen geen betonnen natuurlijk,maar van die klei dakpannen.
En wat dacht u van kookverf.
Groetjes kees.
Hoi Kees,
Ik lees dat jij verhoogde bakken hebt gemaakt van pallethout. Hoe heb je dat gedaan? Welke afmetingen heeft jouw verhoogde bak?
Zelf heb ik een pallet in de schuur staan met latjes van 7 cm breed. Heb jij ook zo’n pallet gebruikt?
Groetjes,
Arjan
Ik zou het willen gebruiken voor tuinmeubelen.
Echter zijn de stielen al geverfd met gewone verf zo te zien. Kan ik hierover dan lijnzaadolie verf gebruiken ?
Als hout al behandeld is, duur het langer voordat de olie in het hout kan trekken. Dus blijven je meubelen dan een beetje vettig. Na verloop van tijd en een paar regenbuien zal dat wel oplossen lijkt me.
Ik zou het met de blanke lijnzaadolieverf wel aandurven. Maar ik zou in dat geval geen gekleurde lijnolieverf gebruiken. Die rode die ik heb gebruikt is na een paar maanden nog steeds op een paar plekken niet 100% vrij van plakken. Dus als je daar op gaat zitten zou je vlekken in je kleren kunnen krijgen die er niet meer uit gaan. De blanke olie is veel makkelijker. Die trekt sneller in en de olie is precies waarmee je ook zou kunnen koken. Dus als je dat in je kleren zou krijgen, kun je het er in principe gewoon weer uit wassen.
Hoi Remi,
Tijdje geleden maar heb alles gelezen hoor.
Door ziekte kwam ik nog niet toe aan verven maar mogelijk een van komende weken wel.
Zie nu het effect van het gebruik van lijnzaadolie (niet verf) op de gegrijsde schuur. Ziet er mooi uit. Ga die gebruiken.
Ik heb mijn houte zwembad met lijnzaadolie behandeld vorige lente! Bijna een jaar na dato merk ik niks can schimmelvorming of dergelijk. Volgende project is mijn douglas tuinhuis!
Goed bezig Nabil!
Het “probleem” van het plakken is een gevolg van een te dikke laag lijnolieverf…… dat kan niet in het hout trekken en blijft daardoor plakken, drogen gebeurt niet. De beste manier van aanbrengen is niet te dik (maar wel voldoende :-)) en het na een uurtje of max 2 goed uit te wrijven zodat je het teveel verwijderd.
klopt, zo heb ik het ook geleerd om mijn houten aanrechtblad te beschermen. Laten opdrogen, het overtollige wegvegen en daarna goed uitpoetsen. Dan krijg je ook een soort waterafstotend laagje en plakt het niet.
Hoi Kees,
Ik lees dat jij verhoogde bakken hebt gemaakt van pallethout. Hoe heb je dat gedaan? Welke afmetingen heeft jouw verhoogde bak?
Zelf heb ik een pallet in de schuur staan met latjes van 7 cm breed. Heb jij ook zo’n pallet gebruikt?
Groetjes,
Arjan
Hoi Remi,
Ik ben wel benieuwd hoe je hout het afgelopen jaar weer en wind heeft doorstaan? Is lijnzaadolie een goede vervanger voor beits?
Groetjes Charlotte
Hoi Charlotte,
Het eerste jaar is het hout prima doorgekomen. Je ziet nu dat de planken wel wat werken. Ze staan natuurlijk in de grond en aan een kant zijn ze structureel vochtig door de compost/grond. Dus je kunt wel zien dat ze hier en daar wat vochtig zijn en een beetje krom trekken hier en daar. Maar eigenlijk alleen kleine stukjes en ik zie nergens schimmel of houtrot. Dus dat ziet er veelbelovend uit.
Maar ik weet eigenlijk niet of je daar iets van kunt zeggen. Onbehandeld gaat Douglas/Lariks ook 5 tot 7 jaar mee geloof ik. Met de lijnzaad hoop ik daar 10 tot 15 jaar van te maken. Dus eigenlijk kan ik je pas over een jaar of 9 antwoord geven 😉
Van anderen die al langer lijnzaadolie gebruiken in moestuinbakken heb ik begrepen dat het voor hen goed werkt.
Groeten Remi
Hoi Remi,
Bedankt voor je reactie en dat klinkt veel belovend. En dan over 9 jaar vraag ik wel weer om een update 😂.
