Ik ben al jaren bezig om kritisch naar energieverbruik te kijken. Omdat we vorig jaar zijn verhuisd, kan ik een aantal dingen weer opnieuw onder de loep leggen. Zo hebben we hier een ingebouwd fornuis die lang niet zo goed geïsoleerd is als ons oude vrijstaande fornuis, er is veel meer buitenverlichting, maar wat het belangrijkste is, is dat de inhoud van de woning behoorlijk is vergroot.
Eerste stap in verminderen
Dit resulteerde in een behoorlijke verhoging van ons maandbedrag bij onze groene energieleverancier. De eenvoudigste stap om drastisch te snijden in ons (vrij zuinige) elektrisch verbruik, is het leasen van zonnepanelen. Dit bevalt ons enorm en het is fijn om de komende tijd gebruik te mogen maken van de service vanuit deze lease maatschappij. De panelen gaan we uiteindelijk overnemen van de leasemaatschappij, dat is het voordeligste. Nu wij (eindelijk) zonnepanelen hebben, is het tijd om in onze woning het overig energieverbruik te bekijken.
Gasverbruik in huis
We weten allemaal wat er in Groningen gebeurt en ik voel me daar ook verantwoordelijk voor. Ik volg dan ook het één en ander op gebied van alternatieve energie en mensen die van ‘het gas af’ zijn gestapt. In de keuken verbruik je op zich maar weinig gas, het meeste zit hem in het warm water en de verwarming, maar dat is weer een heel ander onderwerp.
Gasverbruik in de keuken
Omdat we ons oude goed geïsoleerd fornuis wel hebben meeverhuisd en we nog sparen voor een duurzame keukenverbouwing waar deze ongeplaatst gaat worden, wil ik in de tussentijd kijken wat ik in de keuken kan doen om mijn gasverbruik te beperken. De beste optie is wellicht om de gasplaat te verruilen voor een elektrische kookplaat of te koken op gas onder glas. Dat hoeft niet zo duur te zijn, maar het voelt vrij nutteloos gezien de toekomstige inbouw van ons vrijstaande fornuis. Bovendien is het aanschaffen van nieuwe apparaten ook niet heel duurzaam natuurlijk. Er gaat ook veel energie in de productie zitten. In principe is koken op gas goedkoper dan op elektra, maar gezien onze zonnepanelen gaat die vlieger niet meer op.
Vuur-energie
Buiten de voordelen van het koken op elektra koken we beiden het liefst op gas. Het is beter te doseren, maar ik vind de vuurbron ook belangrijk gezien de ‘vuur-energie’ die ook in je voeding terecht komt. Dat heb ik althans geleerd in mijn opleiding tot natuurvoedingsadviseur. Het is niet voor niets dat de ouderwetse kippensoep die zo lang op het vuur staat, helend zou zijn bij griep en verkoudheid. Het wordt ook wel de ‘Joodse penicilline’ genoemd. Inductieplaten worden soms in één adem genoemd met magnetrons, die het voedsel energetische leeg maken volgens de ayurveda en de Chinese geneeskunde, terwijl vuur juist energie toe zou voegen.
Tips om te bewaren
- Eten bewaren voor een volgende maaltijd? Laat het eerst afkoelen voor je het in de koelkast of vriezer zet;
- Ontdooi je bevroren eten in de koelkast;
- Gebruik plekken waar het kouder is (kelder, garage) om etenswaren op te bergen wat niet per se in de koelkast hoeft.
Tips voor het gebruik van pannen
- Gebruik de juiste grootte pannen. Niet te groot;
- Doe tijdens het eten koken de deksels op de pannen;
- Gebruik de juiste pan op juiste pit. Bolle op gas, platte op elektrische plaat;
- Snelkookpan, of dubbele pannen waar meerdere lagen in zitten;
- Neem liever een kleinere pan voor kleinere gerechten;
- Sommig eten hoef je maar even kort te koken, daarna kan het gas eigenlijk al uit, Je laat het alleen iets langer opstaan, wel met een deksel erop. Zie hier de kooktips van Remi.
Tips voor het gebruik van de oven
- Open de oven niet te veel tussendoor, er gaat erg veel warmte verloren met het openen van de deur;
- Zet oven eerder uit dan dat eten klaar is;
- De zelfreinigende oven functie kost veel energie.
Overige tips
- Verwarm niet meer dan je nodig hebt;
- Haal de stekker uit de magnetron als je deze niet gebruikt;
- Afzuigkap is niet altijd nodig, gebruik deze alleen wanneer dat echt nodig is, zet bijvoorbeeld een raampje open voor de ventilatie en de stoom;
- Boiler voor je keukenkraan, deze kraan wordt vaak het meest gebruikt. Door hier een boiler te plaatsen, hoef je geen water door al je leidingen van je CV te laten opwarmen. Deze uitgave heb je redelijk snel terugverdiend, afhankelijk van de afstand CV-keukenkraan. Je kunt hem uitschakelen als je op vakantie gaat.
Tot slot heb ik een poosje geleden een soort hooikist gekocht bij iemand die deze zakken zelf maakt en vult met wol. Cecile heeft de hooimadam ook al getest in de keuken. De kooktijden variëren nogal per product en de grootte ervan, dus met deze zakken ben ik nog aan het experimenteren. Koken met een Hooimadam, hooikist of de zakken die ik heb, vergt wel een andere planning in de keuken.
Gewichtsconsulent & natuurvoedingsadviseur.
Wat fijn om hier iets te lezen over vuur-energie! Puur gevoelsmatig heb ik onlangs voor in onze nieuwe keuken toch weer gekozen voor een gasfornuis. Ondanks de zonnepanelen die we hebben laten installeren, ondanks het besef dat het gas eens op zal zijn en we daarin ook een verantwoordelijkheid hebben. Ik heb gelezen over straling vlakbij een inductiekookplaat, maar niets over wat dat met het voedsel doet! Om gas te besparen maak ik zoveel mogelijk gebruik van ouderwetse petroleumstellen, gevuld met lampolie. Nu bedenk ik dat ik me ook nog even moet verdiepen in wat lampolie eigenlijk is…
Ik had nog nooit stilgestaan bij de mogelijke problemen van inductie tot dit artikel. Onze magnetron is de deur uit en we koken nu nog op gas. Maar zodra we verhuizen, willen we eigenlijk van het gas af. Als inductie geen optie is, hoe zit het met keramisch of gewoon old skool elektrisch?
Inductie is ook verwarming met magnetische velden….
De ‘vuur-energie’ krijg je ook niet met elektrisch koken natuurlijk, maar het is net wat je doel is. Inductie schijnt wel het zuinigste te zijn.