In een handomdraai veel energie besparen met radiatorfolie

4 november 2015

Wil je iets aan je energieverbruik in huis doen, dan denk je al gauw aan zonnepanelen of vloerisolatie. Beide kunnen een prima oplossing zijn, maar vragen wel wat uitzoek- en regelwerk en een investering. Wil je met een kleiner budget toch iets voor het milieu doen en je energierekening blijvend verlagen? Dan is radiatorfolie waarschijnlijk dé oplossing. Radiatorfolie is zelfs voor iemand met twee linkerhanden in een handomdraai te plaatsen en verdient zich meestal binnen een jaar al terug!

Veel energieverlies door stralingswarmte achter de radiator

Eerder kon je hier op Eigenwijs Blij al lezen over mijn ervaringen met het kiezen en laten aanleggen van vloerisolatie en zonnepanelen. Vandaag mijn ervaring met radiatorfolie. Een radiator in huis geeft warmte uit het water dat erdoorheen stroomt door aan de lucht die door de kanalen in de radiator stroomt (convectie). Die warme lucht komt aan de bovenkant de radiator uit, stroomt richting plafond en zal zich langzaam met de rest van de lucht mengen, zodat de ruimte verwarmd wordt. Maar naast de stromingsoverdracht wordt er onbedoeld ook warmte via straling doorgegeven. Ga eens een halve meter van een warme radiator af zitten en je weet wat stralingswarmte is. Aan de achterkant van de radiator gebeurt hetzelfde. De radiator straalt warmte naar achteren en is daar de muur aan het opwarmen. Afhankelijk van het soort muur (binnenmuur of buitenmuur, wel of geen spouw, wel of geen isolatie) verdwijnt een groot deel van die warmte naar buiten. Zonde!

radiatorfolie-convectiewarmte-stralingswarmte

Radiatorfolie houdt stralingswarmte tegen

Gelukkig is de stralingswarmte makkelijk tegen te houden met radiatorfolie. Radiatorfolie is gewoon een soort aluminiumfolie. En elke padvinder weet dat aluminiumfolie goed werkt om bananen of aardappels te poffen op een kampvuur zonder dat je eten aanbrandt. Er zijn twee soorten radiatorfolie. De ene soort plak je achter de radiator tegen de muur. Dat werkt, maar ziet er niet zo mooi uit. De andere soort plak je tegen de achterkant van de radiator zelf aan. Zo zie je er van de voorkant helemaal niets van.

Investering, besparing en terugverdientijd radiatorfolie

Bij de Bespaarbazaar kost een rol van 5 meter radiatorfolie (50 centimeter breed) 12,95 euro inclusief dubbelzijdige tape of magneetstrips. Daarmee kun je dus 2,5 m2 radiator voorzien van folie als je een beetje handig uitkomt. De besparing is sterk afhankelijk van de kwaliteit van de muur. Bij een erg goed geisoleerde muur bespaar je 4 m³ gas per jaar. Bij een spouwmuur met isolatie 10 m³. Bij een spouwmuur zonder isolatie 25 m³. En heb je echt een oud huis met een steensmuur dan kan de besparing per vierkante meter radiator oplopen tot 35 m³. Als je een spouw met isolatie hebt en dus zo’n 10 m³ bespaart, heb je het over ongeveer 7 euro per jaar. Daarmee bespaar je dus met 2,5 m2 folie (kosten: 12,95 euro) in het eerste jaar al 17,50 euro aan gas. De terugverdientijd is dus voor de meeste huishoudens minder dan een jaar.

Radiatorfolie bevestigen

Radiatorfolie bevestigen is bij de meeste radiatoren een eitje. Je moet alleen een beetje ruimte langs de bovenkant hebben om de folie er achter te kunnen drukken. Bij een paneelradiator lukt dat meestal wel. Alleen als je nog oude ledenradiators hebt wordt het lastiger.

radiatorfolie-bevestigen

Je rolt de folie uit voor de radiator op de grond. Knip een stuk op maat. Dat kun je op het oog doen of door even opmeten. Hou daarbij rekening met de bevestigingsbeugels aan de achterkant. Daar moet je tussendoor of omheen zien te komen. Vervolgens plak je de magneetstrips verticaal op de folie. Bij een kleine radiator hoeft dat alleen helemaal links en helemaal rechts. Bij een grotere radiator kun je halverwege ook nog een of twee strips plakken. Vervolgens schuif je de folie tussen de vensterbank en de radiator en druk je de magneetstrip aan beide kanten aan. Klaar! Besparen maar!

UPDATE:
Inmiddels is de door ons geteste radiatorfolie met magneetband niet meer te koop bij Bespaarbazaar. Ze hebben wel een andere, namelijk deze radiatorfolie met kleefband.

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

6 reacties op “In een handomdraai veel energie besparen met radiatorfolie

 1. R. Baksteen feb 3, 2018

  geachte vader van Emily,
  als men radiatorfolie onder de vloerbedekking aan breng wat heeft dat voor effect?
  hartelijke groeten ,
  vader van Ruud

 2. Zit er verschil in rendement tussen folie dat je op de radiator plakt of folie dat op de muur moet?

  • Remi van Beekum sep 30, 2020

   Ik heb daar geen cijfers van. Maar meen me te herinneren dat ik gelezen heb dat op de muur eigenlijk beter is. Want de muur is het energielek. Alleen is dat wel een stuk minder mooi en ook lastiger bevestigen.

   • Jozeph jan 4, 2023

    Volgens mij werkt het op de muur beter. Aluminum is goed warmtegeleidend gelijk ijzer. Tegen de radiator geplakt neemt het aluminum de warmte direct en straalt die uit. Aluminium tegen de muur ( mits glimmend) reflecteert warmtestraling gelijk lichtstraling. Echter absorbeert ook de warmte geeft die deels af aan de muur. Dus daarom moet tussen het aluminium en de muur een dun laagje isolatiemateriaal.

    • Remi van Beekum jan 10, 2023

     Tegen de muur is inderdaad een beetje beter. Omdat die dan de stralingswarmte beter kan terugkaatsen. Maar dan zie je dus wel rond je radiator (je kijkt er altijd een beetje schuin achter) een spiegelend stuk aluminium. En een deel van de stralingswarme zal wat net naast/boven/onder de folie op de muur komen. Dus wil je dat goed doen dan zou je al 10 cm ruimer moeten dan je radiator. En dan is het helemaal geen gezicht. En bevestigen is dan ook nog veel lastiger.
     Normaal wordt radiatorfolie daarom met magneetplakband achter op de radiator zelf geplakt. Dat is heel makkelijk. En je dekt meteen de hele achterkant af. En je ziet het (bijna) niet. Cijfers heb ik niet. Maar volgens mij is het rendementsverschil niet groot. En het is zowel mooier als makkelijker.

 3. Ok bedankt voor je reactie!