Groetjes Charlotte
Ik heb deze weekmijn schuur in de rauwe lijnolie gezet, niet verwarmd overigens, ik stuur je een foto van voor en na de tijd.
Het betreft voorbehandeld hout uit 2004, wat helemaal vergrijst was. Rauwe lijnolie ook zeer effectief als vloeistof om je normale verfkwasten langdurig in te bewaren.
EDIT REDACTIE:
We krijgen deze foto’s van het resultaat binnen:
Wauw. Mooi geworden
Super mooi, mijn man is om!
Fijn ook dat het natuurlijk materiaal is gemakkelijk verkrijgbaar
Hoi Erik,
Ik ben zeer benieuwd naar het resultaat.
Ik heb zelf een schuur van grenenhout (gewolmaniseerd) die grijs is en langzaam slechter begint te worden. Is een jaar of 10 oud als ik de vorige bewoners mag geloven.
Ik was van plan deze met een dunne beits te behandelen. Dikke beits gaat bladderen op dit deels al gespleten hout. Lijnzaadolie klinkt hierin ideaal. Wel de beschermende werking, en niet bladderen omdat deze er echt intrekt.
Wil wel eerst je foto’s afwachten. Ging het behandelen makkelijk? Gewoon met een blokkwast?
Groeten Niels
Geweldig stuk over houtimpregneer met lijnzaadolie.
Binnenkort starten wij met de bouw van een Geodesic Dome als praktijkruimte. De bedoeling is om het frame geheel dubbel te behandelen voordat alles op maat gezaagd zal worden. Ik zal jouw site eend vaker bezoeken voor het juiste adres waar deze lijnzaadolie te bestellen voor een grotere hoeveelheid douglas 45×75 balken. De olie zal met een stove verwarmd worden met een outdoor dingetje.
Groetz Rick
Hoi Remi, mooi stuk. Ik had al eerder met lijnolie gewerkt maar wist niet van het verwarmen. Goede tip! Ik sta op het punt in een nieuwe tuin 6 moestuinbakken en een driedeling compostfabriek te maken van Douglas hout. Ik heb geen partner die een kleur voorschrijft 😉 Is rauwe lijnolie dan voldoende voor de bescherming? M.a.w. is de rode verf die je beschrijft puur voor het mooie of heeft het ook nog een extra functie? En nu ga ik mij verder inlezen in je permacultuur / moestuin blogs. Thanks!
Hoi Richard,
De rauwe lijnolie werkt een stuk fijner. Ik zou denk ik gewoon twee lagen rauwe lijnolie doen dan.
Groeten Remi
Hallo! Wat een mooi resultaat! Mag ik vragen hoeveel olie je in totaal nodig had voor jou project, Remi?
Bedankt voor je fijne blog!
Hoi Esther. Als ik me goed herinner zo’n 2 of 3 liter ruwe lijnolie en 1 liter rode. De laatste laag trekt er veel minder in, dus daarvan heb je ook veel minder nodig. Maar het is al even geleden, dus ik weet het niet meer precies.
Gr Remi
Beste tip: Meng het eerst met Terpentine. Zeker de eerste laag. hierdoor trekt het dieper in het hout! De 2e en derde laag steeds met minder terpentine. 1e x 50/50, 2e x 75% lijnolie, 25% terpentine, laatste laag nog een klein beetje terpentine…
Kops hout in een bakje zetten zodat het optimaal intrekt.
Het hele punt was dat ik geen giftige stoffen in mijn tuin en zeker niet in mijn moestuin wil. Dus zocht ik een natuurlijk alternatief. Waarom zou ik daar vervolgens terpentine doorheen doen? Dan heb ik alsnog rommel in de grond en in mijn planten en voeding.
Overigens is het ook gewoon niet nodig. Zoals je ziet in het artikel trekt de lijnolie binnen enkele minuten al 1,5 tot 2,5 cm diep in het hout. Dus als je en plank van bijvoorbeeld 2 of 3 cm dik van beide kanten met lijnolie bewerkt, zit het gewoon door het hele hout heen. Extra chemische oplosmiddelen en milieubelasting zijn helemaal niet nodig.
Hoi Remi,
Bedankt voor je blog.
Heb je rauwe of gekookte lijnolie gebruikt?
Ik zal een binnenvloer gaan behandelen en vraag me af wat ik nodig heb.
Groetjes,
Linde
Goede dag. Wij hebben in het verleden enkele schuurdeuren behandeld met lijnzaad olie maar na enkele jaren zijn deze zwart uitgeslagen .
Ik heb ergens gelezen dat dit kan gebeuren met lijnzaad olie, we hebben de deuren intussen volledig gereinigd en in de beurs gezet.
Nu hebben we een schutting staan die we ook met beurs behandeld hebben maar de buurman heeft aan zijn kant alles
Na ook eerst gebeits te hebben na 4 jaar in de lijnzaad olie gezet. Met doorlopers van lijnzaad olie aan onze kant . Waardoor we nu lelijke plekken me tg kleurverschil hebben . Gaat dit ook zwart uitslaan ? En hoe zijn deze plekken weg te krijgen ?
Gr Martijn
Er staat op sommige plaatsen beurs geschreven maar dit moet beits zijn.
Gr Martijn
Ik heb mijn houten gevel behandeld met gekookte lijnzaadolie (niet verwarmd), maar na enkele maanden was het zwart van de schimmel. Wie weet hoe ik dat had kunnen voorkomen? Toch iets er doorheen mengen dat schimmels dood? Wat dan?
ik heb blikken lijnolie van de aldi, voor hardhout, maar dat kan natuurlijk ook op douglas gebruikt worden. Ook puur natuur, geen troep toegevoegd.
Heb het al op azobe hout gesmeerd, heet en het trok er ook flink diep in, terwijl ze het vaak afraden, omdat het niet in zou trekken, maar alleen een fimpje olieachterlaat op het hout, dat er zo weer afregent. Niet dus. Heb het er heet opgekwast en na een tijdje gekeken hoe diep het introk. Dik 1,5 /2 cm.
Ik vind het het ideale impregneermiddel, desnoods doe je het na een jaar nóg een keer, etc. Vet hout rot minder snel dan nat hout.
Al die troep als beits en bottomcoat zwart, komt allemaal in je tuin terecht.
Ik heb vorig jaar een bak gemaakt van vurenhout en met gekookte lijnolie van de Praxis behandeld. Nu de bak leeg gehaald. De buitenkant is op de plekken waar het vochtig was zwart uitgeslagen. De droge kanten zijn nog mooi geel. De binnenkant waar de natte tuingrond de plank raakte ziet er nu uit alsof ik die nooit heb behandeld. Zelfs al wat kleine stukje weggerot.
Dus bij mij geen succes op vurenhout, hoewel ik niet weet of het anders erger gerot zou hebben, maar ook de zwarte stukken zijn niet bepaald mooi om te zien.
Eerst ongekookte lijnolie om in het hout te laten trekken. Pas dan 2 lagen gekookte lijnolie.
Die 60 graden is echt onzin. Op het moment dat de olie op het hout komt is de temperatuur al zover gezakt dat de eiwitten in de schimmels al niet meer omzetten. Theoretisch klopt het wel, maar de praktijk is echt weerbarstig. Niet alles geloven wat mensen vertellen.
Misschien trek het wel wat verder in het hout omdat de olie dunner is? Een leverancier van lijnolie adviseert overigens 130 graden.
Het hout (met de net aangebrachte olie) fohnen met de verfbrander, zou wat beter werken.
Ik ben benieuwd of hier op grotere schaal ervaring mee op is gedaan en of er wat meer over bekend is hoe lang moet worden verwarmd, met welke olie (gezuiverde lijnolie blijkt in verschillende prijsklassen te bestaan; de ene leverancier adviseert rauwe lijnolie, de ander gekookte lijnolie) en wat het effect is op de levensduur in vochtige omstandigheden.
Werk met een oude frituurpan! Die houdt de olie mooi op temperatuur
Mooi resultaat met die lijnzaadolie. Ik ga het proberen op mijn plant klimrekken, beter dan beits, giftig spul hoe je dat nu draait of keert. Even opwarmen is een heel goeie tip
Hoi, ik heb houten planken ook ingevet met lijnzaadolie. Echter nu blijft de plank vet afgeven. Ik kan er nov niets opleggen. Weet iemand wat ik hiertegen kan doen? Alvast bedankt voor reactie🙏
misschien iets te dik aangebracht/ vergeten de overtollige olie na intrekken te verwijderen met een doek?
Oplossing: de olie die erop ligt eraf schrapen, bijvoorbeeld met een schraapmes of brede beitel. Dan goed laten drogen, evt opschuren en evt nieuwe dunne laag aanbrengen (goed uitwrijven/overtollige olie na kwartier of zo verwijderen, zie ook tips op website van Cokerije.
Het kan ook nog aan het type olie liggen (rauwe olie hardt niet of een stuk minder uit dan gekookte lijnolie; Rauwe lijnolie wordt wel ooit gebruikt om te impregneren en daarna af te werken met lijnolieverf.)
Erg bedankt voor de duidelijke uitleg, ik heb een camping gastoestel van de action gekocht en daarop (in de tuin) een kookpan met lijnzaad olie verwarmd, op een laag pitje bleef de olie schommelen op 60 graden. Zo heb ik mijn schutting binnen no time weer een opfris beurt gegeven.
Prachtig leerzaam artikel. Bedankt hiervoor.
Welke leverancier of merk lijnolie adviseren jullie, of heb je een goede tip mbt de prijs
Beste Remi, dank je wel voor je informatieve site! Ik ga je voederhuisje op paal maken van douglas hout en ik wil het met olie behandelen. Is dat een goed idee? En kan ik alimentaire lijnzaadolie (heb ik al in huis) gebruiken of is lijnzaadolie voor hout echt anders? Ik heb namelijk erg weinig nodig dus koop ik liever geen liter!
Alvast bedankt! Sandrine
Hoi! Ik heb geen idee wat “alimentaire lijnzaadolie” is. Maar volgens mij is alle lijnzaadolie het zelfde. Ik heb hier ook wel lijnzaadolie van de supermarkt gebruikt. Werkt precies het zelfde als lijnzaadolie die verkocht wordt om mee te verven. Alleen is het doorzichtig natuurlijk. Dus ik zou er gewoon voor gaan! Met de huidige kou (ik schrijf dit terwijl het vriest) kan het wel langer duren voor het in het hout trekt. Dus als je een voederhuisje van onbehandeld hout maakt, raad ik aan dat binnen even een paar dagen goed te drogen en het dan ook binnen met lijnolie te verven en daarna nog een weekje in de warmte te houden. Gr Remi
Google helpt me niet echt met het vinden van lijnzaadolie ?
Er zijn blijkbaar wel erg veel verschillende soorten (paarden,honden,plus,eco ….) en wel heel sterk variërende prijzen ?
Een lezer hier met een gouden tip ?
Volgens mij is het allemaal het zelfde en kun je prima voor een van de goedkope soorten gaan. Uiteindelijk is lijnzaad gewoon het zaad van vlas. Als je dat perst komt er olie uit. Die moet je hebben.
Tenzij ze nog speciale dingen toevoegen voor paarden of honden (extra vitminen?). En je kunt ook lijnzaadolie met pigmenten kopen. Die is speciaal bedoelt om mee te verven. Maar gewone pure lijnzaadolie beschermd het hout prima. De pigmenten zijn puur voor het oog.
Hoi Remi, bedankt voor het artikel. Heel duidelijk. Rest toch nog een vraag. Moet de lijnolieverf ook tot 60 graden worden verwarmd voordat je het aanbrengt?
Hoi Remi, bedankt voor het artikel. Heel duidelijk. Rest toch nog een vraag. Moet de lijnolieverf ook tot 60 graden worden verwarmd voordat je het aanbrengt?
Hé Remi,
Ik wil mijn Steenschotten terras een wit kleurtje geven , voor welke moet ik dan gaan ?
Bedankt bij voorbaat
Dag Renmi,
Op verschillende plekken lees ik dat het hout maximaal 14% vocht mag bevatten. Dat betekent 2-3 jaar drogen aan de open lucht.
Heb jij daar op gelet en/of last van gehad? Ik neem aan dat jij ook met redelijk vers hout bent begonnen. Ik ga dat binnenkort ook doen met een tuinhek en wil met het zelfde verduurzamingsrecept aan de gang.
Bedankt voor je informatieve blog,
Erik
Hoi Erik,
Nee ik heb gewoon hout gehaald bij een zagerij in de buurt. Geen idee hoe droog het al was. Maar het zijn planken dus douglas of larix van 2 cm dik. Die drogen volgens mij best snel. Het zijn geen eiken balken oid.
Ik heb iig geen probleem met vocht in het hout gehad. De lijnolie trok er snel in en dan zie je ook op de foto’s.
gr Remi
Besten,
Ik wil mijn schutting/ etc bewerken met lijnzaadolie.
Wat maakt dat ik de “verf” variant van lijnolie moet gebruiken en niet die voor diervoeder kan gebruiken.
Beiden zijn namelijk gekookt.
Ik hoor graag jullie ervaring en kennis.
Gr