Slakken vangen met een komkommer-slakkenval

24 mei 2018

Slakken kunnen behoorlijk lastig zijn in je moestuin. Vooral naaktslakken kunnen je vers geplante tere jonge plantjes soms in een nacht opvreten. Nou kun je (eco) slakkenkorrels kopen of allerlei andere maatregelen nemen. Maar rapen werkt ook. Vooral als je alleen last van de slakken hebt in de korte periode dat je die tere plantjes van je vensterbank naar je tuin verplaatst. Dan werkt de komkommerval.

Een slakkenplaag is een symptoom

Laat ik voor de volledigheid maar even zeggen dat slakken hartstikke nuttige opruimers in de tuin zijn. Ze vreten allerlei dode bladeren en plantenresten op en verwerken dat tot bemesting van je tuin. Het is dus prima om een handjevol slakken in je tuin te hebben. Maar een slakkenplaag is wat anders. Dat is eigenlijk altijd een symptoom van een verstoorde balans in je tuin. En zoals met vrijwel elke plaag in de tuin is de échte oplossing het werken aan meer biodiversiteit. Laat de blaadjes in de herfst liggen als schuilplek voor insecten en egels bijvoorbeeld. En lok vogels naar je tuin. Zorg voor een pergola of een struik waar ze veilig zijn voor katten. Leg een kleine poel aan voor kikkers en voor andere dieren om te drinken. Egels, vogels en kikkers zijn gek op slakken en zullen je slakkenplaag reduceren tot een bescheiden hoeveelheid slakken. Deze aanpak werkt verreweg het beste, maar werkt ook pas na 1 a 2 jaar.

Slakken vangen met komkommer

Deze slakkenval is simpel. Slakken worden vaak aan het begin van de avond als het schemerig is actief. Ze houden van jonge blaadjes en zullen je nieuwe plantjes dus snel opvreten als ze die vinden. De truc is om ze iets lekkerders voor te schotelen om ze weg te leiden van je plantjes. Een stukje overgebleven komkommer is daarvoor perfect.

Stuk komkommer in de tuin. Op de achtergrond twee net uitgeplante klimbonen die de slakken erg lekker vinden.

Snij een stuk komkommer doormidden en leg dat in de buurt van je tere plantjes. Als er slakken in de buurt zijn, zullen ze aan het begin van de avond aan de komkommer beginnen te eten. Het enige dat je hoeft te doen is ‘s avonds de komkommer te checken en de slakken weg te halen. Je kunt ze met je vingers van de komkommer plukken en in de biobak gooien. Of je gooit gewoon de hele komkommer met slakken en al in de biobak.

Twee naaktslakken op de komkommer. Deze komkommer heb ik een aantal dagen opnieuw gebruikt.

Meer tips tegen slakken

In plaats van een komkommer, kun je ook andere nattige groente gebruiken. Aardappelschillen schijnen goed te werken. Of stukken pompoen. Vorig jaar schreef ik ook een blog met tips tegen slakken (zonder gif). Je kunt het hier lezen. Heb je nog andere trucs om slakken tegen te gaan? Laat het weten in de reacties!

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *