Test schoonmaakzepen: met een blok zeep je huis schoonmaken, werkt dat?

11 mei 2022

Ik vond ons huishouden al best milieuvriendelijk met onze ecologische schoonmaakmiddelen. Maar ja, ze zaten wel nog steeds in plastic flessen. Dat kan anders! Je kunt namelijk ook schoonmaken met schoonmaakzeep: een blok zeep zonder plastic of wat ook. Beter voor onze planeet en het scheelt bovendien ruimte in je gootsteenkastje. Maar is het ook een beetje fijn? En maken zulke zepen goed schoon? Dat mochten we testen met schoonmaakzeep van de in blokken zeep gespecialiseerde webshop Zepig.nl. In deze review lees je onze ervaringen met zes verschillende merken schoonmaakzeep.

Schoonmaken met een blok zeep (en een zeepklopper…)

Eigenlijk is het huishouden doen met een blok zeep helemaal geen vreemde gedachte. Ik gebruik al bijna twintig jaar blokken shampoo voor mijn haar, en ook al jaren blokken zeep voor mijn handen en onder de douche. Ik heb zelfs een blok scheerzeep. Gek eigenlijk dat we toch nog altijd flessen allesreiniger en afwasmiddel in de kast hebben staan. Want als je met een blok zeep een fles vloeibare shampoo of douchegel kunt vervangen, dan kun je ook een blok zeep gebruiken voor het schoonmaken van je huis en het doen van de afwas. Toch? Zoals ik in de intro schreef: het scheelt plastic en neemt bovendien minder ruimte in beslag.

Wel handig voor erbij is een zeepklopper, in ieder geval voor het schoonmaken van het huis. Daar doe je de zeep in, waarna je de zeepklopper in je emmer water een paar keer heen en weer schudt. Het resultaat is een emmertje ‘sop’ dat niet schuimt, maar wel wat wittig/wazig is. Ik weet eigenlijk niet waarom, maar ik vind het heel fijn dat sopjes van schoonmaakzeep niet schuimen. Een vriendin die ik een paar blokken schoonmaakzeep cadeau deed zegt exact hetzelfde. Maar ik loop op de zaken vooruit! Eerst maar wat meer vertellen over de zes schoonmaakzepen die ik voor deze test mocht uitproberen.

Blokken schoonmaakzeep kopen bij Zepig.nl

Terug dus naar de blokken schoonmaakzeep van Zepig.nl. In deze online winkel kun je ook veel blokken zeep voor bijvoorbeeld je lijf en haar kopen. Een superhandige webwinkel voor als je graag verpakkingsarm wilt wassen en poetsen, maar wel voor je lijf bijvoorbeeld een ander merk wilt gebruiken dan voor je huis. In de online shop kun je ook terecht voor bijvoorbeeld houdertjes en zeepbakjes en de al eerder genoemde zeepklopper.

Test: 12 weken lang het huishouden doen met blokken schoonmaakzeep

Ik mocht de zepen voor deze test zelf uitkiezen, dus een verrassing was de inhoud van mijn pakketje niet. Toch was het leuk om te zien hoeveel verschillende merken er al blijkbaar zijn. De ene zeep ruikt aantrekkelijker dan de andere, maar dat is ook een kwestie van smaak. Er valt dus echt wel wat te kiezen! Zouden de schoonmaakzepen allemaal even goed schoonmaken? Ik gebruik de blokken zeep over een periode van 12 weken allemaal in twee rondes voor de wekelijkse schoonmaak van ons huis. Dus zeep nummer 1 in week 1 en week 7, zeep nummer 2 in week 2 en week 8, enzovoorts. Zo krijg ik tenminste echt een goede indruk van ze en hebben de eerste zepen ook niet te lijden onder voortschrijdend inzicht in hoe je schoonmaakzepen goed kunt gebruiken. Daarnaast ga ik met allemaal een keer afwassen (en mijn man ook, want die doet verreweg het vaakst de vaat bij ons thuis).

Test schoonmaakzeep 1: ervaringen met Werfzeep schoonmaakzeep

Ik weet het niet zeker, maar ik denk de langst bestaande schoonmaakzeep in deze test. Werfzeep uit Utrecht is al jaren een begrip. De basis van deze zeep bestaat uit verzeepte kokosolie en zonnebloemolie. Hij ruikt naar citroen en citronella, deels door etherische oliën, deels door parfum. De zeep is handgemaakt (in Nederland), biologisch, vegan en palmolievrij. Een blok Werfzeep schoonmaakzeep van 100 gram kost €5,45 (in mei 2022).

De schoonmaakzeep past goed in de zeepklopper. Wel gek, de eerste keer dat je zoiets doet. Hoe lang moet je de zeep rondklotsen in het warme water? Dat is denk ik ook iets wat je met wat oefening en ervaring leert aanvoelen. Het water wordt een beetje romig en wittig, heel anders dan met vloeibare allesreiniger. De geur is subtiel; niet als een citronella-kaars, maar gewoon fris. Poetsen met de Werfzeep gaat heel prima. Ik zie geen verschil met anders. Een bescheiden afwas is ook prima te doen met deze schoonmaakzeep. Het valt mij wel op dat er wat vlekjes van het ‘sop’ in de glazen achterblijven. Dit blijkt overigens te gebeuren met alle schoonmaakzepen in deze test. Ten slotte: mijn handen hebben geen last van deze zeep.

Test schoonmaakzeep 2: ervaringen met HelemaalShea Citronella zeep body bar

De naam ‘Body bar’ is een beetje misleidend, omdat deze HelemaalShea zeep vooral bedoeld is om mee schoon te maken. Maar feit is dat je deze zeep ook onder de douche kunt gebruiken. Misschien handig om muggen mee te verjagen, want ook deze zeep ruikt naar citronella. De basis bestaat uit verzeepte zonnebloemolie, kokosolie en shea boter. De zeep is handgemaakt (in Nederland), vegan, palmolievrij en voor een groot deel biologisch. Een blok HelemaalShea schoonmaakzeep van 110 gram kost €5,95 (in mei 2022).

Deze schoonmaakzeep ruikt wel heel erg naar citronella. In een walm van anti-muggen-kaars mijn huis poetsen is niet iets wat ik associeer met knus en gezellig. Het blok zeep doet echter wel goed zijn werk. Zelfs de toch wat hardnekkige tandpastavlekken in de wasbak van mijn dochter haal ik er moeiteloos mee weg. Ook de afwas gaat prima met de HelemaalShea Citronella zeep. Wel heb ik het gevoel dat ik van deze schoonmaakzeep iets meer ‘oma-vingers’ krijg.

Test schoonmaakzeep 3: ervaringen met Foekje Fleur Bubble Buddy cleaning soap

Citronella is blijkbaar the way to go voor schoonmaakzepen, want ook de Bubble Buddy schoonmaakzeep van Foekje Fleur bevat etherische citronella olie. De andere helft van de geur komt van tea tree olie, bekend om zijn ontsmettende kwaliteiten. De basis van deze zeep bestaat uit verzeepte kokosolie en extra vierge olijfolie. De zeep is biologisch, vegan, palmolievrij en handgemaakt in Italië. Een blok Foekje Fleur Bubble Buddy schoonmaakzeep van 100 gram kost €4,50 (in mei 2022).

Ik weet niet precies waarom, maar deze schoonmaakzeep bevalt mij minder goed voor het poetsen in huis. Iets eraan is een beetje ‘stroevig’. Dat is waarschijnlijk precies waarom de Bubble Buddy schoonmaakzeep juist heel goed werkt voor de afwas. De zeep laat geen vette laag achter op de vaat en ik zie niet of nauwelijks witte stippen in de glazen.

Test schoonmaakzeep 4: ervaringen met Biolijf schoonmaakzeep Lavendel

Na al die citronella wordt het wel tijd voor even een andere geur. BioLijf heeft ook een schoonmaakzeep die naar citroen ruikt, maar in onze test gaan we poetsen met een die naar lavendel ruikt (door echte etherische olie). Heerlijk in huis, maar werkt het ook voor de afwas? We gaan het zien (ruiken). De basis van deze zeep bestaat uit verzeepte kokosolie (en wat amandelolie). De zeep is wederom handgemaakt (in Nederland), biologisch, palmolievrij en volgens mij ook gewoon vegan. Een blok Biolijf Lavendel schoonmaakzeep van 100 gram kost €5,95 (in mei 2022).

Qua poetsen doet de Biolijf schoonmaakzeep het helemaal goed. Ik heb er niet met een microscoop ofzo een studie naar gedaan, maar ik heb het gevoel dat de zeep van Biolijf net zo goed schoonmaakt als mijn fles eco-allesreiniger. De geur is ook heel prettig. De geur blijft niet lang hangen in de ruimtes, maar het is fijn dat je tijdens het schoonmaken een huiselijke, vriendelijke geur ruikt. En daar is lavendel wat mij betreft veel geschikter voor dan citronella. Helaas blijkt de zeep minder geschikt voor de afwas. Mijn servies wordt er vettig van.

Test schoonmaakzeep 5: ervaringen met Zeeplokaal Citroen & Eucalyptus huishoudzeep

Verreweg de duurste schoonmaakzeep in deze test is de huishoudzeep van Zeeplokaal. Een blok Zeeplokaal schoonmaakzeep van 130 gram kost €10,95 (in mei 2022). Ik ben heel benieuwd of de zeep dit prijsverschil zal legitimeren. De basis van de zeep bestaat uit verzeepte kokosolie en koolzaadolie. Door etherische oliën ruikt hij naar citroen en eucalyptus. Ook deze schoonmaakzeep is handgemaakt, vegan, palmolievrij en (deels) biologisch.

Dit vierkante blok zeep past eigenlijk niet goed in de zeepklopper. Dat is dan wel weer een beetje onhandig. Hij ruikt wel lekker. Net iets subtieler en interessanter dan al die citronella-zepen. Voor het poetsen in huis, zoals het afnemen van stof en het opfrissen van het sanitair, blinkt de huishoudzeep van Zeeplokaal Citroen & Eucalyptus niet uit. Hij doet het. En dat is prima. Maar hij maakt niet twee keer beter schoon dan de zepen die half zo duur zijn. Ondanks de citroen blijkt deze zeep de vettigste zeep van de zes schoonmaakzepen in mijn test. Afwassen ermee is echt onmogelijk. De vette laag die achterbleef was zo hardnekkig, dat ik bepaalde stukken servies nog vijf keer opnieuw moest afwassen met mijn reguliere eco-afwasmiddel! Dat doen we niet nog een keer. Interessant dat de duurste schoonmaakzeep wat mij betreft een van de minste is.

Test schoonmaakzeep 6: ervaringen met Kusala schoonmaakzeep met citroengras

Zal de laatste de beste zijn? Ik geef toe dat ik de schoonmaakzeep van Kusala voor het laatst heb bewaard, omdat ik hem zo droog in de hand het lekkerst vind ruiken. Cipres, basilicum, neroli en citroengras: dat is nog eens wat anders dan citronella. Ik zou dit blok zeep zo onder de douche gebruiken. Maar poetst ie ook goed? De basis van de zeep bestaat uit verzeepte kokosolie. Uiteraard is ie handgemaakt (in Nederland), palmolievrij, deels biologisch en volgens mij ook vegan. Een blok Kusala schoonmaakzeep van 100 gram kost €5,95 (in mei 2022).

Deze zeep past iets minder goed in de zeepklopper, maar de zeepklopper gaat nog wel dicht. De geur is echt goddelijk. Dit is de geur die ik wil ruiken als ik het huis schoonmaak. Dat doet ie verder prima. Het is jammer dat de geur niet enorm lang blijft hangen, maar dat geldt voor alle blokken schoonmaakzeep. Zou de zeep echter ook OK zijn als afwasmiddel? Qua geur blijkt dat dan weer een beetje raar. De geur is gewoonweg te zwoel voor de vaat. Mijn man vindt de afwas doen met de Kusala schoonmaakzeep verschrikkelijk. Tsja…

Welke schoonmaakzeep moet je kopen?

Zo op het eerste gezicht lijken al die blokken schoonmaakzeep op elkaar, maar er blijken dus wel echt verschillen te zijn! Toch zijn er ook overeenkomsten. In geen enkel geval blijft de geur lang in de schoongemaakte ruimtes hangen. Als je dat wel heel belangrijk vindt, is een blok schoonmaakzeep geen optie voor je. Verder wordt het water dus altijd een beetje wittig van de schoonmaakzeep, zonder schuim. Daar moet je misschien een beetje aan wennen. Met de afwas kan dat bovendien lastig zijn, want je ziet niet goed wat je doet. Qua poetskracht blijkt de ene zeep beter te zijn in het poetsen van het huis, terwijl de andere zeep geschikter is voor de afwas. Wil je per se een all-in-one schoonmaakzeep? Dan zou ik kiezen voor Werfzeep. Heb je ruimte voor twee blokken (en dat heb je vast), dan zou ik sowieso voor twee zepen gaan. Mijn persoonlijke favorieten: de Kusala schoonmaakzeep met citroengras voor mijn huis en de Foekje Fleur Bubble Buddy cleaning soap voor de afwas.

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *