Sfeerimpressie: vegan beurs VeggieWorld in Utrecht

9 maart 2016

Afgelopen weekend, 5 en 6 maart, werd er in Utrecht in de Jaarbeurs de vegan beurs VeggieWorld gehouden. VeggieWorld is een Europese vak- en publieksbeurs voor veganistische producten en diensten. Een aantal veganistische Facebookvrienden ging heen en delen graag hun ervaringen met de lezers van Eigenwijs Blij.

logo-veggieworld

VeggieWorld?

Helaas kon ik zelf niet naar VeggieWorld toe, maar ik mocht wel een paar van mijn vegan Facebookvrienden interviewen uit de leukste vegan Facebookgroep: de Super Vegans. Oprichters van deze groep en partners Gerard en Bjorn, Dirkjan van Bij de jongens op ’t zand en echtpaar Antje en Frans waren mijn ogen en oren op de VeggieWorld beurs.

Vlog van Dirkjan over VeggieWorld

Wat vond je van VeggieWorld?

Frans: “Erg leuk, gevarieerd aanbod en leuke mensen. Het was mij wat te druk (ik ben niet zo’n mensenmens) maar het is een goed teken dat er zo veel belangstelling is.” Antje: “Ik vond VeggieWorld een heel erg tof evenement. Het was heel leuk om zoveel gelijkgestemden te ontmoeten en voor een dagje niet erbij na hoeven te denken of je iets kon proeven of kopen.” Bjorn: “VeggieWorld is als een huishoudbeurs maar dan met een doel. Je gaat er namelijk ook echt heen om nieuwe vegan producten te ontdekken.” Gerard: “Ik vond VeggieWorld fantastisch. Het is prachtig om zo een grote groep mensen te zien die dezelfde levensstijl als jij aanhangen of daar in ieder geval zeer geïnteresseerd in zijn. Ik heb veel nieuwe mensen leren kennen en veel nieuwe producten gekocht. Tel de workshops daarbij op, en ik ben thuisgekomen als een zeer geïnspireerd man die graag meer wil doen om de vega boodschap te verspreiden.”

Hoe was de sfeer op VeggieWorld?

Gerard: “Erg goed. Als je samen met een groep mensen bent die dezelfde levensstijl aanhangen, ontstaat er snel een saamhorigheidsgevoel. Iedereen is vriendelijk naar elkaar toe, er wordt naar je geluisterd en mensen willen graag hun ervaringen met je delen om je leven beter te maken.” Antje: “De sfeer was erg ontspannen. Ik heb heel veel blije gezichten gezien. Ook de standhouders leken onder de indruk van de grote opkomst.” Bjorn: “Zeer gemoedelijk. Ik denk doordat een hoop mensen elkaar al kenden via Facebook of elkaar al eens eerder hadden ontmoeten bij een beurs, festival of andere (vegan) meeting. We hebben één keer eerder een vegan ontmoeting gehad en dat was bij The Vegan Games Amsterdam waarvan er ook een aantal mensen aanwezig van waren.” Frans: “Goed, gezellig. Bijna iedereen is vriendelijk en open.”

Antje en Frans bezochten al eerder dit soort evenementen maar voor Gerard en Bjorn was het hun eerste bezoek aan een vegan beurs en hebben zich duidelijk niet ingehouden met het kopen van vegan producten. Zij kochten: raw chocolate, kazen van Charly’s All Is Fair, wijn, sladressing, nieuwe soorten tofu, vegan boeken, buttons, kaarten en T-shirts. Ook scoorden zij nieuwe smaken van Professor Grunschnabel ijs en I Sea pasta. Antje kon ook geen weerstand bieden aan de zeewier tagliatelle en heeft zichzelf daarnaast ook getrakteerd op een paar nieuwe schoenen van Vega-life. Frans en Antje geven ook aan het prettig te vinden om producten die je normaal alleen online kunt vinden nu ook eens in het echt te zien en te kunnen proeven.

veggieworld-bjorn2

Hebben jullie nog lezingen of workshops bijgewoond?

Frans en Antje hebben de kookdemo ‘Gezonde en vegan snacks’ bijgewoond. Frans: “Leuk om eens mee te maken, maar niet echt iets nieuws. Ik denk dat ik niet helemaal de doelgroep was, dat deze meer bedoeld was voor geïnteresseerde niet-veganisten en beginnende veganisten.” Antje: “Ik vond het erg leuk en ik had graag gezien dat meer mensen hun recepten met ons deelden op deze manier. We mochten ook proeven en dat was natuurlijk ook een erg leuk (en lekker) onderdeel.” Dirkjan woonde er twee bij: “Ik vond de ene beter dan andere maar eigenlijk voldeden ze beide niet echt aan mijn verwachtingen.”

Bjorn en Gerard hebben er meer bijgewoond. Bjorn: “De lezing van Armanda gaf nieuwe vegan motivatie om weer actie te ondernemen en te doen! De lezing van Pablo en Veerle (Viva las Vega’s) was interessant omdat ze hebben laten zien wat een effectieve methode is om zoveel mogelijk dieren te redden en heeft ons ook aangezet om wat te doen: vrijwilliger worden bij Viva Las Vega’s. De lezing van auteur Robin Schaper was interessant om wat argumenten te horen die je kan gebruiken bij een discussie en de lezing Vegan Ondernemen was interessant omdat ik alvast een beeld heb kunnen vormen bij het mogelijk opzetten van een eigen Vegan onderneming.”

Gerard: “We hebben gekeken naar een paar workshops over methoden om veganisme te verspreiden, waarom mensen nou eigenlijk vlees eten, raw chocolade, vegan ondernemen, effectief altruïsme, tofu masterclass en nog een andere kookworkshop. Ik ga zeer graag naar deze lezingen/workshops, omdat dit voor mij de momenten zijn waarop ik nieuwe denkwijzen leer en daardoor geïnspireerd wordt. Het zorgt tevens voor de perfecte afwisseling met het lekker struinen en praten met mensen.” Gerard heeft wel een paar kanttekeningen bij de ruimtes waarin de lezingen werden gehouden: “Er was veel rumoer in de workshop zalen doordat het geen dichte zalen waren en je veel geluidsoverlast had van de verdere beurs. Hierdoor moesten de personen die een presentatie verzorgden hard praten en zelfs dan verstond je het nog niet altijd.”

Wat vonden jullie het leukst en wat heeft het meeste indruk gemaakt?

Allen zijn het over één ding duidelijk eens: het in real life ontmoeten van een flink aantal mensen die ze via vegan Facebookgroepen kennen. Antje vond het ook erg indrukwekkend dat er zoveel mensen vegan zijn of op zijn minst geïnteresseerd zijn in veganisme. Bij dat laatste kan Dirkjan zich helemaal aansluiten. Bjorn en Gerard zijn vooral zeer geïnspireerd geraakt door de lezingen. Gerard: “De workshop van Pablo Moleman en Veerle Vrindts van Viva las Vega’s over effectief altruïsme heeft erg veel indruk gemaakt. Dit is een redelijk nieuwe beweging die methoden zoekt om het meeste goed te doen. Vertaald naar het veganisme: hoe red ik zoveel mogelijk dieren? Ik vond het prachtig om te zien dat de stichting Viva las Vega’s de volgende stap heeft gezet naar een volwassen stichting waarin ze echt kritisch durven te kijken naar hun eigen methoden om zoveel mogelijk dieren te redden. Het heeft ervoor gezorgd dat ik en mijn vriend (Bjorn) lid zijn geworden van deze stichting met een maandelijkse bijdrage, en ons tevens opgegeven hebben voor vrijwilligerswerk. Let’s make things better!”

veggieworld-bjorn1

Kritiek op VeggieWorld

Er waren wel wat punten van kritiek. Gerard vond bijvoorbeeld dat alle kraampjes wel erg dicht op elkaar stonden. Hierdoor was er wat weinig ademruimte. Ook vond hij dat er wat weinig variatie was in het aanbod bij de eettentjes: “De hamburgers waren goed vertegenwoordigd, maar wat ik miste waren bijvoorbeeld de pizza’s of de stukken kaas (smeerkaasjes waren er wel). Ook het gebak, de cake en de vegan cupcakes ontbraken.” Gerard miste ook informatie over de transitie naar een vegan life en over hoe je veel vegetarisch of omnivoor voedsel kunt ‘veganizen’. “Een zeer ernstig punt van kritiek vind ik wel dat er enkele stands waren die producten verkochten die niet vegan waren.” Gerard: “Het zou goed zijn om nog een dubbelcheck te laten doen door de organisatie voordat het festival begint.”

Maar ondanks deze minpunten kan Dirkjan niet wachten op de volgende en vinden zij alle vijf: “Volgend jaar gaan we weer want het was ontzettend leuk!

Fotografie: Bjorn Slok

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

6 reacties op “Sfeerimpressie: vegan beurs VeggieWorld in Utrecht

 1. Awesome!!!! Wat een leuk stuk zeg. Dikke kus, xdjx

 2. Ik vind het echt superleuk klinken. Had het veel knulliger en kleinschaliger verwacht. Iets voor volgend jaar dus!

 3. Dyana mrt 9, 2016

  Dat de stands dicht op elkaar stonden lag aan de Jaarbeurs en niet aan de organisatie.
  Pizza’s en stukken kaas waren er wel. 🙂
  Standhouders met gebak en (cup)cake waren wel gevraagd maar wilden (nog) niet. Volgende keer vast wel, nu ze gezien hebben dat er zo’n 6.000 bezoekers waren en veel stands uitverkocht waren. 😉
  Producten die niet 100% vegan waren mochten niet verkocht/tentoongesteld worden (stond in de voorwaarden/contracten voor de standhouders) maar 3 standhouders hielden zich daar op zaterdag helaas niet 100% aan. Nadat er wat van gezegd is gelukkig wel.