Interview Vita: “Lees, leer & ontdek en neem geen genoegen met de status quo”

8 mei 2017

Vita van der Lijke is zelfstandig ondernemer. Hoewel werk en privé voor haar vloeiend in elkaar overgaan, vindt ze tijd veel belangrijker dan geld. Hoe ze dat aanpakt en hoe Vita verder eigenwijs blij leeft, lees je in dit interview. Binnenkort zal bovendien het eerste artikel van Vita voor Eigenwijs Blij verschijnen.

Wat doe je in het dagelijks leven?

Sinds kort werk ik fulltime (samen met mijn echtgenoot) in ons eigen bedrijf Roadbear Studios. We maken muziek, bouwen websites & apps en doen niets liever dan techniek en creativiteit combineren tot iets nieuws. Geen dag is hetzelfde. Daarnaast run ik voor de lol een kleine webshop in kinder-regenkleding uit Scandinavië (VitaPita). In de tijd die overblijft probeer ik zo veel mogelijk aandacht te besteden aan mijn kinderen (1 meisje, 1 jongen), (moes)tuinieren en tekenen. De scheiding van werk en privé is bij ons compleet vervaagd en dat laat ik maar zo. Mijn dochter heeft geregeld briljante marketing ideeën voor onze ondernemingen en ik denk dat het goed is dat je kinderen zien dat je werkt en leert en daarnaast ook ontspant en plezier maakt.

Wat is jouw manier van ‘eigenwijs blij’ leven? Welke thema’s zijn hierbij voor jou belangrijk?

Wat voor mij als een paal boven water staat is dat tijd belangrijker is dan geld. Tijd om leuke dingen te doen, om je kinderen te zien opgroeien, om te genieten van de mensen en dingen om je heen, de wereld een stukje blijer maken. Natuurlijk moet je zorgen dat je kan rondkomen, zodat niet al je tijd op gaat aan kopzorgen. Maar ik heb nooit de behoefte gevoeld om steeds maar meer te verdienen. In plaats daarvan vind ik het belangrijker om de afweging te maken of iets mij ook meer tijd kan opleveren. Het ultieme doel is daarbij om zelfvoorzienend en financieel volledig onafhankelijk te kunnen zijn. Qua opvoeding en educatie heb ik het zelf ook altijd belangrijker gevonden om me zo veel mogelijk vaardigheden aan te leren. Dit gaat van het kunnen slachten van een kip tot het maken van je eigen kleding.

Was er een moment in je leven waarop je dacht: nu ga ik het anders doen? Of ging dat geleidelijk of direct van huis uit?

Van huis uit heb ik meegekregen dat aandacht voor jezelf en je omgeving op een hoger plan staat dan werk en school. Zelfontplooiing was voor mij een belangrijk thema en ik wilde al jong alles zelf ervaren. “Ikke zelf doen” was dan ook mijn eerste zinnetje. Eigenlijk mocht ik vrijwel alles, zolang ik het maar zelf regelde. Dus dat deed ik. Van huis uit heb ik meegekregen dat ‘geld moet rollen’. Dat is niet altijd even praktisch (ik heb nog steeds moeite met sparen), maar ik hecht daardoor wel weinig belang aan geld en kan leven met weinig en met veel. Het is slechts een van de middelen om dingen mee voor elkaar te krijgen.

Heb je heimelijke genoegens? Dingen die volgens je eigen overtuiging ‘fout’ zijn, maar die je jezelf toch af en toe gunt?

Ja, ik ben een echte carnivoor. En hoezeer ik ook overtuigd ben van het gegeven dat vlees eten niet goed is voor de planeet en niet goed is voor de dieren zelf, dat het er in de slachthuizen slecht aan toe gaat en dat het volledig uit de hand gelopen is… Dan toch kan ik me niet bedwingen en moet ik af en toe echt spareribs eten, of barbecueën. Het ergste is dat ik dan ook gewoon veel vlees eet. Ik eet er geen sla bij en ook geen saus. Hooguit wat aardappeltjes. Ik troost me dan een beetje met de gedachte dat ik het dan in elk geval wel biologisch doe. En dat ik altijd let op het beter leven stickertje. En dat ik het komende jaar minder ga douchen enzo. En sowieso ga minderen. Met alles. 🙂

Welke stappen voor een in jouw ogen beter leven denk je in de toekomst te zullen gaan zetten?

Ik ben eigenlijk best tevreden over de stappen die ik tot nu toe heb gezet, maar de laatste tijd zit vooral mijn kleding me dwars. Eigenlijk niet alleen mijn kleding, maar de kleding van mijn hele gezin. Ik wil dan ook heel graag een volledig groene garderobe (ja en dan niet de kleur hè…) en ik ben er nog niet helemaal over uit hoe dat aan te pakken. Want mag tweedehands dan wel? En hoe doe je dat een beetje redelijk met schoenen qua budget? Dat is mijn volgende grote stap dus; structureel kiezen voor fairtrade en bio kleding. Een iets kleinere stap is dat we ons hebben voorgenomen ons zoontje vroeg zindelijk te maken. Het scheelt gewoon erg veel luiers.

Welke tip voor een ‘eigenwijs blij’ leven wil je graag met iedereen delen?

Investeer in jezelf (en in je gezin). Niet alleen tijd, maar ook geld en aandacht. Lees, leer & ontdek en neem geen genoegen met de status quo als je denkt dat het ook anders moet kunnen. Vaak zul je zien dat je gelijk hebt en dat je het gewoon voor het eerst moet doen.

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Eén reactie op “Interview Vita: “Lees, leer & ontdek en neem geen genoegen met de status quo”

  1. Remi van Beekum mei 8, 2017

    Leuk om te lezen. Welkom bij de club. Ik ben benieuwd naar je blogs! En beter inconsequent goed, dan consequent fout!