‘Even’ een boom kopen…

22 juni 2017

Bij het bouwen van een nieuwe woning komt er nog een leuke uitdaging om de hoek kijken: het inrichten van de tuin. Aangezien we dit jaar waarschijnlijk niet meer veel aan onze nieuwe tuin gaan beleven, de planning is dat we rond november de woning kunnen betrekken, heb ik nog even om het een en ander uit te zoeken. Want hoe richt je een tuin in en hoe kies ik een geschikte boom?

De groene liefde

Enige achtergrond informatie: we wonen nu in een huis zonder tuin. Het enige groen buiten in onze ‘stadstuin’, is een kant-en-klare hedera die het prima doet en ook weinig aandacht nodig heeft. Het andere groen (binnen) bestond tot voor kort alleen uit… tja, niks eigenlijk. Maar omdat het huis een ‘gezelliger uitstraling’ krijgt voor de Funda-foto’s, hebben we wat plantjes gekocht. Ook gewoon random gekozen via de site van een grote plantenleverancier: schermafbeelding en hoppa… in de pot in de vensterbank. Je merkt het waarschijnlijk al: de liefde voor groen druipt er van af. We hebben beide niet echt groene vingers, dus de tuin wordt een uitdaging. We hebben besloten om het zo makkelijk mogelijk te houden: gras, bestrating en een strak design. Gelukkig zijn onze buren ook geen al te enthousiaste tuinliefhebbers, dus we zullen niet heel erg afsteken met onze karige plannen. Maar ik wil wel graag een boom in de tuin. Als afscheiding van het erf, maar ook om vogels en vlinders (en onszelf) een (schaduw)plekje te bieden. Bomen hebben zo’n mooie uitstraling: hoog en statig, licht zwiepend en zacht fluisterende bladeren… zucht. Ik wil een boom.

Wensenlijstje

Maar hoe kies ik de juiste boom? Als ik zoek op internet ‘boom kopen’ dan krijg ik zoekresultaten waar ik bomen kan kopen; tuincentra, direct bij de kweker, of zelfs online. De tuincentra en online shops bieden een grote variatie aan bomen, voor een grote of kleine tuin, bomen met kale wortel en kluit, fruitbomen, treurbomen, groenblijvende bomen, etc. Meestal gevolgd door een overvloedig aanbod aan allerlei soorten bomen. Nog steeds weet ik niet welke boom het meeste geschikt is: ik wil namelijk niet een te grote boom (te veel schaduw en te veel ruimte), een boom die geen insecten aantrekt (behoeft geen uitleg), maar wel een boom die een beetje grillig is qua stam en niet al te veel onderhoud vergt. Wist je trouwens dat er zelfs voor de bomen in Nederland wet- en regelgeving is vastgelegd? Tijdens mij zoektocht stuitte ik hierop, er is zelfs een boek over geschreven: ‘Bomen en wet’! In het kort: het aanplanten van groen gaat meestal zonder hele speciale regels, maar het verwijderen/kappen van groen gaat niet zonder juridische slag of stoot. Reden te meer om het zorgvuldig uit te zoeken.

Tips & tricks

Gelukkig zijn er ook nog gewone sites die je van tips en tricks kunnen voorzien. Op oudewijsheden.nl worden bijvoorbeeld de volgende tips gegeven waar je rekening mee moet houden als je een boom wilt kopen:
– de ligging van je tuin: de koude kant of juist de warme kant? Wil je schaduw of juist niet?
– wel of minder onderhoud, veel bladeren harken of niet?
– groenblijvend of niet?
– omgeving waar de boom komt, open gebied dan rekening houden met wind, in de stad dan rekening houden dat de boom goed tegen luchtvervuiling kan
– boom moet bij je huis passen, klein huisje, grote boom is niet echt handig, maar een groot huis met een kleine boom lijkt veelal ook niet.
– check de regels binnen je gemeente, binnen hoeveel meter van je erfgrens mag je een boom poten
– raadpleeg tuin encyclopedieën en doe dat heel veel!
Het lijstje afgaand: onze nieuwe tuin ligt op het zuidwesten, dus veel zon. We willen wel een beetje schaduw creëren maar ook niet te veel. Zo min mogelijk onderhoud en graag groen houdende bomen. We gaan aan het water wonen, dus het zal meer waaien; de boom moet enigszins windbestendig zijn en weinig takafbreuk hebben. Ons huis wordt maximaal 5,5 meter, dus een hele hoge boom past niet. De regels van de gemeente moet ik nog opzoeken, evenals kijken in een tuin encyclopedie.

Hoe nu verder?

Uiteraard heb ik al wel een beetje rondgesnuffeld wat ik leuk vind en rondgevraagd wat een mooie boom is. Heel spontaan hebben we al twee bomen gekregen van de buurman: een Engelse wilg en een knotwilg. We weten nog niet zo goed wat we er mee moeten doen. Ze staan nu in de zuidwest hoek van de tuin en zullen in de loop van de jaren wel voor schaduw gaan zorgen. We kunnen ze nog verpoten, maar of we dat moeten doen? Daarnaast vind ik walnotenbomen erg mooi, ze hebben een symmetrische, brede en luchtige kroon en de kleinste hebben precies de juiste hoogte (4 meter) die past bij ons huis. De boom heeft licht en ruimte nodig, ook weer precies wat wij kunnen bieden. Toch twijfel ik, want de kruin van de boom kan 8-10 meter breed worden. Misschien in het voorste tuin? Of in de voorste tuin toch een paar lindebomen, die een natuurlijke ‘grens’ maken voor ons huis? En dan aan de zijkant een paar fruitbomen, lekker grillig, maar wel weer insecten… Zucht, ik ga me er nog maar eens goed in verdiepen, want ik dacht ‘dat doe ik wel even’, maar een boom kopen doe je dus niet zomaar! Oproep aan alle groene-vinger-lezers: tips zijn erg welkom…

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Eén reactie op “‘Even’ een boom kopen…

  1. Remi van Beekum jul 10, 2017

    Een boom komen blijkt nog een hele uitdaging zo te lezen!
    Ik zou uitkijken met die walnoot trouwens. Notenbomen staan er juist om bekend dat ze erg groot kunnen worden. Walnoten kunnen wel 20 meter hoog worden en staan meestal aan de noordkant van een fruitgaard zodat ze de andere bomen niet in de schaduw zetten. Voordeel van een walnoot is dat ze een stofje bevatten dat muggen verjaagd. Dat kan aan het water zeker handig zijn. Maar dat zelfde stofje zorgt er ook voor dat alles onder de boom langzamer groeit. Wellicht bestaan er walnoten op een kleine onderstam waardoor ze klein blijven. Maar een ‘gewone’ walnoot (okkernoot/ Juglans) wordt 20 meter en geen 4.
    Succes met kiezen!