Met de trein naar Zweden

4 februari 2022

Met de trein naar… vul het zelf maar aan en grote kans dat je er komt! Het wordt steeds eenvoudiger én goedkoper om met de trein de grens over te gaan. Ondanks diverse aanbieders in de landen om ons heen, kun je toch vrij eenvoudig een treinreis naar het buitenland boeken. In dit artikel lees je alles over het boeken van je treinreis naar Duitsland, Denemarken en Zweden.

Wat kost de trein naar Malmö Zweden?

Allereerst de prijs: De treinreis naar Zweden heb je al geboekt voor onder de € 100. Ik boekte voor januari een retourtje Malmö (Zweden) voor net iets boven de € 100, maar dan eerste klasse met zitplaatsreservering. Wil je minder luxe, dan ben je vaak al heen-en-weer voor minder dan € 100. De tip is om op tijd te boeken via de Super-Sparpreistickets van Deutsche Bahn. Er zijn twee varianten: De allervoordeligste tickets zijn de Super-Sparpreistickets. Daarnaast zijn er ‘gewone’ Sparpreistickets, deze zijn iets duurder, maar bieden betere mogelijkheden voor annulering en wijziging.

Super-Sparpreistickets hebben wel enkele voorwaarden:

  • De reis verloopt van, naar of via Duitsland. Boek dus altijd vanaf je opstapstation in Nederland. De reis naar en van de grens in Duitsland zit bij de prijs inbegrepen. Zo kun je van Nederland – via Duitsland – naar Denemarken, Polen, Tsjechië, Oostenrijk, Zwitserland en Zuid-Zweden.
  • Een lange-afstandstrein is in Duitsland (ICE, IC, EC of IC-BUs) onderdeel van je reis.

Er zijn per trein altijd maar enkele Super-Sparpreistickets verkrijgbaar, dus vroeg boeken loont. Soms zijn treinen al zo druk (maandag, vrijdag en weekend) dat er helemaal geen Super-Sparpreistickets beschikbaar zijn. De prijzen gaan gaan per € 5 omhoog naar gelang meer boekingen.

Superhandige tips voor de voordeligste tickets op metdetreinnaarhetbuitenland.nl

Met de trein naar Denemarken, Zweden en Noorwegen

Reis je vanuit Nederland naar Zweden of Noorwegen? Dan kun je het beste een kaartje bij Deutsche Bahn kopen. Ze hebben ook een superfijne App, waarin je snel je reis kunt boeken. Ook staat hier je ticket digitaal in. Vervolgens kun je in veel ICE-treinen de Comfort Check-in gebruiken. Je geeft dan in de app aan dat je op je plek zit en de conducteur je niet meer hoeft te controleren.

Abonneer je op de Podcast over duurzaamheid. Je bent dan altijd direct op de hoogte van nieuwe afleveringen. Je vindt de podcast in Apple Podcasts, Spotify of Google Podcasts. Je kan ook zoeken in elke andere podcast app.

Boek je eerste klasse in ICE dan krijg je eten en drinken aan je tafeltje geserveerd. Ik zat zelfs in een trein waarbij je in de online portal op de (gratis en goede) WiFi van de trein kon bestellen. Na enkele minuten werd een lekkere bak koffie en Apfelkuchen gebracht. Betalen doe je met credit card of PIN.

Koffie en appeltaart in de ICE van Deutsche Bahn

Boekingen van Sparpreis-tickets zijn mogelijk vanaf 6 maanden voor vertrek vanuit Nederland naar Duitsland, Tsjechië, Oostenrijk en Zwitserland. Boekingen vanuit Nederland naar Denemarken en Zuid-Zweden zijn mogelijk vanaf 3 maand voor vertrek.

Overstappen als je naar Zweden treint

Reis je van Nederland naar Zweden met de trein, dan stap je een aantal keer over. Voor mij vanaf Arnhem moest ik na een uur overstappen in Duisburg. Daar valt niet veel te beleven en heb dan ook buiten op een bankje in de winterzon doorgebracht. Vervolgens reis je per ICE door naar Hamburg, daar doe je 3,5 uur over. Vanaf Hamburg reis je in één ruk door naar Kopenhagen. Deze trein is van de Deense Staatsbanen (DSB). Reis je eerste klasse, zoals ik, dan is koffie/thee/water gratis! Zodra je de grens oversteekt bij Flensburg wordt dit klaargezet.

Øresundståg over de Øresundbrug van Kopenhagen naar Malmö.
De Øresundbrug van Kopenhagen naar Malmö. Goedkoop met de trein, duur met de auto.

Zodra je in Kopenhagen bent, stap je over op de Øresundtåg naar Malmö. Maar je zou ook kunnen doorreizen voor dezelfde prijs en verder Zweden intrekken. Dat moet je natuurlijk wel meteen boeken.

Handige links en tips voor als je een treinreis naar Zweden boekt

Een handig overzicht van linkjes voor als je je reis wilt boeken, met actuele en verdiepende informatie:

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *