De leukste podcasts over klimaat en duurzaamheid

15 januari 2022

De tofste duurzame podcasts vind je in deze blog! Ook zo dol op lekker luisteren terwijl je ondertussen de was doet, kookt of een wandeling maakt?

Zelf vind ik het heerlijk om een paar keer per dag naar buiten te gaan voor een ommetje of wandeling. Wanneer ik thuis werk ga ik er helemaal vaak op uit. Heerlijk vind ik het dan om naar podcasts te luisteren, en er is zoveel leuks te vinden! Zie hieronder mijn favoriete podcasts over het klimaat, de natuur en duurzaamheid.

Groene oren

Dit is zo leuk om te luisteren! In deze podcast worden zogenaamd dieren en planten geïnterviewd. Bijvoorbeeld Paulien de Eik, ingesproken door Paulien Cornelisse. Ze vindt zichzelf heel wat, als grote stoere oude eik. Ze vertelt over haar tijd als eikel en hoe ze een eik werd. De interviewer zegt dat hij het nogal inefficiënt vindt dat er van zoveel eikels maar een paar een boom worden, waarop Paulien vraagt of hij dat efficiënter doet met zijn eigen zaadjes.

Door er zo’n verhaal van te maken blijft de informatie (want het is toch eigenlijk ook heel leerzaam) bij mij heel goed hangen. Het is humoristisch en interessant, en er komt ook steeds een expert van Staatsbosbeheer wat vertellen, bijvoorbeeld over klimaatverandering.

NRC Onbehaarde apen

Dit is een wetenschappelijke podcast van NRC en behandelt een variëteit aan onderwerpen. Niet alles maar wel veel heeft te maken met natuur of duurzaamheid. Bijvoorbeeld een aflevering over kernenergie, eentje over de laatste witte neushoorn en of we die nog kunnen redden, hoe schadelijk plastic is enzovoort.

Leuke podcast als je zin hebt in wat wetenschap en wat leren!

Het groene hart

Een podcast van Jelle Derkx, bekend van de blog growthinkers over duurzaamheid en persoonlijke ontwikkeling. In deze podcast spreekt hij meer en minder bekende mensen over hun gedachten en acties omtrent duurzaamheid. Persoonlijke gesprekken met onder andere Jelmer Mommers (auteur van Hoe gaan we dit uitleggen), Sophie Hilbrand (bewoner van het duurzame Schoon Schip in Amsterdam) en Freke van Nimwegen (mede-oprichter van Instock).

Klimaattherapie

Klimaattherapie is een heel fijne podcast om te luisteren. Waarom? Het gaat niet over de technische kant van klimaatverandering, maar kijkt naar originele oplossingen en mindset. Er wordt heel toegankelijk over gesproken waardoor het ook ontspannend is om te luisteren. Nieuwe ideeën, originele gasten en niet onbelangrijk: er is veel aandacht voor wat klimaatverandering met jou als persoon doet. Er is gelukkig veel ruimte voor optimisme in deze podcast.

Over water en klimaat

Dit is een interessante podcast die zich focust op de waterhuishouding in Nederland ten tijde van klimaatverandering. Want wat gebeurt er als de zeespiegel verder stijgt en de dijken niet sterk genoeg meer zijn? Hoe blijft Nederland veilig? Is Nederland voorbereid op extreme neerslag? Een podcast van het Deltaprogramma, die je van alles leert over, uiteraard, water en klimaat.

Ondernemen in de nieuwe economie

Een podcast die weliswaar gaat over ondernemen, maar voor iedereen interessant is. Gesprekken met ondernemers die superduurzaam bezig zijn maar die je misschien nog niet kent, hun duurzame visie en drijfveren. Hoe maak je een bedrijf duurzaam, toekomstbestendig én winstgevend? Een nieuwe economie waarin groei en fossiele brandstoffen niet meer de basis zijn.

Welke duurzame podcast luister jij?

Ik ben benieuwd welke podcasts jij luistert en wat je van bovenstaande podcasts vindt! Mist er nog een toffe podcast? Laat het weten in een reactie hieronder!

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Eén reactie op “De leukste podcasts over klimaat en duurzaamheid

  1. Frank nov 14, 2023

    Klimaattherapie kende ik nog niet, ga ik eens beluisteren. Ik ben zelf wel fan van de Groene Nerds (https://doe-duurzaam.nl/de-groene-nerds-podcast/). Dat gaat vooral over hoe je zelf aan de slag kunt met duurzaamheid, denk aan warmtepompen, thuisbatterijen en dynamische energieprijzen.