Recycle je oud papier – maak je eigen inpakpapier!

29 november 2016

Niet alleen is je eigen inpakpapier maken een mooie manier om iets heel persoonlijks aan een cadeau toe te voegen, het is ook een super manier om papier te recyclen. Hoewel het heel goed werkt om dit door je mini te laten doen, kan je het natuurlijk ook zelf! Als extra voordeel: behalve papier zelf maken, kosten deze methodes van je eigen inpakpapier maken bijna geen geld en zijn ze binnen een kwartier klaar. Handig als je vergeten bent dat je op zondagmiddag naar een verjaardag moet.

Zelf maken van inpakpapier

Geef je kind een stuk papier dat groot genoeg is om je cadeau in in te pakken. Geef de materialen en laat je kind lekker losgaan! Krassen mag en is zelfs aangemoedigd! Met de dikke kinderpotloden kan dat ook goed, hoewel wij een lichte voorkeur hebben voor de vetkrijtjes.

Of ga zelf helemaal los, natuurlijk! Pak bijvoorbeeld eens 5 potloden naast elkaar vast en teken een paar strepen over het hele papier.  Als je gaat verven, maak er dan een knoeiboel van, maar kies van tevoren 2 of 3 kleuren die goed bij elkaar passen. Dat ziet er mooier uit. Ik kies meestal rood, geel en een klein beetje zwart of goud. Of groen, blauw en wit, eventueel met zilver. Dat is prachtig. Of stempel je papier met een mooi patroon.

Inpakken in oud papier

Je kunt trouwens ook heel goed inpakken in krantenpapier met vrolijk gekleurd plakband. Of doe er een touw omheen met een mooi kaartje eraan. Ik heb zelf ook eens een mand met cadeautjes ingepakt in tijdschriftbladen gekregen. Het geheel was prachtig kleurig.

Printen van inpakpapier

Heb je A4 papier over met een nog witte achterkant? Dan kun je ook zelf cadeaupapier printen. Google maar eens op ‘printable gift wrap‘. Sommige prints zijn zelfs al in kleur!

Opnieuw inpakken met oud inpakpapier

Waarom ook niet: recycle mooi geschenkpapier. Ik verklaarde mijn grootouders en ouders altijd voor gek, maar het is wél een mooi en groen idee: bewaar mooi inpakpapier door het plakband los te knippen en gebruik het nog een keer (en nog een keer, en nog een keer…)! Je zou het zelfs in kleine stukjes als een patchwork deken aan elkaar kunnen plakken. Met wit masking tape erbij, is dat prachtig.

Voor de echte knutselaar: zelf nieuw papier maken

Ben je nou een echte knutselaar, dan kun je natuurlijk ook helemaal zelf papier maken van oud papier. Je hebt daarvoor wel een papierzeef nodig. Het gaat daarna ongeveer zo:

  • Lees je in (je kunt genoeg vinden op internet over papier maken).
  • Bereid je voor: zorg voor een zeef of in ieder geval gaas, passend bij de bak die je in gedachten hebt om papier te gaan maken.
  • Verzamel oud papier. Houd hierbij in gedachten dat ‘zacht’ papier, zoals kranten, ook weer zacht papier oplevert. Voor inpakken is dat prima, alleen plakt plakband dan soms niet zo goed. Met touw inpakken kan altijd.
  • Scheur het papier (en niet de nietjes of eventueel plastic) in kleine stukjes en laat het in water weken tot het erg zacht is.
  • Je maakt het papier nog kleiner met een keukenmachine, staafmixer of vijzel, maar voor inpakpapier zou je ook kunnen proberen om reepjes papier op een papier maché manier met stijfsel of behanglijm weer aan elkaar te krijgen.
  • Dit zelfgemaakte papier moet je natuurlijk wél goed laten drogen, voordat je er iets mee inpakt.

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Eén reactie op “Recycle je oud papier – maak je eigen inpakpapier!

  1. Superleuk idee! Als onze voorraad pakpapier eindelijk op is, ga ik hier eens mee experimenteren.