Thuisbatterijen. We horen er steeds meer over. Niet zo verwonderlijk nu is gebleken dat de salderingsregeling voor zonnepanelen zal worden afgeschaft en er terugleveringskosten betaald moeten worden. De zonnepaneelhouders zien hun investering hiermee deels in rook opgaan. Maar biedt de thuisbatterij soelaas, of is ook dit een overbodige investering?
Overtollige energie opslaan in de thuisbatterij
Thuisbatterijen zijn er in alle soorten en maten. Veel fabrikanten, zoals LG, Tesla, SolarEdge, brengen thuisbatterijen op de markt. Er is dus geen eenduidige kwaliteit te benoemen, hoewel een gerenommeerd merk als LG waarschijnlijk een hogere thuisbatterij op de markt brengt dan een onbekende Chinese speler.
Belangrijke aspecten thuisbatterij
Bij thuisbatterijen is de kwaliteit van de thuisbatterij enorm belangrijk, aangezien hij een bepaalde levensduur moet kunnen garanderen om de investering te kunnen terugverdienen. Een lange levensduur is dus een belangrijke voorwaarde.
Capaciteit thuisbatterij
Daarnaast is de capaciteit van de thuisbatterij van belang: hoeveel kan hij maximaal opslaan? De thuisbatterijen van dit moment hebben een opslagcapaciteit vanaf 3 kWh tot wel 12 kWh. Gemiddeld gebruikt een gezin van 4 personen, volgens energieleverancier Eneco, ongeveer 295 kWh per maand, wat neerkomt op bijna 10 kWh per dag. Zo zie je dat de zwaarste thuisbatterij ongeveer 1 volledige dag stroom kan leveren aan een gezin van 4 personen.
Prijs thuisbatterij
Naast de capaciteit is uiteraard de prijs belangrijk. Thuisbatterijen zijn niet voordelig. Voor een thuisbatterij met een opslag van 11 kWh betaal je tussen de 6000 en 9000 euro. Dit zijn geen bedragen die iedereen zomaar beschikbaar heeft. Soms wordt er dan ook een persoonlijke lening via Krediet.nl afgesloten voor de aanschaf van een thuisbatterij. Of de investering vooralsnog loont, zullen we hieronder bekijken.
Loont de investering van een thuisbatterij op dit moment?
Wie veel zonnepanelen op het dak heeft liggen kan goed af zijn met een thuisbatterij. Ook tijdens bewolkt weer wordt er -weliswaar veel minder- stroom opgewekt door de zonnepanelen. Bij 10 stuks gemiddeld zo’n 2 kWh. tijdens bewolkte dagen.
De investering kan pas lonen indien de levensduur van de thuisbatterij bekend is. Gemiddeld gaat een thuisbatterij 5000 tot 7000 oplaadmomenten mee. Dit betekent dat hij naar gelang zijn capaciteit 5000 tot 7000 keer volgeladen kan worden. Wanneer de thuisbatterij telkens bijvoorbeeld 10 kWh heeft opgeladen (en dus vol is) kun je dit vermenigvuldigen met 5000 tot 7000. Dan komen we uit op 50- tot 70.000 kWh.
Momenteel kost een kWh ongeveer 30 cent; echter de prijzen kunnen natuurlijk fluctueren. Uitgaande van 30 cent per kWh heeft een gemiddelde thuisbatterij met een opslag van 10 kWh aan het einde van zijn leven in dit geval 15.000 tot 21.000 euro opgeleverd aan stroom – in het meest gunstige en optimale geval. Het is dan wel zaak om telkens de stroom te gebruiken, zodat hij direct weer opnieuw kan opladen. Dit is echt een aandachtspunt, want wanneer je de stroom ongebruikt laat, al is het maar een week of om de zoveel dagen, dan vervliegt je voordeel steeds verder en dat zou zonde zijn.
Informeer bij een thuisbatterij-expert naar de precieze cijfers per thuisbatterij en het te verwachten rendement, het kan zomaar het antwoord betekenen op het verdwijnen van de salderingsregeling.