De luchtigste manier om bij te dragen aan een beter klimaat

9 februari 2016

Eenvoudige manieren om iets aan een beter milieu te doen, ik ben er gek op! Zo schreef ik onlangs over radiatorfolie waarmee je in een handomdraai gas bespaart, douche ik niet al te lang en let ik er op dat lampen en apparaten niet aanstaan als ik ze niet gebruik. Maar aan bandenspanning had ik nog niet gedacht. Daarmee kunnen veel mensen 2 tot 5 procent brandstof besparen. Dat is makkelijke winst voor portemonnee en milieu!

Band op Spanning

Onlangs bezocht ik het congres ‘De toekomst van duurzaam ondernemen’ waar ik in aanraking kwam met “Band op Spanning”. Volgens hen rijdt in Nederland 60 procent van de auto’s met een te lage bandenspanning. Daardoor zijn auto’s minder efficiënt en verbruiken ze 2 tot 5 procent meer brandstof, slijten de banden sneller en maken ze meer lawaai. Zorg je ervoor dat je je banden regelmatig op spanning brengt, dan kun je dus flink CO2, NOx (stikstofoxiden) en fijnstof besparen. Tot 5 procent milieuwinst op al je autoritjes en dat met een paar minuten werk! Ook financieel levert dat wat op. Afhankelijk van hoeveel je rijdt kan dat zo’n 75 tot 150 euro per jaar zijn.

Bandenspanning controleren

Ik probeerde me te herinneren wanneer ik de banden van mijn auto voor het laatst gecontroleerd heb. Ik kan het me niet herinneren. Zou onze garage de bandenspanning controleren en de banden op spanning brengen tijdens de kleine en grote beurt? Ik laat ze wel elk jaar de winterbanden omwisselen voor zomerbanden en andersom. Ik hoop maar dat ze dan de spanning controleren, maar zeker weten doe ik het niet. Ik neem me voor om dat bij de volgende bandenwissel even te vragen.

Het ideale gedoe om uit te stellen

Banden op spanning brengen is ook best gedoe. Bij veel tankstations is een bandenpomp, maar vaak is die moeilijk te vinden, geblokkeerd door een geparkeerde auto en moet je er ook nog eens een euro ingooien om te betalen voor een beetje lucht. En als je toch de bandenpomp gevonden hebt, moet je in dat boekje uit het handschoenvakje ergens in een moeilijke tabel de juiste luchtdruk in bar per uitvoering van de auto zien uit te vogelen. Een ideaal klusje dus om uit te stellen. Zeker als het regent of je haast hebt om bij je afspraak te komen. Geen wonder dat 60 procent van de auto’s met te lage spanning rondrijdt!

Mijn banden zijn op spanning

Toch neem ik me voor om de banden onder mijn auto vanaf nu regelmatig te controleren en op spanning te brengen. Eigenlijk is het maar een paar minuten werk en nu ik weet dat het tot 5 procent CO2 en andere gassen kan besparen, heb ik het er graag voor over! Mijn banden zijn vanaf nu op spanning!

geen reacties mogelijk