Eenvoudig je energielabel aanpassen

14 januari 2015

In 2015 krijgen alle woningen in Nederland een voorlopig energielabel toegewezen. Het label geeft aan hoe energiezuinig een woning is. Het indicatieve label dat iedereen nu per post krijgt toegestuurd is gebaseerd op openbare gegevens uit bijvoorbeeld het Kadaster. In de praktijk blijkt de indicatie er soms naast te zitten. Aanvragen van een definitief label kan helpen duidelijkheid te krijgen. En bij verkoop van de woning is een écht energielabel verplicht. De kosten voor het definitieve energielabel zijn een paar tientjes. De aanvraag verloopt via een website waarop de huiseigenaar wat extra informatie over de energiezuinigheid van de woning moet verschaffen. Daarbij heb je ook direct inzicht in wat je kunt doen om energie te besparen.

Wat is een energielabel en waar is het voor?

Het energielabel is al in 2008 ingevoerd om energiebesparend gedrag te bevorderen door inzicht te geven. Maar het was destijds te complex en niet verplicht. Vanaf 2015 is daarom een nieuwe systematiek ingevoerd. Deze is duidelijker en eenvoudiger en bovendien verplicht bij verkoop of verhuur van een woning. Het label is de Nederlandse uitwerking van de Europese Energy Performance of Buildings Directive. De meest energiezuinige woningen krijgen label A+++. En de ergste verspillers krijgen label G.

Het indicatieve energielabel is gebaseerd op openbare gegevens zoals het bouwjaar, woningtype en woonoppervlakte. Onze woning is op basis daarvan ingeschaald onderin label C. Maar zowel het bouwjaar als het woonoppervlakte blijken niet correct te zijn. Na aanpassing zijn we al een half label gestegen; we zitten nu bovenin label C. In ons geval blijven we dus binnen hetzelfde label, maar bij anderen zou dit dus een label kunnen schelen.

Aanvragen van een definitief energielabel in 5 stappen

De aanvraag voor een definitief energielabel gaat via www.energielabelvoorwoningen.nl door in te loggen met het DigiD van de hoofdeigenaar van de woning. Na de inlog is direct het voorlopige energielabel te zien.

1. Gegevens van het Kadaster controleren

Controleer of het woningtype, de bouwperiode en het woonoppervlakte kloppen. Deze gegevens zijn openbaar en via het Kadaster te raadplegen. In mijn geval klopte zowel de oppervlakte als het bouwjaar niet. Door deze aan te passen ging de indicatie al een half label omhoog.

2. Gegevens over de woning aanvullen

Hier kan extra informatie worden gegeven over: glas, gevelisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, verwarming, warm water, zonne-energie en ventilatie. Bij elk onderdeel is een handig en duidelijk filmpje dat laat zien hoe je zelf kunt kijken welke optie je moet aanvinken.

Tip: De tool berekent direct het effect van je wijzigingen. Dus door iets aan te vinken wat je niet hebt, kun je direct kijken wat het effect van die aanpassing op je energielabel zou zijn. Zelf denk ik na over vloerisolatie en een zonne-boiler. En door deze twee aan te zetten kon ik eenvoudig zien wat de opbrengst van die investering zal zijn.

3. Bewijs leveren

Voor een deel van de keuzes moet bewijs geleverd worden. Bijvoorbeeld over de ouderdom van de CV-ketel. Gelukkig is dat eenvoudig te doen door bijvoorbeeld een foto van de ketel of een factuur te maken. En ook hier zijn handige filmpjes opgenomen die uitleggen wat je het beste kunt fotograferen en hoe.

Tip: gebruik een tablet om de aanvraag te doen. Dan kun je tijdens de aanvraag direct de juiste foto’s maken en uploaden.

4. Een deskundige selecteren

In stap 4 kan een deskundige worden gekozen. Op het moment van schrijven waren dat er 152. De goedkoopste deskundigen vragen € 9,- voor het beoordelen. De gemiddelde prijs lijkt op € 20,- a € 25,- te liggen. En de reactietijd ligt bij veel deskundigen op 2 à 3 dagen.

De deskundige:

  • controleert de aanvraag op basis van de aangeleverde bewijsstukken. (dus geen bezoek, maar beoordeling op afstand),
  • communiceert als dat nodig is,
  • registreert het energielabel in de officiële Nederlandse database.

5. Versturen en wachten

Tot slot verschijnt een scherm met een overzicht van alle ingevulde gegevens. Als alles klopt, kun je betalen en gaat de deskundige aan de slag met de beoordeling. Enkele dagen later ontvang je het definitieve energielabel.

Aan de slag met je energielabel

Op het energielabel staan ook mogelijke maatregelen voor je eigen huis om energie te besparen en zo een beter label te krijgen. Wil je daar hulp bij, kijk dan bij de deskundigen; een flink deel daarvan kan ook adviseren over energiebesparende maatregelen. Op de website Milieu Centraal is ook veel informatie te vinden over isoleren en energie besparen en opwekken. De Vereniging Eigen Huis heeft de belangrijke wijzigingen in de energie in 2015 op een rijtje gezet.

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *